See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Spanske sjømenn som jobbet på norskregistrerte skip på 1970-tallet
© Long Hope/Kureren
Samfunn - Innenriks | Spania

Spanske pensjonister tar Norge til Strasbourg-domstolen

Den tidligere sjømannen Ricardo Lustres (v), da han jobbet i den norske handelsflåten

© Ricardo Lustres/Kureren
Kureren, 12. november 2013
- Norge nekter å betale pensjon til rundt 12.000 spanske sjømenn som jobbet i den norske handelsflåten i 1960- til 90-årene og betalte skatt til Norge. Nå har sjømennene bestemt seg for å stevne Norge, mens staten hevder at fristen "for å klage på skatteplikt er gått ut."

De spanske sjømennene, som er samlet i foreningen "Long Hope", bestemte seg i et møte i går for å ta rettslige skritt mot den norske staten, og å gå videre til domstolen i Strasbourg dersom dette blir nødvendig. Spanske myndigheter støtter kravet deres.

Mange av medlemmene i foreningen fikk ikke pensjon da de kom tilbake til Spania. Dette fordi den norske staten nektet å betale pensjon ettersom de ikke hadde fast adresse i Norge, selv om de hadde betalt skatt til Norge. Og mange av dem sliter økonomisk, siden de heller ikke får noen pensjon i Spania, da de jobbet og betalte skatt i Norge.

Foreningen mener at dette er et "absolutt misbruk fra Norge, som ikke er et fullverdig medlem av EU, og som ikke respekterer internasjonale konvensjoner. Det er sant at Norge følger norsk lov, men dette står i motsetning til internasjonale konvensjoner," heter det i en uttalelse fra pensjonistgruppen.

Gitt frustrasjonen de føler, ble det på møtet i går foreslått å reise til Norge for å protestere utenfor Stortinget i Oslo, men til slutt ble forslaget nedstemt.

Foreningen minner også om at problemet nå ligger på politisk nivå og har blitt behandlet i parlamentene i den spanske delstaten Galicia, i Spania og i Brussel. Alle disse tre instansene har sagt seg enige i sjømennenes krav mot norske myndigheter. Men i Norge satser man fortsatt på å la saken ligge i bero.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Ingen norsk pensjon til 12.000 spanske skatteytere".

Skatt uten rett til pensjon
Mange tusen spanjoler, særlig fra regionen Galicia i Nordvest-Spania, jobbet ombord i norskregistrerte lasteskip, slepebåter og skip i den norske handelsflåten i perioden fra 1960 til 1994. Alle betalte sin skatt til Norge, selv om de var bosatt i Spania. Sjømennene fulgte dermed den daværende skattepliktsavtalen mellom Norge og Spania og norsk lov, slik de den gang fikk forklart bestemmelsene.

Men avtalene og lovverket fra før 1994 sa ikke noe spesifikt om retten til pensjon.

For to år siden konkluderte EU-parlamentet i Brussel med at spanjolene "er ofre for en alvorlig sosial urettferdighet" fra Norges side. Men heller ikke dette førte med seg noen endring i den norske politikken.

EU-parlamentet krevde at Norge måtte søke å få til en avtale med Spania for "å levere tilbake disse [skatte]pengene" til de spanske sjømennene. Vedtaket i EUs parlament var enstemmig, og det var til og med et parlamentsmedlem fra Danmark som uttalte at hun var "flau over Norges oppførsel og gjerrighet overfor spanjolene".

Norge: "Fristen er gått ut"
Deretter sendte de spanske sjømennene saken til den norske sivilombudsmannen. Men ifølge dokumentasjon Kureren har fått tilgang til, kom det kun et kort og negativt svar fra Oslo: "Fristen for å klage på saker om skatteplikt er ti år. Derfor ser det ikke ut til å være mulig å få tilbakebetalt skatten," het det i brevet.

Da bestemte spanjolene seg for å ta direkte kontakt med den norske regjeringen. De skrev til både arbeidsdepartementet og likestillingsdepartementet i Oslo. Og i april 2011 fikk de et brev fra avdelingsdirektør Ingar Kompelien i arbeidsdepartementet, der han forklarer hva det offisielle Norge mener om saken.

Før Norge ble med i EØS i 1994, var det lovverket fra 1948 som var i kraft. Og ifølge denne loven, hadde "en sjømann som ikke var norsk og ikke bodde i Norge, verken rett til pensjon eller krav på seg om å betale skatt i Norge," konkluderte Kompelien.

Men spanjolene og foreningen "Long Hope" slo seg ikke til ro med dette svaret fra Norge. I de siste månedene har gruppen av pensjonerte sjømenn gjennomført en stor lobbykampanje som har ført til at både det regionale parlamentet i Galicia og Spanias nasjonale parlament i Madrid støtter saken deres mot Norge.

Og nå er tiden inne for å gå videre i saken mot Norge, om nødvendig helt til Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg, ifølge foreningen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no