See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er enig med finansminister Siv Jensen (FrP) om mer makt til statlige ledere
© Regjeringen/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

Regjeringen avpolitiserer helse- og statsforetak

Helseminister Bent Høie (H) vil ha politikerne ut av sykehus- og helseforetakstyrene

© Regjeringen/Kureren
Kureren, 20. november 2013
- Helseminister Bent Høie (H) annonserer at han vil trekke politikerne ut av styrene i helseforetakene. Moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) planlegger å gi statlige ledere færre mål å styre etter. Dermed gis ikke-folkevalgte mer makt i statlige foretak.

Det har lenge vært en diskusjon i Norge om det er nok demokratisk styring og kontroll av helse- og statsforetakene. Begrep som "demokratisk underskudd" har særlig vært brukt om den nye styringen av Helse-Norge. Helseminister Høie griper nå direkte inn i debatten.

Høyre-statsrådene kaller det "forenkling" og "avbyråkratisering" når helse- og statsforetakene nå skal få mindre politisk styring. Kritikere vil kalle det en rendyrking av den omstridte new public management-modellen, eller at de demokratiske prosessene rundt avgjørelser som angår befolkningen og statsstyret svekkes.

Moderniseringsminister Sanner staker ut kursen for det kaller "en større frihet" for ledere av statsforetak til hvordan de velger å gjennomføre tiltak. Sanner presenterte den nye politikken på Kartellkonferansen i Gol i går. Konferansen organiseres av LO Stat.

Der understreket ministeren at statlige ledere i de siste årene har vært underlagt for stor politisk kontroll. Ifølge Sanner ble antallet mål per virksomhet mer enn fordoblet i perioden fra 2004 til 2012, fra i snitt ni til 21. Nå skulle regjeringen rydde opp i dette og gi statlige ledere færre mål å styre etter for slik å øke effektiviteten.

"Når du har dobbelt så mange mål, blir ikke forvaltningen dobbelt så god," forklarer Sanner i en pressemelding fra Høyre. "Hvis vi skal få lederne til å bruke tid på å ta tak i oppgavene og mindre tid på rapportering, må vi også gi dem tydeligere og færre mål," legger Sanner til.

Sanner har allerede slått seg sammen med finansminister Siv Jensen (FrP) for å "forenkle" den statlige styringen. I de årlige såkalte "tildelingsbrevene" - som er det sentrale styringsinstrumentet fra et departement til en underliggende virksomhet - for 2014, skal Sanner og Jensen definere "færre og tydeligere mål," heter det fra Høyre. Foretakene må årlig rapportere om hvordan de har oppfylt kravene i disse tildelingsbrevene.

"På den måten gir vi statens ledere en større frihet til hvordan de velger å gjennomføre tiltak," sier Sanner. Ifølge ministeren bruker statsforetakene i dag for mye tid på møter og for lite tid på dem som systemet er for, og mye av dette skal skyldes for stor detaljstyring fra departementene.

Politikere ut av helseforetak og sykehus
Helseminister Høie går i dag enda en skritt lengre når han, med regjeringen i ryggen, vil kaste ut de fleste politikerne av styrene til helseforetakene i Norge. Samtidig vil han ha slutt på at styrene i disse foretakene bør representere alle lag av befolkningen, og heller sette inn styremedlemmer med den rette kompetansen.

"Kravet om at et flertall av styremedlemmene skal oppnevnes blant politikere, oppheves," heter det i en pressemelding fra helsedepartementet i dag. Endringen skal formelt tre i kraft i forbindelse med oppnevningen av nye st

Politisk styrte helseforetaksstyrer ble innført av daværende helseminister Sylvia Brustad (Ap)

© NHD/Kureren
yrer i 2014, heter det videre.

Til nå har et flertall av de eieroppnevnte styremedlemmene til de regionale helseforetakene og sykehusene blitt oppnevnt blant politikere foreslått av fylkeskommuner, kommuner og Sametinget. Dette vil regjeringen bort fra.

"Kravet om at et flertall av kandidatene til styrene skal være politikere, begrenser handlingsrommet til eier i forhold til å utnevne styremedlemmer med annen nødvendig kompetanse som trengs for å lede de største, og mest komplekse virksomhetene vi har," forklarer helse minister Høie.

Regjeringen ønsker også å redusere antall styremedlemmer både i de regionale helseforetaksstyrene og sykehusstyrene. "Dagens ordning har ført til at styrene har blitt for store - det overordnede hensynet har blitt å balansere partipolitisk tilhørighet, geografisk fordeling og kjønn. Størrelsen på styrene har i flere sammenhenger vært til hinder for gode prosesser og grundige diskusjoner," hevder Høie.

Helseministeren ønsker seg heller "kompetente, velfungerende styrer," sier han. I stedet for at Helse-Norge skal styres av lokale politikere og et representativt utvalg av befolkningen, ønsker Høie seg "et kollegium med kompetanse og kvalifikasjoner til å gjøre gode beslutninger for sykehusene og befolkningen."

Men, sier Høie, "politisk kompetanse er også viktig i styrene fremover. Det vil derfor bli oppnevnt personer til styrene med politisk erfaring, men uten at de knyttes til et bestemt parti. Jeg vil også legge vekt på å unngå rollekonflikter. Mange av dem som er styremedlemmer har vist at de bidrar positivt i styrene og vil bli oppnevnt på ny," avslutter helseministeren.

Ekspedisjonssjef Frode Myrvold i helsedepartementet har dermed allerede sendt ut brev til landets fylkeskommuner med de nye instruksene. "Kandidater til styrevalg skal velges basert på kvalifikasjoner," heter det i klartekst i brevet.

Ordningen er fra Stoltenberg-regjeringen
Den nåværende ordningen med folkevalgte medlemmer i styrene til helseforetakene ble innført av den rødgrønne regjeringen i 2006. Daværende helseminister Sylvia Brustad (Ap) forklarte den gang at "flere folkevalgte i foretakenes styrer vil gi nærmere kontakt mellom befolkningen og de som fatter viktige beslutninger om spesialisthelsetjenester."

"Styrene har en svært sentral rolle i foretaksmodellen, og sammensetning av styrer er viktig," understreket Brustad den gang. Dette var både et tiltak for å styrke den demokratiske kontrollen av helseforetakene, men også et forsøk på å gjenvinne politisk kontroll over en sektor som var preget av årlige milliardunderskudd og vanstyre.

I løpet av de årene disse politikerdominerte helseforetakstyrene har kontrollert sektoren har helseforetakene fått økonomien i orden og i større grad levert de tjenestene regjeringen har bestilt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no