See also:
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 31.01.2014 - "Årets utstilling" viser Picassos ukjente bilder
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania
» 03.10.2013 - Førsteutkast til "Hoffpikene" av Velázquez er funnet
» 17.09.2013 - Almodóvar får Europas fremste filmpris
» 26.02.2013 - Norsk skrei begynner endelig å bli populær i SpaniaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sensurert: Et maleri av Ausín Sáinz viser Spanias statsminister (v) med avføring på hodet
© Ausín Sáinz/Kureren
Kultur | Politikk - Spania

Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire

Likte ikke bildet: Spanias statsminister Mariano Rajoy beskyldes for å ta i bruk virkemidler fra Franco-tiden

© Moncloa/Kureren
Kureren, 6. februar 2014
- Spanske myndigheter overrasker med nye repressive tiltak. Politiet i Salamanca har stanset en kunstutstilling som gjorde narr av statsministeren. Maleren ble anholdt av politiet, som uten lovhjemmel plukket ned maleriene hans og plasserte dem ute i regnet.

Kunstneren Víctor Ausín Sáinz (45) var i ferd med å installere ustillingen med tittelen "No apta para todos los públicos" (Ikke egnet for alle målgrupper) i kultursenteret Julián Sánchez i byen Salamanca. Kultursenteret eies av Salamanca kommune og brukes til periodiske kunstutstillinger. Etter planen skulle utstillingen til Sáinz åpnes på fredag, men det ble ikke noe av.

Allerede på tirsdag var ustillingen nesten klar. Men mens kunstneren jobbet med de siste detaljene, kom plutselig direktøren ved kultursenteret med en overraskende beskjed: Utstillingen måtte demonteres. Øyeblikkelig. Og det var ordføreren i Salamanca personlig som hadde gitt orden om dette, ble Sáinz fortalt.

Ifølge en pressemelding fra rådhuset i Salamanca "ble beslutningen tatt etter å ha sjekket hele innholdet i utstillingen, som er uegnet for publikum, særlig for barnefamiliene som kommer til dette stedet."

Men ikke før hadde Sáinz blitt fortalt at utstillingen likevel ble avlyst, kom allerede politistyrker inn på kultursenteret for å utføre ordren om sensur på vegne av ordføreren. To politimenn anholdt maleren, registrerte navn og identifikasjon og hindret ham i å ta seg av sine egne kunstverk.

Deretter plukket politimenn og ansatte i et privat firma alle kunstverkene ned fra veggen. Politiet hindret ham også å i ta bilder eller opptak av hendelsen. Og deretter ble kunstverkene kastet ut på gata, "hvor de ble stående i regnværet i et par timer til jeg fikk hentet bilen min," forklarer kunstneren. Han legger til at "de fikk meg til å føle meg som en kriminell."

Statsminister med avføring
En fortsatt sjokkert Sáinz understreker at han "ikke forstår grunnen til at utstillingen er blitt sensurert". Men han påpeker at "problemet kan være et maleri som avbilder Spanias stasminister, den konservative Mariano Rajoy, med avføring på hodet, eller spanske prinsesse Cristina

Sensurert: Verkene til Ausín Sáinz ble kastet ut på gata og stående i regnværet mens kunstneren var anholdt

© Ausín Sáinz/Kureren
, som er korrupsjonsmistenkt, også med avføring på hodet, samt mange smykker."

Kunstneren understreker at "alle medier i dette landet har skrevet mye om disse to personene. Og jeg lurer på hvilke kriterier de baserer seg på for å sensurere dette? Jeg har hørt påstander om at utstillingen ikke var egnet for barnefamilier... Og jeg lurer på hva som er problemet. Er det avføringen på hodene deres som er problemet? For et barn er dette bare gøy. Og utstillingen er bare en fremstilling av krisen som Spania opplever, og all den korrupsjonen som er nå kjent."

Ifølge Sáinz fikk han et brev fra kommunen der det står at utstillingen ble tatt ned fordi den "ikke oppfyller visse betingelser som tidligere ble formidlet." Men kunstneren påpeker at han ikke hadde blitt gitt noen betingelser.

Han nekter også for kommunens beskyldninger om at de satiriske bildene var blitt holdt skjult for utstilleren. "Om jeg hadde ønsket å lure dem, hadde jeg hengt opp disse bildene på selve åpningsdagen og ikke fire dager før åpningen," påpeker maleren. Sáinz minner også om at alle maleriene hans som skulle stilles ut allerede var offentlig kjent.

Kunstneren påpeker til sist at ordføreren i Salamanca, som beordret sensuren av utstillingen, også kommer fra det konservative Partido Popular (PP), det samme som statsminister Rajoy. "Dessverre skjer alt dette i landet mitt... Det er mange ting som må endres her, og jeg kommer ikke til å slutte å jobbe for å få et mer rettferdig land," lover Sáinz.

Salamanca kommune har kun uttalt seg om saken i en knapp pressemelding og i et kortfattet brev til Sáinz. Kommunen ønsket ikke å gi mer utdypende kommentarer til Kureren, og heller ikke spansk presse har fått noen i tale i Salamanca kommune. Det er særlig spørsmålet om hvilken lovhjemmel politiet i byen hadde for å plukke ned og sensurere kunstnerens malerier som har interessert pressen

Sensurert: Et maleri av Ausín Sáinz viser Spanias prinsesse Cristina med avføring på hodet

© Ausín Sáinz/Kureren
.

Repressive tendenser i Spania
Sensur skal i teorien ikke forekomme i Spania, og den nåværende konservative regjeringen har heller ikke endret det juridiske grunnlaget for dette. Men medier i Spania beretter likevel om en stadig minkende respekt for blant annet presse- og informasjonsfriheten i landet siden statsminister Rajoy kom til makten for over to siden.

Et stort antall redaktører, journalister og nyhetsopplesere i statseide medier er blitt skiftet ut på ordre fra regjeringen og erstattet av personer som støtter regjeringspartiet. Ikke bare statlig radio og tv har hatt utrensninger, selv det store statseide nyhetsbyrået EFE ble pålagt en ny regjeringstro ledelse.

Også i sin omgang med offentligheten legger Rajoy og regjeringen vekt på en nitid kontroll over informasjonsflyten. Kun forhåndsgodkjente journalister får intervjue statsministeren, og da har Rajoy selv vært med på å definere spørsmålene som skal stilles. Pressekonferanser i egentlig forstand forekommer ikke.

I tillegg til å begrense informasjonsflyten, har Rajoys regjering også vedtatt en rekke repressive lover som blant annet sterkt begrenser demonstrasjonsretten. Regjeringen så seg lei på at et stadig økende antall mennesker sluttet opp om spontane protester mot myndighetenes håndtering av den økonomiske og sosiale krisen. I fjor var det daglige protester foran parlamentet og senatet i Madrid, men også foran privatboligene til politikerne.

For å få slutt på gateprotestene, vedtok Spanias regjering den omstridte "loven om offentlig sikkerhet". Den forbyr blant annet protester foran parlamentet, og demonstrantene risikerer bøter på opptil 5 millioner kroner. Dommerforeninger har allerede beklaget at Spania er i ferd med å "gå tilbake til Franco-tiden."

Les mer om saken i denne artikkelen: "Spania: 5 millioner kr i bot for å protestere".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no