See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i SpaniaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Korrupsjonsmistenkt: Prinsesse Cristina av Spania
© USAID/Kureren
Samfunn - Spania

Korrupsjonsbevis mot Spanias prinsesse

Iñaki Urdangarín og prinsesse Cristina med sine fire barn

© Casa del Rey/Kureren
Kureren, 11. oktober 2013
- Ny bevis avslører at prinsesse Cristina, datter til Spanias kong Juan Carlos, fikk minst 1,2 millioner kroner fra firmaet hun hadde sammen med sin mann og som har drevet med underslag og hvitvasking av flere millioner euro. Dermed utvides korrupsjonsskandalene i Spania vesentlig.

Korrupsjonsavsløringene går videre i Spania. Prinsesse Cristina av Spania ble i april siktet for å ha vært innblandet i en affære der hennes mann Iñaki Urdangarin er beskyldt for underslag og hvitvasking. Hun ble innkalt til retten som medeier og styremedlem i stiftelsen "Noós".

Noós var et "nonprofit-institutt" hvor Urdangarin var styreformann og fikk såkalte "konsulentkontrakter" som var verdt mange millioner fra delstatsregjeringene i Mallorca og Valencia, som begge styres av det svært konservative Partido Popular (PP). Men konsulenttjenestene viste seg kun å være svindel.

Les mer om anklagene mot prinsesse Cristina i denne artikkelen: "Spansk prinsesse for retten i korrupsjonssak".

Men i mai fastslo en domstol på Mallorca at bevisene mot prinsessen ikke var gode nok til å opprettholde siktelsen. Saken mot mannen hennes går derimot videre, og han er allerede pålagt å betale en stor erstatning.

Beslutningen om å avvise saken mot Cristina skuffet svært mange spanjoler, og det har vært mange spekulasjoner om at dommeren var utsatt for utilbørlig press fra både politiske myndigheter og kongehuset. Saken blir sett på som en prøvestein i kampen mot korrupsjonen helt på toppen av det spanske samfunnet, i kongehuset og i regjeringen.

Les mer om prosessen mot prinsesse Cristina i denne artikkelen: "Korrupsjonsmistenkt spansk prinsesse unngår rettssak".

Nå har dommeren som jobber med saken på Mallorca noen uker på seg for å ta en endelig beslutning om saken mot Cristina skal henlegges eller om hun blir siktet. Og nettopp i går kom de nye bevisene som peker på at prinsessen var mer direkte innblandet i "Noós" enn hun hittil har villet innrømme.

Ifølge de nye bevisene, som dommeren har fått fra prinsessens bank, fikk Cristina i desember 2006 overført 150.000 euro (rundt 1.180.000 kroner) fra Noós i to omganger, én på 125.000 og en annen på 25.000 euro, til en privat bankkonto som disponeres av både Cristina og mannen Iñaki. Paret informerte ikke om disse inntektene til skattemyndighetene.

De nye bevisene avslører også at prinsesse Cristina i syv år levde på inntekter fra Noós-instituttet ved å benytte et kredittkort fra Noós til privat forbruk mellom 2004 og 2011. Pengebruken, som er blitt registrert i disse årene, går til innkjøp av klær i luksusbutikker, betaling av dyre restaurantregninger, reiser og til og med nedlasting av musikk og filmer på Internett.

De private uttakene gjennom disse årene er registrert i Barcelona, Mallorca, Washington og London, ifølge rettslige kilder.

Men saken kan bli enda verre. Dommeren venter nå på nye bevis fra de spanske skattemyndighetene om hvordan Cristina og Iñaki kjøpte og pusset opp et palass i Barcelona. Etaten for økonomisk kriminalitet i det spanske politidirektoratet undersøker hvordan Cristina og Iñaki brukte Noós-leverandører til å utføre oppusningsarbeidene i det såkalte Pedralbes-palasset. Dommeren etterforsker om disse arbeidene ble utført som del av en hvitvasking av pengene fra Noós.

I dag kunngjorde dommeren at palasset skal beslaglegges, sammen med tre andre boliger som Cristina og Iñaki har i Spania. Dette skal gå til å dekke de 6,4 millioner euro som Iñaki Urdangarin er pålagt betale til staten som følge av svindelen rundt Noós-instituttet.

Imens har Cristina flyttet til Sveits. Iñaki, som opprinnelig var håndballspiller, søker fremdeles jobb etter at han fikk avslag på jobben som håndballtrener i Qatar.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no