See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 13.12.2013 - Saudi-Arabia har kastet ut 120.000 etiopiere
» 12.11.2013 - 5 millioner risikerer utvisning fra Saudi-Arabia
» 24.09.2013 - Saudi-Arabias kvinner lanserer ny kampanje for å få lov til å kjøre
» 30.04.2013 - Saudi-Arabias første kampanje mot vold mot kvinnerChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Pilgrimer ved kabaen i Mekka (arkivbilde)
© Muhammad Mahdi Karim/GNU/Kureren
Samfunn - Saudi-Arabia | Verden

To millioner pilegrimer samles i Mekka

Kureren, 14. oktober 2013 - Ifølge saudiarabiske myndigheter er det i år to millioner muslimer som er i ferd med å utføre årets "hadj", eller det årlige pilegrimsbesøket til Mekka. Flere ventes til den største årlige begivenheten for verdens muslimer, som nå har fått en streng adgangskontroll.

"Al Hadj" er et etter- eller mellomnavn man ofte støter på blant muslimer, og det betyr rett og slett at vedkommende har utført pilegrimsreisen til kabaen i Mekka, som er én av de fem søylene, eller kravene, i Islam. Med dagens utbredelse av Islam er det imidlertid vanskelig for saudiske myndigheter å tillate alle som ønsker det å utføre hadj.

Hadj er det eldste og mest hellige ritualet i Islam, og teoretisk er det et krav for alle muslimer som er fysisk og finansielt i stand til det å utføre pilegrimsreisen til Mekka. Mekka er fødestedet til profeten Muhammed og stedet der Islams største helligdom, kabaen, er lokalisert.

En gang i året er det pilegrimstid, og det var i denne helgen at høydepunktet for hadj ble feiret i Saudi-Arabia. Etter bønnen på søndag morgen, forflyttet pilegrimene i Mekka seg til Mina-dalen til fots, eller også med tog og veitransport. I løpet av søndagen var det et stort bønnemøte i Mina-dalen, og på mandag flytter pilegrimene seg videre til Ararat-fjellet. På dette fjellet skal profeten ha utrettet sin siste gudstjeneste.

Bekymringer over sikkerheten
Ikke minst har sikkerhetsaspektet blitt viktigere år for år. Ifølge myndighetene, er det i år utstasjonert "titusener av sikkerhetsstyrker" for å påse pilegrimenes sikkerhet. Men frykter både attentater og massepanikk i den store folkemengden.

Men også den fysiske og sosiale infrastrukturen er en utfordring for det oljerike kongedømmet, med millioner besøkende fra både svært fattige og rike land. Ifølge myndighetene i Riyadh er det blitt mobilisert enorme ressurser for å ivareta pilegrimenes sikkerhet og helse og sørge for at hadj-seremonien går glatt for seg.

Hadjen innebærer i praksis verdens desidert største folkeansamling hvert eneste år i Mekka og omegn. For saudiske myndigheter beskrives den årlige hendelsen som "et sikkerhetsmessig mareritt" med kostnader i en størrelsesorden på flere titalls milliarder kroner.

Frykten er som alltid at de store folkemassene skal komme ut av kontroll. I juli 1990 var det 1426 mennesker som omkom i en massepanikk, og de fleste av disse ble tråkket i hjel.

Mens saudierne klager over store kostnader med å organisere den årlige hadjen, klager mange pilegrimer over det høye kostnadsnivået ved å reise til og overnatte i Saudi-Arabia, noe som har gjort den religiøst obligatoriske pilegrimsreisen til en finansiell utfordring for troende.

Dessuten kritiseres de knappe kvotene for hadj-deltakelse for muslimer for de forskjellige landene. I praksis fastsettes det et antall troende for hvert land som får utføre hadjen hvert år, og hver potensielle pilegrim må søke om å få delta.

Likevel er det vanskelig å forestille seg at flere kan besøke Mekka under den årlige hadj-seremonien. Saudiske myndigheter har allerede bygd ut Mekka og kabaen til en enorm kapasitet. Men på grunnplan rundt kabaen er det kun kapasitet til 5000 besøkende per time, på tross av at området rundt er blitt utvidet ved flere anledninger.

Troende skal ifølge hadj-tradisjonen gå rundt kabaen syv ganger og helst berøre eller kysse helligdommen. Kabaen er plassert i sentrum av en stor plass, der pilegrimene sirkulerer til de når den svarte steinen og berører den.

Deler av denne artikkelen er levert av 'VoA'.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no