See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 22.01.2014 - Retten til abort utvides i Frankrike
» 08.11.2013 - Jødehatet øker raskest i Frankrike og Ungarn
» 19.09.2013 - Frankrike forbyr missekonkurranser for barn
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, Tyskland
» 23.04.2013 - Fransk homoekteskap vedtas under sterke protester
» 18.04.2013 - IMF-lederen må svare for seg i fransk rett
» 15.04.2013 - Syv euromillionærer i fransk sosialistregjeringChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protest mot eutanasi (aktiv dødshjelp) i Paris
© ADMD/Kureren
Samfunn - Frankrike

Frankrike nærmere å legalisere aktiv dødshjelp

Eutanasi-Hollande: Fra kampanjen mot eutanasi

© Loïc Raynard/GNU/Kureren
Kureren, 16. desember 2013
- Et ekspertpanel opprettet av Frankrikes president François Hollande anbefalte i dag å legalisere assistert selvmord i Frankrike. Der har debatten om aktiv dødshjelp intensivert seg etter at et eldre ektepar nylig begikk selvmord på et hotellrom i Paris.

Foreløpig er det forbudt å gi aktiv dødshjelp til pasienter i Frankrike, uansett hvor store lidelser de har. Kun passiv dødshjelp er tillatt, noe som betyr at pasienten har rett til å få lov til å dø, og kan be om at behandlingen han mottar avsluttes.

"Muligheten for å begå assistert selvmord er, i våre øyne, en legitim rett til en pasient som befinner seg nær døden eller lider av en dødelig sykdom," sa de regjeringsoppnevnte ekspertene i en uttalelse i dag. Men de legger til at dette kun bør skje når pasienten "gir sitt samtykke" og "er klar, ved sin fulle bevissthet."

Ifølge ekspertevalueringen bør bevissthetsnivået til pasienten vurderes av minst to leger. Ekspertrapporten er mest omfattende i de begrensningene en eventuell rett til aktiv dødshjelp bør ha, og viser til erfaringer fra nabolandene Belgia og Nederland.

Heftig debatt i Frankrike
Innføringen av aktiv dødshjelp var ett av valgløftene til president Hollande. Ifølge undersøkelser gjennomført av Foreningen for retten til å dø med verdighet (l'Association pour le droit de mourir dans la dignité, ADMD), støtter et stort flertall av franskmennene aktiv dødshjelp for pasienter som lider av uhelbredelige sykdommer eller har store kroniske smerter.

"Det er vår rett å velge selv: La oss få dø med verdighet," sier foreningens leder Jean-Luc Romero i dag til den franske avisen La Dépêche. "De siste meningsmålingene er entydige: 92 prosent av franskmenn støtter legalisering av eutanasi, 89 prosent krever at François Hollande opprettholder sitt forslag og 60 prosent av legene støtter aktiv dødshjelp," legger han til.

"Vi kjemper for en annen tankegang rundt emnet. I dag er det personene som er rundt pasientens seng som kan avgjøre hva som skjer med personen mot slutten av livet. Det vil si, legene og arvingene. Vi vil at personen se

Jean-Luc Romero, leder i Foreningen for retten til å dø med verdighet (ADMD)

© ADMD/Kureren
lv skal få ta denne avgjørelsen. Derfor oppfordrer vi til legalisering av eutanasi og assistert selvmord. Og at pasienten selv får bestemme seg for hva han ønsker mot slutten av livet," sier Romero.

Franskmennene har om mulig blitt enda mer overbevist om aktiv dødshjelp etter et svært mye omtalt dobbelt selvmord på et hotell i Paris nylig. Det var ekteparet Georgette og Bernard Cazes, begge 86 år gamle, som tok sitt liv sammen, begge i tilsynelatende frivillighet.

Paret etterlot seg et brev der de forklarer at de hadde en større frykt for "å bli avhengige enn for døden." Derfor krevde de to også at retten til aktiv dødshjelp måtte innføres i Frankrike. Brevet deres har vært omtalt i så å si alle franske medier og skapt svært mye engasjement.

Nederland var først
Nederland ble i 2001 verdens første land som innførte en lov som tillot og regulerte aktiv dødshjelp. Aktiv dødshjelp er i dag kun lov i Nederland, Belgia, Luxemburg og Sveits. Dessuten har noen australske og amerikanske delstater tillatt legeassistert selvmordshjelp.

Og nå er det en stor debatt i Belgia om barn som ønsker å avslutte livet sitt også bør få lovlig adgang til dette. Sosial- og rettferdighetskomiteen i det belgiske parlamentet vedtok den 27. november, med stort flertall, en utvidelse av loven om aktiv dødshjelp til også å omfatte mindreårige.

Ifølge den belgiske reformen vil barn, som er i en situasjon med uutholdelige fysiske smerter som er umulig å lindre og som søker om en avslutte livet sitt, kunne få hjelp til dette etter avtale med foreldrene og et legeteam som må vurdere situasjonen. Belgiske leger innrømmer at dette allerede skjer i praksis, selv om loven fortsatt har en aldersgrense.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Også barn skal tilbys aktiv dødshjelp i Belgia".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no