See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014
» 21.11.2013 - Spania: 5 millioner kr i bot for å protestereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kan bli forbudt: En av de mange store protestene i Puerta del Sol, det mest sentrale punktet i Madrid
© Pablo G. Villaraco/GNU/Kureren
Politikk - Spania

Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum

Upopulær: Madrid-ordfører Ana Botella

© Grupo Popular/GNU/Kureren
Kureren, 1. mars 2014
- Mens Spanias regjering prøver å innføre høye bøter for å få slutt på gateprotestene i landet, går lokale myndigheter i Madrid inn for enda mer radikale løsninger. Madrids ordfører prøver å forby protestene i hele Madrid sentrum. Argumentet hennes er at området er vernet.

Forslaget til Madrids ordfører om protestforbud kan sammenlignes med følgende restriksjoner på demonstrasjoner i Oslo sentrum: Ingen protester foran Stortinget, i Spikersuppa, på Karl-Johann, Rådhusplassen og Youngstorget.

Siden den konservative regjeringen til Mariano Rajoy og hans Partido Popular (PP) kom til makten for litt over to år siden, er protestene mot regjeringen blitt daglig kost i Madrid sentrum. Men det er særlig et sted hvor de fleste protestene samler seg: Puerta del Sol (Solporten) helt i sentrum, der Madrids regionale regjering også har sitt hovedkvarter.

Lokale myndigheter, både presidenten for den autonome Madrid-regionen og Madrids ordfører, ønsker nå en slutt på dette.

Allerede for to uker siden skrev presidenten i den autonome Madrid-regionen, Ignacio González, et brev til sentralregjeringens representant i Madrid, Cristina Cifuentes. González ba Cifuentes om å vurdere alle de problemene protestene utgjør for kjøpmenn, beboere og turister i Puerta del Sol. "Vi ber om at ikke alle protestene samler seg her. Madrid er veldig stort," skrev González.

Med bakgrunn i gjeldene lovverk måte Cifuentes imidlertid fortelle Madrids regionalleder at "dette ikke er mulig." Hun legger til at, "vi kan ikke bestemme hvor protestene skal være. Det er de som arrangerer protestene som bestemmer dette."

Kulturvern som argument
For å komme seg rundt denne juridiske hindringen, har Madrids ordfører, Ana Botella, nå kommet på et argument ingen andre politikere hadde vurdert før henne. På torsdag foreslo Botella på en pressekonferanse at guvernøren må forby protestene i Puerta del Sol siden denne sentrumsplassen er vernet.

Ordfører Botella minner om at, rett i nærheten av Puerta del Sol befinner den berømte "Plaza Mayor" seg. På dette kjente og kjære torget i barokkstil, som er den største turistmagneten i Madrid, er det er ikke lov å protestere nettopp fordi plassen er vernet. Det samme argumentet måtte kunne brukes for vernede Puerta del Sol, konkluderer hun.

Det er imidlertid ett problem med argumentet til Botella. Nesten hele Madrid sentrum ble faktisk vernet i 1993, og har samme status som Puerta del Sol.

Dette betyr at verneargumentet vil måtte brukes, ikke bare for å forby protester i Puerta del Sol, men også mot protestene i hele sentrum. Dette inkluderer bl

Gode venner: Regionalpresident Ignacio González, her sammen med Norges ambassadør i Madrid, Johan Christopher Vibe

© Comunidad de Madrid/Kureren
ant annet det spanske parlamentet, de fleste departementene, slottet og byggene som huser den autonome regjeringen og rådhuset. Videre gjelder det de store sentrumsavenyene der demonstrasjonstogene i Madrid tradisjonelt har gått, helt siden demokratiet ble innført.

Fortsatt har ingen kilder i Spanias sentralregjering kommentert ordførerens forslag. Men både guvernør Cifuentes, regionalpresident González og ordfører Botella - alle tre fra det konservative Partido Popular - er enige om å treffe tiltak mot protestene i den spanske hovedstaden for "å forsvare kjøpmennene i Madrid sentrum."

Ifølge foreningen for handelsstanden i Madrid sentrum, taper nemlig restaurantene og butikkene her rundt 20 prosent av kundene sine når det holdes protester og markeringer. Men det finnes andre uavhengige studier om den virkelige effekten av protestene på den kommersielle aktiviteten i Madrid sentrum, som tilbakeviser disse tallene.

Og det er også uenighet om hvor mange protester som faktisk finner sted i Puerta del Sol. Den regionale regjeringen mener at der er rundt tusen i året, eller omtrent tre om dagen. Ifølge guvernøren dreier det seg imidlertid om 396 protester i 2012, og 391 i 2013. Dette inkluderer alt fra hyggelige anledninger som Gay Pride, feiringer av fotballseiere og nyttårsfeiringen, til protester mot sentralregjeringen og kommunen.

"Lov om offentlig sikkerhet"
Samtidig jobber den spanske sentralregjeringen på spreng med å få vedtatt en nasjonal lov i parlamentet, som vil forby blant annet protester foran parlamentet i Madrid. Ifølge lovutkastet vil demonstrantene risikere millionbøter dersom de deltar i det som da blir ulovlige aksjoner.

Lovutkastet setter nye strafferammer for en rekke offentlige forseelser, blant annet for personer som protesterer foran parlamentet uten tillatelse eller foran politikernes privatbolig, personer som fornærmer en politimann eller som gjør avtaler med prostituerte i det offentlige rom i nærheten av skole.

Opposisjonen i parlamentet er sjokkert over lovutkastet, mens dommerforeninger hevder at Spania "går tilbake til Franco-tiden" ved å i praksis forby legitime protestformer.

Les mer om planene for å innskrenke demonstrasjonsretten i Spania i denne artikkelen: "Spania: 5 millioner kr i bot for å protestere".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no