See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstrasjon i Barcelona for katalansk uavhengighet, 11. september 2012
© Youtube/Kureren
Politikk - Spania

Catalonia forbereder løsrivelsen

Catalonias regjeringssjef Artur Mas (v) og Spanias statsminister Mariano Rajoy (h)

© Generalitat de Catalunya/Kureren
Kureren, 12. april 2013
- Catalonias statsminister har dannet et "Nasjonalt overgangsregjeringsråd" for å forberede institusjonene i en fremtidig selvstendig stat. Rådet skal planlegge etableringen av en egen sentralbank, et forsvar, fordelingen av offentlig gjeld, og så videre.

Den katalanske regjeringssjefen, Artur Mas - fra det nasjonalistiske partiet Convergència i Unió (CIU) - ga i går oppdraget om å drøfte disse spørsmålene til et råd bestående av 14 forskere. Disse skal designe veien til en folkeavstemning om Catalonias løsrivelse i 2014 og etableringen av statsinstitusjoner i den fremtidige katalanske republikken.

Det forventes at ekspertrådet skal legge frem en omfattende rapport om dette før sommeren.

Dette rådgivende organet inkluderer akademikere, eksperter og forretningsfolk, som alle for det meste støtter katalansk selvstendighet.

Den katalanske regjeringstalsmannen Francesc Homs forklarte at rådet har som oppdrag å gjøre flere detaljanalyser, blant annet etableringen av "statlige strukturer": egne institusjoner som Catalonia kommer til å trenge, som en sentralbank, et eget rettsvesen, et forsvar, en valgadministrasjon og organiseringen av en utenrikstjeneste.

Rådet for en overgangsregjering skal også utarbeide detaljer om hvordan Catalonia burde håndtere forholdet til EU ved en eventuell uavhengighet, og det nye landets relasjoner til den spanske staten og internasjonale organisasjoner.

På den økonomiske siden skal ekspertene gi statsministeren råd om hvordan den offentlige gjelden skal fordeles mellom en katalansk stat og resten av Spania, forklarte talsmannen Homs.

Opprettelsen av et slikt råd var en av de viktigste forutsetningene i koalisjonsavtalen som de to nasjonalistiske partiene undertegnet i desember, og som tillot Mas å fortsette å sitte ved makten i Barcelona etter et dårlig valgresultat.

Imidlertid har den konservative sentralregjeringen i Madrid siden desember advart at de ikke kommer til å akseptere en folkeavstemning om et selvstendig Catalonia. Det spanske regjeringspartiet hevder at en slik folkeavstemning ville være lovstridig, og viser til at den spanske grunnloven verken gir rom for folkeavstemninger eller for en oppdeling av det spanske territoriet.

For å prøve å dempe de nasjonalistiske utspillene i Barcelona, holdt Spanias statsminister Mariano Rajoy et hemmelig møte med Mas den 21. mars. Ifølge avsløringer fra den katalanske regjeringssjefen, tilbød Rajoy ham bedre finansieringsordninger for delstaten Catalonia i bytte mot at Mas avlyste planene om å holde en folkeavstemning. Dette takket han nei til, fortalte den katalanske statsministeren.

"Vi vil ikke bytte ett krav mot et annet. Det ville være å forråde et løfte som ble avgjort ved et klart flertall i et valg," forklarte Mas, og viste videre til at parlamentet i Barcelona allerede har vedtatt at det skal holdes en folkeavstemning. Dermed, uansett hva Madrid sier, det var det ingen vei tilbake for folkeavstemningen, ifølge katalanerne.

Meningsmålinger i Catalonia peker mot en klar seier for katalansk uavhengighet i en eventuell folkeavstemning.

Ifølge de siste målingene, ville 54,7 prosent av innbyggerne stemt i favør. Dette avspeiles også i den katalanske parlamentet, der de nasjonalistiske partiene CIU, ERC og CUP til sammen har 74 av de 135 representantene. Støtten for uavhengighet har vokst jo sterkere Madrid har protestert.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no