See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 05.11.2013 - Venezuelas president ringer inn to måneders jul
» 12.09.2013 - Venezuela tvinger alle mediene til å kringkaste propaganda
» 06.03.2013 - Latin-Amerika sørger over Hugo Chávez
» 05.03.2013 - Hugo Chávez er dødChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Venezuelas president Nicolás Maduro
© MINCI/Kureren
Samfunn - Venezuela

Venezuela etablerer et lykkedepartement

Lykkeminister: Rafael Ríos

© MINCI/Kureren
Kureren, 26. oktober 2013
- Venezuelas president Nicolás Maduro har kunngjort etableringen av et nytt departement med et navn som vekker oppmerksomhet: "Departementet for det venezuelanske folkets sosiale lykke". Lykkedepartementet skal koordinere nyere sosiale tiltak.

Ifølge president Maduro har departement fått sitt navn "til ære for" avdøde president Hugo Chávez og nasjonsgrunnleggeren Simon Bolívar. Den nye departement skal være ansvarlig for å "koordinere alle tiltakene som har som mål å fremme sosial lykke," forklarte han under en tale i Caracas på torsdag.

Ifølge presidentkontoret har Maduro indikert at det nye departementet skal overta ansvaret for de ulike kravene og behovene til befolkningen som "omsorg for eldre og barn - det mest sublime og høyest elskede av det revolusjonære folket."

Lykkedepartement, eller sosial- og omsorgsdepartementet som det ville hett i Norge, skal ledes av det tidligere parlamentsmedlemmet Rafael Ríos og legen Julio César Alviarez, som var president Chávez' lege på slutten, ifølge den venezuelanske avisen El Nacional.

"Alle disse oppgavene er en del av det store systemet i den sosialistiske revolusjonen, som overgår kriteriene for velferdsstaten. Det er en sosial fremgang innenfor kapitalismen," ifølge Maduro.

Men helse- og omsorgssektoren i Venezuela ligger i realiteten langt tilbake for de europeiske velferdsstatene som Maduro hevder å overgå, selv hva angår statlig engasjement. I Venezuela står for eksempel det offentlige for under 40 prosent av helseutgiftene i samfunnet, som er mindre enn selv i USA (46 prosent) og Norge (85 prosent), ifølge Verdensbanken.

Økonomisk krise
Imens lider Venezuelas av både en svært høy inflasjon og en forsyningskrise i forhold til matvarer og hygieneartikler. Maduro er derfor under økende press for å forklare hva som går galt i økonomien i det oljerike landet og i det minste vise til suksess i sosialpolitikken.

Og i de 15 årene det er gått siden president Chávez kom til makten, er det skjedd mye på den sosiale fronten som har gitt det regjerende sosialistpartiet en bred forankring i underklassen. Store summer brukes hvert år til å subsidiere basismatvarer og andre programmer som sosial boligbygging. Programmene finansieres gjennom et statlig sugerør rett inn i oljeproduksjonen.

Men prisen for nasjonaløkonomien har vært høy. Venezuela er i økende grad blitt en planøkonomi der færre og færre sektorer fungerer. Slik kan det plutselig oppstå store mangler i matvarebutikkene, strømnettet fra tid til annen bryte sammen og infrastrukturen svikte. Utenlandske investorer har så godt som forlatt Venezuela.

Akkurat nå plages landet av en svært høy inflasjon, som antas å være på rundt 50 prosent for 2013.

Finansminister Nelson Merentes la på torsdag frem Venezuelas statsbudsjett for 2014, der han regner med å få inflasjonen ned i mer håndterbare 27 prosent, men han forutså en økonomisk vekst på 4 prosent. Fremskrivningene ble møtt med latter fra den konservative opposisjonen i landet, som ser på målene som altfor optimistiske.

Og imens må regjeringen nøye seg med å skjønnmale situasjonen, for eksempel med et lykkedepartement.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no