See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statsminister Erna Solberg la frem klimapolitikken sin på Zero-konferansen i går
© Zero-konferansen/Kureren
Politikk - Innenriks

Stortingsflertall mot regjeringens Oljefond-politikk

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre presenterer sitt forslag om å stoppe kullinvesteringene

© Kureren
Kureren, 6. november 2013
- Regjeringen Solberg kan gå på sitt første nederlag i Stortinget etter at en samlet opposisjon nå uttaler at de ønsker å fase ut Oljefondets investeringer i kullindustrien. Statsminister Erna Solberg og regjeringen er imot, men vil måtte bøye seg.

Det var Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Jonas Gahr Støre som tidligere denne uken satte i gang prosessen som kan bli vanskelig for Solberg-regjeringen å håndtere. Da annonserte han Arbeiderpartiets støtte til et klimapolitikkforslag som tidligere har kommet fra KrF og Venstre.

"Vi har nå mye kunnskap om hvor skadelig forbrenning av kull og produksjon av kraft fra kull er for klimaet," sa Støre i en uttalelse, der han også uttrykte bekymring for at den internasjonale produksjonen av kull økt i de siste årene.

"Vi har satset stort på klima i den tiden vi satt i regjering med regnskogssatsning og en lang rekke tiltak også hjemme. Å kutte investeringene i kull er et tiltak som kan bidra ytterligere," sa Støre. Og siden Oljefondet tidligere hadde trukket seg ut av både tobakk og produksjon av palmeolje, "bør vi få en grundig vurdering av hvordan dette kan skje med kull," sa Støre.

Dette var en åpen invitasjon til partiene på Stortinget med miljøprofil, som sammen med Arbeiderpartiet har et flertall på tinget. Alle disse partiene hadde nemlig gått inn for det samme tiltaket på et tidligere tidspunkt.

KrF og Venstre støtter forslaget
KrF og Venstre signaliserte i vår at de ville se på den finansielle og klimamessige risikoen ved at oljefondet er tungt investert i olje- og kullselskaper. "Det er gledelig at også Ap nå støtter dette når det gjelder kullselskapene," sa KrFs stortingsrepresentant Hans Olav Syversen i går.

"Oljefondet bør ikke foreta investeringer som ikke er forenlige med den globale klimamålsettingen om maksimalt to graders temperaturøkning," la Syversen til. "Spørsmålet er om det i tillegg er hensiktsmessig å ha store investeringer i disse selskapene gjennom Oljefondet. Derfor ønsker vi en gjennomgang av oljefondets investeringer i olje- og kullselskaper," avsluttet KrF-talsmannen.

Venstre har ikke kommet med konkrete uttalelser etter Støres utspill, men partiet har gjort likelydende uttalelser så sent som i juli i år. "Vi vil utrede den finansielle og klimapolitiske risikoen involvert i at Oljefondet i dag er tungt investert i olje- og kullselskaper. Oljefondet bør ikke foreta investeringer som ikke er forenlige med den globale klimamålsettingen om maksimalt to graders temperaturøkning," het det i juliuttalelsen fra Venstre.

Og ikke uventet er både SV og det nye Miljøpartiet de grønne (MDG) også med på laget.

MDG-talskvinne Hanna Marcussen gikk i går sterkt ut mot statsminister Erna Solberg etter at hun på Zero-konferansen hadde presentert regjeringens klimapolitikk. Solberg ønsket, ifølge Marcussen, "fortsatt full gass for oljenæringa i Norge" og hadde ikke sett mulighetene som ligger i det grønne skiftet i landet.

Og hun var "spesielt skuffet over at Solberg ikke nevnte rollen til Norges oljefond som et viktig klimaverktøy," slik nå også Arbeiderpartiet hadde gjort ved å ta til orde for å fase ut kull fra oljefondet.

"Vi har tatt til orde på Stortinget for at oljefondet må investeres aktivt i fornybart og ikke bare trekkes ut av kull, men også olje og gass. Nå har også Arbeiderpartiet foreslått å fase ut kull. Når skal Erna følge etter?" spør Marcussen. MDG-lederen peker på at "det finnes et bredt flertall på Stortinget for utfasing av kull fra oljefondet."

Statsministeren på defensiven
Statsministeren var allerede på defensiven da hun holdt sin klimatale på Zero-konferansen. Solberg prøvde å vise til at Arbeiderpartiet var inkonsekvent i sine uttalelser om kull og sa hun var overrasket over Støres nye standpunkt.

Solberg prøvde å unngå klare utsagn om den vanskelige saken, der hun har stortingsflertallet mot seg, og som ikke dekkes av samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre. Statsministeren prøvde å forklare at det ville bli komplisert å trekke Oljefondet ut av selskaper som er involvert i kull, da disse selskapene gjerne også driver med annen energiproduksjon.

Statsministeren lovte imidlertid å se på saken. Det vil hun i alle fall måtte gjøre ettersom stortingsflertallet nå vil kreve dette.

Og dermed bruker stortingsflertallet bestående av Arbeiderpartiet, SV, MDG, Senterpartiet, KrF og Venstre for første gang sin makt til å presse Høyre-FrP-regjeringen til vedtak den egentlig er mot.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no