See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 21.11.2013 - Spania: 5 millioner kr i bot for å protestereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstrasjon i Barcelona for katalansk uavhengighet, 11. september 2012
© Youtube/Kureren
Politikk - Spania

Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014

Catalonias regjeringssjef Artur Mas annonserte i dag at det blir en folkeavstemning i november 2014

© Generalitat de Catalunya/Kureren
Kureren, 12. desember 2013
- Den regionale regjeringen i Catalonia annonserte i dag at den skal avholde en folkeavstemning i november neste år, der spørsmålet er om regionen bør løsrive seg fra Spania. Regjeringen i Madrid varsler at det blir ikke noen folkeavstemning.

Den katalanske regjeringssjefen, Artur Mas - fra det nasjonalistiske partiet Convergència i Unió (CIU) - har i dag inngått en avtale med de andre katalanske nasjonalistiskpartiene, ERC og CPU, om når folkeavstemningen om Catalonias fremtid skal organiseres.

Folkeavstemningen skal holdes den 9. november 2014, annonserte Mas, og den skal bestå av to spørsmål: "Vil du at Catalonia skal være en stat?" og dersom svaret er ja: "Vil du at Catalonia skal være en uavhengig stat?"

Og rett etter kunngjøringen ba Mas regjeringen i Madrid om å samarbeide om organiseringen av folkeavstemningen, da forslaget har flertall i det folkevalgte katalanske parlamentet. Det samme regionale parlamentet må nå, ifølge den spanske grunnloven, be Madrid om å få lov til å holde en folkeavstemning.

Men svaret fra Madrid kom raskt. Den konservative regjeringen under statsminister Mariano Rajoy sa i dag at den spanske "staten garanterer" at folkeavstemningen om uavhengighet ikke vil bli avholdt. Det var den spanske justisministeren, Alberto Ruiz-Gallardon, som utstedte denne garantien.

Svaret fra Madrid var ingen overraskelse, da regjeringen Rajoy hele tiden har vært klar på at den ikke kommer til å støtte Catalonias bestrebelser etter uavhengighet.

Og dersom det katalanske parlamentet likevel bestemmer seg for å organisere folkeavtemningen uten samtykke fra Madrid, har den spanske regjeringen allerede indirekte truet med maktbruk for å hindre gjennomføringen. Det store spørsmålet alle stiller seg er om regjeringen i Madrid virkelig vil våge til å utøve makt for å hindre en demokratisk øvelse.

Systematisk arbeid for løsrivelse
Heller ikke dages kunngjøring fra Barcelona kommer som en stor overraskelse, siden Catalonia allerede er godt i gang med systematiske forberedelser for sin uavhengighet. Arbeidet har pågått hele det siste

Catalonias regjeringssjef Artur Mas (v) og Spanias statsminister Mariano Rajoy (h)

© Generalitat de Catalunya/Kureren
året.

Artur Mas dannet i april i år et "Nasjonalt overgangsregjeringsråd" for å forberede institusjonene i en fremtidig selvstendig katalansk stat. Rådet planlegger etableringen av en egen sentralbank, et forsvar, fordelingen av offentlig gjeld, og så videre.

Les mer om Catalonias kamp mot Madrid i denne artikkelen: "Catalonia forbereder løsrivelsen".

Opprettelsen av et slikt råd var en av de viktigste forutsetningene i koalisjonsavtalen som de nasjonalistiske partiene undertegnet i desember i fjor, og som tillot Mas å fortsette å sitte ved makten i Barcelona etter et dårlig valgresultat.

Samtidig har Madrid siden desember advart at spanske myndigheter ikke kommer til å akseptere noen folkeavstemning om et selvstendig Catalonia. Det spanske regjeringspartiet hevder at en slik folkeavstemning ville være lovstridig, og viser til at den spanske grunnloven verken gir rom for folkeavstemninger eller for en oppdeling av det spanske territoriet.

Meningsmålinger i Catalonia peker mot en ganske klar seier for katalansk uavhengighet i en eventuell folkeavstemning.

Ifølge de siste målingene, ville 55 prosent av innbyggerne stemt i favør. Dette avspeiles også i det katalanske parlamentet, der de nasjonalistiske partiene CIU, ERC og CUP til sammen har 74 av de 135 representantene. Støtten for uavhengighet har vokst, jo sterkere Madrid har protestert.

Dette viste seg i september i år. Da opplevde Catalonia sin hittil største protest i favør av uavhengighet. Mer enn 1,6 millioner mennesker deltok og tok hverandre i hendene for å lage en menneskelig kjede over hele det katalanske territoriet for å kreve en folkeavstemning om løsrivelsen.

Les mer om Catalonias kamp for løsrivelsen i denne artikkelen: "1,6 millioner demonstrerte for Catalonias frihet".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no