See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kritisk til budsjettet: Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Jonas Gahr Støre
© Stortinget/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Støre forsterker budsjettkritikken: "Løftebrudd"

Finansminister Siv Jensen (FrP) under fremleggingen av budsjettet for 2014

© Stortinget/Kureren
Kureren, 14. november 2013
- Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Jonas Gahr Støre, forsterker i dag kritikken av Høyre og FrPs første budsjett og hevder at regjeringspartiene gjør økonomien enda mer oljeavhengig. Flere av kuttene er ifølge Støre "løftebrudd".

Støre understreker i dag at budsjettet "står i skarp kontrast til alt FrP har fremmet av forslag i Stortinget gjennom fire tiår, helt opp til den siste budsjettdebatten i juni." Også Høyre anklages for løftebrudd.

"Det er milevidt fra det FrP, men også Høyre, lovet under valgkampen. Jeg beklager ikke dette tilbaketoget. Men det sier noe om veien fra ord til handling og om møtet med virkeligheten," påpeker Støre.

I opposisjon hadde Høyre og FrP gang på gang gjentatt at Norge bruker oljeinntektene feil, og at så mye som 7 av 10 oljekroner brukes ufornuftig, minner Arbeiderparti-politikeren om i dag.

"Med et slikt utgangspunkt skulle man tro de tok disse 'feilplasserte' milliardbeløpene og ledet dem til et bedre formål, men det gjør regjeringen i minimal grad. Det slående ved budsjettet er en manglende vilje til å våge å prioritere," påpeker Støre. "I stedet henter regjeringen fire nye milliarder kroner fra pensjonsfondet for å få det hele til å gå opp."

"Norgeshistoriens mest oljepengeavhengige statsminister"
Dette er en kursendring i feil retning, oppsummerer Støre. "De offentlige utgiftene øker, todelingen i norsk økonomi forsterkes og Erna Solberg har på fire uker rukket å bli den mest oljepengeavhengige statsministeren i historien," konkluderer han.

Støre mener videre at den faglige begrunnelsen for økt oljepengebruk er svak. Han minner om at det i regjeringens egen følgetekst til budsjettet står følgende: "Kronekursen er labil, og stemningen i valutamarkedene kan skifte raskt. Dersom en foretok et klart taktskifte i pengebruken over statsbudsjettet, ville det være en fare for at krona styrker seg igjen."

"Regjeringen tar derfor et stort ansvar, ikke så mye ved antallet ekstra kroner, men ved signalet - at den ved første korsvei måtte ta av fremtidens pensjoner for å få dagens budsjett til å gå opp," kritiserer Arbeiderparti-politikeren. Støre går igjen hardt ut mot skattelettelsene oljepengene skal finansiere, og hevder at folk flest vil se svært lite til dette mens de rikeste får brorparten av fordelene.

Og når regjeringen velger å bruke flere milliarder ekstra oljekroner til skattelettelse, mener Støre det er "ekstra vanskelig" å forstå noen av de kuttene regjeringen foreslår. Flere av kuttene representerte løftebrudd i forh

Terje Breivik (V) og Hans Olav Syversen (KrF) forhandler nå om endringer i budsjettforslaget

© Stortinget/Kureren
old til det Høyre og FrP hadde lovt før valget, mener han.

Særlig reagerer Støre på avlysingen av opptrappingen til to barnehageopptak i året, "selv om Høyre i sin valgkamp har argumentert for å innføre løpende opptak," påpeker han. Videre kritiserer han avlysingen av 11 måneders studiefinansiering, "selv om FrP har programfestet dette."

Støre reagerer også på at regjeringen på tross av varsler om mulig økning i ledigheten kutter i rammen til arbeidsmarkedstiltak og antall tiltaksplasser. Til sist tar han avstand fra kutt i støtten til de fattigste og svakeste i verden, "både på bistandsbudsjettet og ved å redusere antallet kvoteflyktninger fra Syria."

Nå håper han at KrF og Venstre griper inn. "Jeg regner med at de to støttepartiene får flyttet på ytterligere milliarder og at de legger vekt på å reversere noen av de mest usosiale og urimelige kuttene. Så skal Stortinget ta stilling til et reelt budsjett, og ikke et budsjett forklart av myter," avslutter Støre.

Tøffe budsjettforhandlinger
Og det kan se ut til at Støre får støtte for mange av sine krav blant støttepartiene KrF og Venstre, som i de siste dagene har vist seg som tøffere forhandlingspartnere enn regjeringen hadde regnet med. Heller ikke i dag ble det enighet om budsjettet, og KrFs forhandlingsleder Hans Olav Syversen sa i dag til pressen at avstanden fortsatt var stor.

Mens Høyre insisterer på at budsjettrammen skal holdes, skal regjeringspartiene ha tilbudt KrF og Venstre større omdisponeringer innen denne rammen.

Venstre har tidligere gått ut med krav om en sterkere miljøprofil i skatte- og avgiftspolitikken, samt at partiet sterkt motsetter seg avlysingen av 11 måneders studiefinansiering. Samtidig ønsker Venstre mer penger til vedlikehold av jernbanen og en omgjøring av forslaget om å fjerne skatteklasse 2.

KrF er enig i Venstres krav om miljøavgifter og å beholde skatteklasse 2. I tillegg krever partiet at opptrappingen til to barnehageopptak i året gjennomføres, slik det ble presentert i det rødgrønne budsjettforslaget. KrF har også gått sterkt ut mot kutt i støtten til sterkt pleietrengende personer og kutt i bistanden.

Ifølge KrF-leder Knut Arild Hareide er heller ikke regjeringens kjernesatsning på skattelettelser ønskelig i den foreslåtte størrelsesorden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no