See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 13.12.2013 - Saudi-Arabia har kastet ut 120.000 etiopiere
» 12.11.2013 - 5 millioner risikerer utvisning fra Saudi-Arabia
» 14.10.2013 - To millioner pilegrimer samles i Mekka
» 24.09.2013 - Saudi-Arabias kvinner lanserer ny kampanje for å få lov til å kjøreChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra den siste kampanjen mot vold mot kvinner i Saudi-Arabia
© King Khalid Foundation/Kureren
Samfunn - Saudi-Arabia

Saudi-Arabias første kampanje mot vold mot kvinner

Kureren, 30. april 2013 - "Det er noen ting man ikke kan skjule" (selv ikke under niqaben i Saudi-Arabia). Dette er slagordet som har blitt valgt for den første kampanjen som lanseres for å bekjempe kjønnsrelatert vold i det ultrakonservative landet.

Og bildet som ble valgt for å illustrere kampanjen sier det meste. Niqaben, et vanlig plagg på Den arabiske halvøy som dekker det meste av kvinnens ansikt, kan ikke skjule det blå øyet til den mishandlede kvinnen.

Én av seks saudiarabere kvinner lider daglig under verbal, fysisk eller følelsesmessig vold, ifølge offisielle tall. Og selv om saudiarabiske kvinner faktisk har rettigheter som beskytter dem mot vold i nære relasjoner, er det svært få som kjenner til dem, ifølge de samme kildene.

"Fenomenet kvinnemishandling i Saudi-Arabia er større enn det man kan få inntrykk av på overflaten," heter det på kampanjens nettside. Under tittelen "Stopp mishandlingen", oppfordrer stiftelsen til tidligere kong Khalid (1975-82) saudiaraberne til å melde fra om volden i hjemmet. "Vi ønsker å oppnå rettferdighet for alle kvinner og barn som utsettes for overgrep hvor som helst i landet," legger stiftelsen til.

"Ifølge forskning utført av Det nasjonale programmet for familiesikkerhet, krenker noen menn den religiøse læren og følger avvikende skikker og tradisjoner," sier stiftelsen videre. Ifølge den samme undersøkelsen, lider én av seks saudiarabiske kvinner under daglig vold, og i 90 prosent av tilfellene er overgripere ektemenn eller fedre.

Men det særegne kvinnediskriminerende lovverket i Saudi-Arabia plasserer enhver kvinne under formynderskapet til en mann, typisk nok faren, ektemannen eller broren. Og i et slikt system viser det seg nesten umulig å melde fra om disse overgrepene.

Saudi-Arabia, verdens største produsent og eksportør av olje, er rangert som nummer 131 av totalt 135 land i den nyeste rapporten om kjønnsdiskriminering, laget av World Economic Forum og utgitt i fjor. Ifølge kong Khalid-stiftelsen, er vold mot barn, særlig jentebarn, også svært utbredt i landet.

Grov barnemishandling avdekket
Beslutningen om å starte denne nytenkende kampanjen ble trolig tatt etter dødsfallet til den lille jenta Lama al-Ghamdi, som har sjokkert det saudiske samfunnet. Jentebarnet, som kun var fem år, døde tidlig i fjor etter å ha blitt innlagt på sykehus med tegn etter en voldtekt, og med knust skalle og mange brannskader.

Alt tyder på at den ansvarlige for torturen var hennes egen far, en populær tv-predikant. Faren er nå fengslet takket være det store presset fra aktivister, på tross av at en bestemmelse i islamsk lov (sharia) sier at en far ikke kan dømmes for drapet av sitt barn fordi tapet av barnet allerede anses som straff nok. Saken er fortsatt til behandling i den saudiske retten.

Dette er første gang barnemishandling har blitt tatt opp som et samfunnsemne i Saudi-Arabia. Den store oppmerksomheten saken har fått i saudiske medier, men særlig i sosiale medier, synes å ha bidratt til en bevisstgjøring om emnet vold i hjemmet blant saudiarabere flest.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no