See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014
» 21.11.2013 - Spania: 5 millioner kr i bot for å protestereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Begynnende avvæpning? ETA innleverer en del av våpnene sine
© CIV/Kureren
Politikk - Spania

Spania: ETA begynner frivillig avvæpning

Spanias regjering vil ikke samarbeide med "Comisión internacional de verificacion"

© CIV/Kureren
Kureren, 21. februar 2014
- ETA begynner å bevege seg mot en varig fred i Baskerland. En internasjonal kommisjon i Bilbao bekreftet i dag at terrorgruppen har begynt å levere fra seg en del av våpnene de siste ukene. Men regjeringen i Madrid kaller tiltaket et "spill for galleriet" og tror ikke på kommisjonen.

Informasjonen om avleveringen av våpen ble kunngjort av den såkalte "Comisión internacional de verificacion" i dag, en gruppe av seks internasjonale eksperter som ble opprettet i 2011, kort tid etter at ETA kunngjorde en våpenhvile.

De seks internasjonale observatørene, ledet av srilankeren Ram Manikkalingam, kunngjorde i dag under en pressekonferanse i Bilbao at ETA "vil fortsette prosessen som begynte den 20. oktober 2011, da de kunngjorde den definitive slutten av virksomheten sin."

Ifølge en talsmann for kommisjonen har ETA besluttet å innlevere en del av sitt våpenarsenal, noe kommisjonen også har dokumentert i et videoopptak.

Manikkalingam beskrev tiltaket som både "troverdig og betydelig", og han mener at dette kun er første skritt til en enda større avvæpningsprosess som kommer til å omfatte "alle våpen", skriver kommisjonen i en pressemelding i dag. Dermed hevder kommisjonen at ETA mener alvor med opphøret av terrorvirksomheten den har bedrevet siden 1959.

Videodokumentert
Kort tid etter pressekonferansen publiserte den baskiske avisen Naiz en video som viser ETA-medlemmer som gir en del av våpnene sine til de internasjonale observatørene, selv om antallet våpen ser relativt lite ut.

I videoen ser man hvordan to ETA-medlemmer leverer materialet til Manikkalingam og sørafrikanske Ronnie Kasrils. Man kan se en mindre ansamling våpen som ligger på et bord som er rundt to meter langt og en meter bredt. Der ligger det bl

"Spill for galleriet": Spanias innenriksminister Jorge Fernández Díaz

© Ministerio del Interior/Kureren
ant annet er det en lang rifle, en pistol og to revolvere, samt granater og ammunisjon. På bordet ligger det også sprengstoff og tidsdetonatorer.

Alt materialet registreres i en opptelling, som også vises i videoen, og terroristene overgir våpnene til de internasjonale inspektørene etter at et ETA-medlem og Manikkalingam har signert listen.

De fire personene befinner seg i et lite rom med hvite vegger og en kopi av det kjente maleriet "Guernica" (en by i Baskerland) av Picasso. De to maskerte terroristene skjulte ansiktet sitt og er kledd i svarte klær med logoen til ETA på brystet.

Spanias regjering: "Bare spill for galleriet"
Men den spanske regjeringen, under den konservative statsministeren Mariano Rajoy, lot seg i dag ikke imponere av nyheten. Spanias innenriksminister Jorge Fernández Díaz mener at kunngjøringen fra kontrollørene kun er "mer av den samme" propagandaen fra ETA og et "spill for galleriet".

Statsråden gjentok den gamle posisjonen til den spanske regjeringen, som ikke har tillit til den selvoppnevnte internasjonale kommisjonen.

Innenriksminister Fernández Díaz sa i en uttalelse i dag at "tilstedeværelsen av internasjonale observatører for å verifisere en avvæpning av ETA ikke er nødvendig", siden terrorgruppen "ikke trengte disse kontrollørene for å få tak i våpnene sine."

"Det spanske politiet er alt vi trenger for å bekrefte at de har innlevert alle våpnene sine. Derfor trenger vi ikke disse internasjo

"Pinlig": Ángeles Pedraza, lederen for den spanske Foreningen for terrorofre (AVT)

© AVT/Kureren
nale kontrollørene, fordi den beste kontrolløren er det spanske politiet," konkluderte innenriksministeren.

Terrorofre: "Pinlig"
Også den spanske foreningen for ETAs terrorofre (AVT) har avvist den "skammelige" kunngjøringen fra den internasjonale kommisjonen.

"Det er skammelig, det er mer av det samme og en kontinuerlig utpressing," beklaget Ángeles Pedraza, leder for den store og innflytelsesrike organisasjonen AVT, i dag. Hun legger til at, "etter tusen døde og tusenvis skadde, har ETA bare en ting å gjøre, og det er å oppløse seg."

Pedraza krever også at ETA "i tillegg må samarbeide med rettsystemet, og at gjerningsmennene deres må sone sine straffer i fengsel." Med dette refererer Pedraza til den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg som i oktober beordret Spania til å endre en lovanvendelse som tillater fengsling utover maksimumsstraffen på 30 år. Denne er blitt benyttet mot 62 ETA-terrorister, som nå slippes fri etter å ha sonet mer enn 30 år.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Spania beordres til å løslatte ETA-terrorister".

Men på tross av mistilliten fra regjeringen og terrorofrene, er det tegn til at ETA-terroristene mener alvor etter at de i oktober 2011 annonserte en "definitiv slutt" på sin væpnede kamp for et fritt Baskerland. I desember kom til og med kollektivet av fengslede ETA-terrorister med en offentlig beklagelse for den lidelsen de hadde påført sine ofre.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no