See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Justisminister Anders Anundsen (FrP)
© Justisdepartementet/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

Hagen om Årdal-tragedien: Dette hadde ikke skjedd med oss

Tidligere FrP-leder Carl I. Hagen: "Tenk om vi hadde styrt de siste tiårene"

© Fremskrittspartiet/Kureren
Kureren, 5. november 2013
- Dagen etter at en asylsøker fra Sør-Sudan drepte tre mennesker på en buss utenfor Årdal, sier Carl I. Hagen at dette neppe ville skjedd dersom FrP hadde hatt makten de siste årene. Samtidig frykter beboerne på asylmottaket i Årdal represalier.

"Tenk om vi hadde styrt de siste tiårene," sier Hagen i en Facebook-melding i dag. "Da hadde vi hatt mange lukkede asylmottak for de fleste som får avslag på sine søknader, færre ankemuligheter, raskere og mer konsekvent retur og langt færre søkere fordi muligheten for å få opphold hadde vært langt mindre."

Ifølge den tidligere FrP-lederen, ville "drapsmannen sannsynligvis ikke forsøkt seg i Norge i det hele tatt og hvis han forsøkte ville han vært satt på fly direkte tilbake til Spania raskt og hvis ikke ville han vært i lukket asylmottak."

Derfor håper Hagen nå at den nye justisministeren fra FrP, Anders Anundsen, "får gjennomslag for en hovedregel om at de som får avslag på asylmottak og skal sendes ut av landet skal oppholde seg i lukket mottak inntil de sendes ut."

Per Sandberg og flere andre FrP-representanter har i dag benyttet anledningen tragedien i Årdal ga dem til å kreve fortgang i etableringen av lukkede asylmottak i Norge. Sandberg sier også til Nettavisen at man i forhold til asylsøkere må "ha bedre helseundersøkelser, særlig innenfor psykiatri."

Justisminister Anders Anundsen sa på en pressekonferanse i dag at han går inn for "en helt annen mottaksstruktur" med lukkede mottak for dem som har fått avslag, og at dette må på plass så raskt som mulig. "Jeg skulle ønske at vi hadde tatt over et system som var mer velfungerende fra den forrige regjeringen," sier Anundsen.

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen reagerer derimot sterkt på at FrP-politikere prøver å gi den avgåtte regjeringen ansvar for den tragiske hendelsen. "Nå må FrP slutte å prøve å slå politisk mynt på tragedier selv om det er det første som faller dem inn. Denne saken er helt forferdelig. Det sitter pårørende som har stor sorg, og det sitter kolleger som sikkert er både redde og rystet," sier Andersen til NRK i dag.

Sorg på asylmottaket
På asylmottaket i Årdal, der den drapsmistenkte sørsudaneren hadde oppholdt seg, er det sorg over den tragiske hendelsen, samt en frykt for folkeopinionen. Mottaket driftes av selskapet Heros, som har sendt et kriseteam for å ta hånd om både ansatte og beboere.

"Det første vi skal gjøre i dag er å ta oss av våre ansatte som er sterkt preget av den forferdelige hendelsen som har rammet lokalsamfunnet og pårørende. I dag må vi også informere alle beboerne på mottaket om det som har skjedd," sier regionsjef Be

Fortvilet: Bente Dalåker fra asylmottakets driftsselskap Hero

© Hero/Kureren
nte Dalåker i Hero.

"Helt fra oppstarten av Årdal mottak har beboerne blitt godt tatt i mot av lokalbefolkningen og de har markert seg som en positiv tilvekst til kommunen," opplyser Hero i en pressemelding i dag. "Det er derfor svært vanskelig for både ansatte og beboere å begripe at noe slikt kunne ramme lokalsamfunnet."

"Det er helt ubegripelig for oss, vi er triste og leie oss for det som har skjedd," sier Daniel Fishaye Tekleab (26) fra Eritrea. Sammen med flere andre beboere ønsker han i dag å vise sin medfølelse. "Vi vil bare si at vi føler med Årdals-samfunnet, og at vi deler den smerten de kjenner," blir Tekleab sitert av Hero.

Flere beboere på asylmottaket har i dag bekreftet overfor lokale medier at de har blitt tatt godt imot av befolkningen i Årdal. Samtidig sier flere at de nå frykter at den til nå positive holdningen i lokalmiljøet kan endre seg og at de kan bli utsatt for represalier, melder NRKs distriktskontor.

Avslag på asylsøknad
Politiet kan i dag i en pressemelding gi mer opplysninger om den 31-årige sørsudaneren som er pågrepet for busskapringen og trippeldrapet. "Han var bosatt i Øvre Årdal i en bolig som er en del av asylmottaket der. Det forelå vedtak om avslag på hans asylsøknad, og status var at han skulle uttransporteres av politiet i dag 5. november 2013 av politiet," står det i pressemeldingen.

"Politiet kjenner ikke til om han var kjent med den forestående uttransporteringen, men han var kjent med det endelige avslaget på asylsøknaden," heter det videre. Beboere på asylmottaket har imidlertid fortalt lokale medier at de var klar over at mannen skulle uttransporteres i dag.

Den siktede sørsudaneren var ikke kjent for lokalt politi fra tidligere straffesaker. "Motiv for ugjerningen er foreløpig uvisst," opplyser politiet. Mannen ble i dag overført fra Haukeland universitetssykehus til Sandviken sykehus i Bergen, der blant annet den psykiske helsetilstanden hans skal utredes.

Årdal kommune opplyser at det er opprettet et pårørendesenter i samfunnshuset på Årdalstangen. Farnes kirke er blitt utpekt som samlingspunkt for de sørgende, og er åpent utover kvelden.

Ordføreren i Årdal kommune, Arild Ingar Lægreid, ba de i dag sørgende i Farnes kirke om ikke å laste de andre asylsøkerne for ugjerningen én person hadde gjort. Lensmannen i Årdal gjentok det samme budskapet i sin tale til forsamlingen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no