See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stoppet ikke privatskolene likevel: Daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) på Elevtinget i 2011
© Kunnskapsdepartementet/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

Enorm økning i privatskoler under rødgrønt styre

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell (2007-09) på besøk i Flåtestad ungdomsskole i Akershus

© Siri Baastad/Kunnskapsdepartementet/Kureren
Kureren, 13. desember 2013
- Nedleggelsen av offentlige grunnskoler i kommunene fortsetter med uforminsket kraft, viser nye tall. Bare i det siste året er 50 skoler nedlagt, og dette summerer seg til 400 nedlagte skoler i en tiårsperiode. Samtidig økte antall privatskoler med hele 61 prosent.

Det er Statistisk Sentralbyrå (SSB) som i dag legger frem sine årlige tall over antall skoler og elever i Norge. Og mens antall elever totalt fortsetter å vokse sakte, spises denne veksten opp av privatskolene. I den offentlige grunnskolen går antallet elever og skoler ned.

Det er nå 2.907 grunnskoler i Norge, mot rundt 3.300 for ti år siden. Det er en nedgang på 12 prosent. Men i løpet av den samme tiårsperioden har antall elever holdt seg på samme jevne nivå (-0,7 prosent), og dette betyr at elevene samles i færre og større skoler.

"Det er særlig de små kommunale barneskolene det blir færre av, mens det er en mindre nedgang på kombinerte skoler og rene ungdomsskoler," melder SSB i dag. Høsten 2013 hadde om lag 31 prosent av skolene færre enn 100 elever. 40 prosent hadde fra 100 til 300 elever, og 29 prosent hadde 300 elever eller flere, viser SSB-tallene. Fra år til år øker antallet storskoler med over 300 elever, mens småskolene forsvinner.

"Nedgangen i antallet små skoler betyr at en mindre del av elevene går på små skoler, mens flere går på store skoler. 7 prosent av elevene gikk på skoler med færre enn 100 elever, og 56 prosent gikk på skoler med 300 elever eller flere," ifølge SSB.

Samtidig var det i løpet av skoleåret en beskjeden økning i antall elever, totalt 400 barn, i landet totalt, og denne økningen er utelukkende i barnetrinnet. Men denne økningen konsentrerer seg i kun seks av landets 19 fylker, og da særlig i Oslo og Akershus. I resten av landet fortsetter antall elever å gå ned, med størst nedgang i Oppland og Nordland.

Vekst i privatskolene
På tross av den rødgrønne regjeringens uttalte politikk for å styrke offentlig skole, har privatskolene klart å vinne betydelig terreng i de siste årene, viser SSB-tallene. "Samtidig som det var nedgang i antall grunnskoler totalt i 2013, var det økning i antall private skoler fra forrige skoleår. Antall private skoler økte med 10, og i alt var det 195 private grunnskoler," skriver SSB.

Ser vi på tiårsperioden fra 2003, der Norge i åtte av årene har hatt en rødgrønn regjering, har antallet private grunnskoler og antall elever i disse skolene nærmest eksplodert. Det har vært en økning på formidable 61 prosent private skoler, og antall elever i disse skolene har økt med hele 55 prosent.

"Samlet sett var det en liten nedgang i antall elever i offentlige skoler, mens antall elever i private skoler økte med 5 prosent sammenlignet med året før," sier SSB om utviklingen i det siste skoleåret. "I alt var det 19.105 elever i private grunnskoler, og disse utgjorde 3 prosent av alle elever i grunnskolen."

Dermed har andelen privatskoler og elever i disse skolene økt jevnt og trutt i de siste årene, på tross av den forrige regjeringens politikk om å begrense denne trenden. SV har hatt kunnskapsministeren siden Øystein Djupedal tok over for Kristin Clemet (H) i 2005. Han ble etterfulgt av Bård Vegard Solhjell i 2007, som igjen ble avløst av Kristin Halvorsen i 2009.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no