See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Erna Solberg tok opp svensk datasnoking med Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt under Nordisk Råds møte i Oslo
© Valsts kanceleja/Kureren
Politikk - Innenriks

Slik overvåker NSA nordmenn: Via Sverige

Gir bort norske data: Fra den svenske overvåkningstjenesten Försvarets radioanstalt (FRA)

© FRA/Kureren
Kureren, 19. november 2013
- Dagens avsløringer i Dagbladet om at amerikanske NSA avlyttet 33 millioner norske telefonsamtaler viste seg, logisk nok, å være feil. NSA har ikke behov for storstilte overvåkningsaksjoner i Norge fordi USA får utlevert 80 prosent av norsk digital trafikk gratis, fra Sverige.

Det er svenske Försvarets radioanstalt (FRA), lokalisert i Bromma utenfor Stockholm, som er amerikanernes brohode for avlytting og overvåkning i Skandinavia. 20 prosent av danskenes nett- og telefontrafikk går gjennom Sverige, over halvparten av den finske og baltiske trafikken, og hele 80 prosent av den norske trafikken. Selv store deler av norsk innenlandstrafikk rutes over Sverige.

All denne trafikken fanges opp, registreres og overvåkes av svenske FRA, som i lovs form har i oppdrag å gjøre dette. Det er spesielt den utenlandske, altså også norske, digitale trafikken som overvåkes.

Som Kureren tidligere har rapportert, har svenske FRA tidligere i november innrømmet at de deler de innhentede dataene med utenlandske tjenester. Dette inkluderer minst amerikanske NSA og britiske GCHQ, ifølge avsløringer i svensk presse. Og i motsetning til data om svenskenes digitale trafikk, er data om norsk, dansk og finsk trafikk ikke underlagt personvernlovene i Sverige.

FRA-talsmann Fredrik Wallin bekreftet for en uke siden at det dreier seg om "relativt store mengder" data, som sendes ut til "et ganske lite antall land" som svensk etterretning har "et fortrolig forhold til."

Når det gjelder personvernhensyn, slik de er nedfelt i det svenske lovverket, er Wallins utsagn skremmende for norske nett- og telefonbrukere. Informasjonen som leveres til utenlandske tjenester passerer først gjennom flere filtre, ifølge FRA-talsmannen. Disse filtrene skal hindre at opplysninger om svensker lekker til utlandet. All den andre digitale trafikken som går gjennom Sverige, altså også den norske, faller gjennom filteret og går ubehandlet videre til flere utenlandske etterretningstjenester.

Men amerikanske NSA har også direkte tilgang til svensk internasjonal infrastruktur.

Journalisten Duncan Campbell har i den svenske avisen Metro avslørt hvordan Sverige, med dekknavn SARDINE, er et nøkkelland i den internasjonale overvåkningen, der USA, Storbritannia og Australia er hovedsamarbeidspartnere.

Bekymret over svensk datasnoking: Statssekretær Bård Hoksrud (FrP) i samferdselsdepartementet

© Børge Sandnes/FrP/Kureren
Ifølge Campbell har svenske FRA gitt amerikanske NSA direkte adgang til svenske undersjøiske kabler, der de tapper data fra internasjonal nett- og telefontrafikk direkte fra kilden.

Overvåkningen er lov i Sverige
Det er den omstridte svenske FRA-loven fra 2009 som gir den militære etterretningen anledning til å overvåke all nett- og telefontrafikk som sendes i kabel gjennom Sverige. Loven setter riktignok visse krav om personvern for svenske borgere i Sverige, men utenlandske brukere som får trafikken sin rutet gjennom Sverige er fullstendig rettsløse.

Mens Norge har forholdt seg passivt til denne relativt godt kjente svenske overvåkningen av digital kommunikasjon, har naboene i øst tatt konkrete skritt for å unngå svenske FRA. Straks FRA-loven, som ga etterretningen lov til å spionere på trafikken som går gjennom Sverige, ble vedtatt, flyttet finske Telia sine servere fra Sverige til Finland slik at minst mulig av den finske innenrikstrafikken passerer gjennom Sverige. Russerne vurderer nye kabelforbindelser som unngår Sverige.

Og ettersom det i den siste tiden er blitt avslørt mer om FRAs omfattende avlytting og overlevering av ufiltrerte data til NSA og britiske GCHQ, har dette ført til sterke reaksjoner fra Finland. For en uke siden, da EU-parlamentet for niende gang drøftet den massive avlyttingen av europeiske borgere av NSA og allierte tjenester, ble skytset uventet rettet mot gjerningsstaten Sverige.

Mens flere parlamentarikere fra flere europeiske land sa seg skuffet over FRA-loven og den manglende parlamentariske kontrollen over masseovervåkningen i Sverige, anklaget finske representanter svenskene for hykleri. "Man er moralsk indignert over det USA gjør, men ikke like moralsk indignert over det som gjøres med Sveriges baltiske og finske brødre," beklaget det finske EU-parlamentsmedlemmet Nils Torvalds. "Det er dette vi pleier å kalle typisk svensk skinnhellighet," la Torvalds til.

Norske bekymringer, men ingen tiltak
Også her i Norge har diverse regjeringer uttrykt bekymring over

Også i Sverige har datasnokingen til FRA vakt bekymring

© Carlos Latuff/GNU
den svenske FRA-loven som tillater ubegrenset spionasje på norsk nett- og telefontrafikk som passerer gjennom Sverige. Stoltenberg-regjeringen protesterte overfor Sverige da loven ble innført.

I den nye Høyre-FrP-regjeringen er det særlig statssekretær i samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud (FrP), som har engasjert seg i den svenske avlyttingen av norsk digital trafikk og at nordmenn skal ha samme personvern som andre nasjonaliteter.

"Det som bekymrer oss er blant annet at veldig mye datatrafikk fra Norge går via Sverige og så til tilbake til Norge igjen. Dermed betraktes dette som internasjonal trafikk, og svenskene kan altså med støtte i FRA-loven overvåke all datatrafikk og innhold i e-poster," påpekte Hoksrud under et nylig besøk i Stockholm. Dette ville han til livs.

Statsminister Erna Solberg tok, i svært diplomatiske ordelag, opp den svenske overvåkningen av norske data med sin svenske kollega Fredrik Reinfeldt i slutten av oktober. Men heller ikke Solberg fikk noen innrømmelser fra Reinfeldt, som hevdet at nordmenn "ikke trenger å bekymre seg." Det er likevel uaktuelt for svenskene å gi nordmenn det samme personvernet som svenskene har krav på.

På tross av kjennskapen til denne svært omfattende svenske overvåkningen av norsk kommunikasjon, samt kunnskap om at de samme dataene gis ufiltrert videre til amerikanske NSA og britiske GCHQ, har det ikke blitt gjort eller annonsert noen konkrete tiltak for å beskytte nordmenn mot datasnokingen som FRA-loven i Sverige åpner for. En like stor andel av norsk nett- og telefontrafikk går gjennom Sverige som den gang FRA-loven ble vedtatt på tross av norske og finske protester.

Det ser heller ikke ut til å være noe krav blant norske politiske partier om å treffe tiltak for å beskytte norske borgere mot den svenske datasnokingen. Kureren ba forrige uke representanter fra SV, Venstre og FrP om å kommentere FRA-avsløringene og om konkrete tiltak som andre land har truffet for å beskytte seg kunne være aktuelle for Norge. Vi fikk ikke svar fra noen av tre partiene.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no