See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014
» 21.11.2013 - Spania: 5 millioner kr i bot for å protestere











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Får mer politimyndighet: Ansatte i et sikkerhetsselskap passer på en bank i Sevilla
© Clara Morales/GNU/Kureren
Politikk - Spania

Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania

Privatiserer sikkerheten i offentlige rom: Spanias innenriksminister Jorge Fernández

© Ministerio del Interior/Kureren
Kureren, 13. desember 2013
- Fra nå må spanjoler og turister på ferie i Spania passe seg ekstra på byen. Spanias regjering har fått vedtatt en ny "lov om privat sikkerhet" som gir private vektere rett til å væpne seg, arrestere folk og patruljere i gatene. Både politiet og opposisjonen er sterkt mot den nye loven.

Reguleringen av arbeidet til sikkerhetsvakter ga anledning til stor politisk uenighet i det spanske parlamentet på tirsdag. Men til slutt ga parlamentets innenrikskomité grønt lys til den såkalte "loven om privat sikkerhet", med stemmene fra det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP) og fra nasjonalistpartiene i Catalonia (CIU) og Baskerland (PNV).

Nå sendes loven til Senatet, hvor den med sikkerhet kommer til å bli vedtatt, siden de tre partiene har et stort flertall også i den forsamlingen.

Lovforslaget tillater væpnede ansatte i private sikkerhetsselskaper å patruljere i offentlige områder, deriblant "kommersielle områder" og "urbane områder", det vil si i alle bysentra. Som resultat av dette, kan disse private vekterne arrestere og registrere folk i nesten hele Spania.

Men loven presiserer at arbeidet til disse private sikkerhetsselskapene skal gjøres "i samarbeid med de statlige sikkerhetstjenestene, dersom det er hensiktsmessig." I tillegg må disse selskapene på forhånd få "tillatelse fra myndighetene" både til å bære våpen og å drive med det som ellers anses som politiarbeid.

Spanias innenriksminister og forfatter av den nye loven, Jorge Fernández, understreker at formålet med lovendringen kun er "å organisere og styre arbeidet til sikkerhetsvaktene." Og "den nye regelen vil modernisere gjeldende lov fra 1992," uttaler den minst populære ministeren av en allerede svært upopulær regjering.

Opposisjonen og politiet protesterer
Men det største opposisjonspartiet, sosialdemokratiske PSOE, påpeker at "sikkerhetsselskapene tjener mye penger på denne loven, mens borgere mister sine rettigheter," ifølge PSOE-leder Alfredo Pérez Rubalcaba.

Sosialistpartiet fordømmer i en uttalelse at loven "bryter med konseptet om offentlige sikkerhetstjenester. Fra nå av kan private sikkerhetsselskaper utføre disse funksjonene basert på kun økonomiske kriterier, det vil si det som er det billigste."

Og dette kan bety at "bare de som har økonomiske ressurser vil kunne komme til å betale for sikkerhet," beklager PSOE. Partitalsmann Antonio Trevín kalle

Beskyldes for å ta i bruk virkemidler fra Franco-tiden: Spanias statsminister Mariano Rajoy

© Moncloa/Kureren
r loven "enda et angrep på sosialstaten fra den konservative regjeringen," og legger til at den "bryter med konseptet om at borgernes sikkerhet er en tjeneste som tilbys av det offentlige."

Heller ikke representanter for det spanske politiet liker den nye loven. Talsmann i politiets fagforegning (SUP), José María Benito, spår at det vil oppstå "mange problemer" mellom politi og private sikkerhetsvakter med denne nye liberaliseringen av politimyndigheten.

Fagforeningen er "totalt imot" liberaliseringen fordi den mener at loven er en "skjult privatisering" av offentlig sikkerhet, samt at den legaliserer "billigere og mindre utdannede politimenn."

Forbyr protester
Den nye "loven om privat sikkerhet" kommer bare to uker etter Spanias regjering vedtok en ny og like omstridt "lov om offentlig sikkerhet". Denne loven forbyr blant annet protester foran parlamentet, som det har vært svært mange av i det siste, og demonstrantene risikerer bøter på opptil 5 millioner kroner.

Loven kommer etter at krisen i Spania i de senere årene jevnlig har fått mange mennesker til samle seg spontant for å demonstrere mot kuttene og politikken til den konservative regjeringen. Protestene foran parlamentet og senatet i Madrid har i de siste årene blitt holdt daglig. I tillegg demonstreres det foran privatboligene til toppolitikerne.

Dette har de konservative politikerne sett seg lei på, og "loven om offentlig sikkerhet" forbyr det meste av de spontane uttrykksformene spanske demonstranter har benyttet seg av siden krisen inntraff. Straffenivået er satt ekstra høyt for å virke avskrekkende.

Sosialistpartiet PSOE protesterte også mot denne loven. Det gjorde også spanske dommere. Den innflytelsesrike dommerforeningen "Dommere for demokrati" uttalte at Spania "går tilbake til Franco-tiden" og at lovforslagene til regjeringen Rajoy er "unødvendige", "autoritære" og "minner om lovgivningen som eksisterte under Franco-diktaturet."

Les mer om Spanias nye "lov om offentlig sikkerhet" i denne artikkelen: "Spania: 5 millioner kr i bot for å protestere".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no