See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statsminister Erna Solberg under trontaledebatten i dag
© Stortinget/Kureren
Politikk - Innenriks

Solberg søker samarbeid med opposisjonen

Hvem skaffer flertall? Trine Skei Grande (V) og Jens Stoltenberg (A) i replikkordskifte i trontaledebatten

© Stortinget/Kureren
Kureren, 23. oktober 2013
- Statsminister Erna Solberg inviterte i dag alle partiene i Stortinget til å samarbeide med hennes nye mindretallsregjering. Hun lovte at Stortinget ville få en styrket rolle "som politisk verksted" og åpnet døren for dialog med flere enn KrF og Venstre.

Da Solberg talte til Stortinget under trontaledebatten i dag, understreket hun bindingene Høyre-FrP-regjeringen har til støttepartiene KrF og Venstre gjennom samarbeidsavtalen. Men hun brukte like mye tid på å fri til de andre partiene på Stortinget.

Statsministeren sa hun spesielt ønsket å ta opp "regjeringens samarbeid med Stortinget" i sin tale. Og i første omgang skulle den nye regjeringen "forvalte det politiske flertallet i fellesskap med KrF og Venstre. Vi skal ha tett kontakt med våre stortingsgrupper," annonserte hun.

Men både KrF og Venstre har kommet med svært kritiske uttalelser til deler av Høyres og FrPs regjeringserklæring, og statsminister Solberg har nok merket seg at begge de to sentrumspartiene var raske med å definere seg som en del av opposisjonen. Regjeringen vil utvilsomt komme opp i situasjoner de neste fire årene der verken KrF eller Venstre vil bidra til å skaffe den flertall i Stortinget.

Hittil har statsministeren imidlertid bestrebet seg på å blidgjøre de to støttepartiene og oppfylle samarbeidsavtalen med dem til punkt og prikke. Dette har allerede vært smertefullt for Høyre, som så sent som for tre uker siden uttalte seg klart mot fastlegers rett til å reservere seg mot å henvise pasienter til abort og assistert befruktning. Likevel vil Høyre nå bruke partipisken til å pålegge hele stortingsgruppen til å stemme for dette KrF-kravet.

Statsminister Solberg tenker derfor et skritt videre, og hun understreket behovet for å jobbe sammen med alle partiene på Stortinget. I teorien har nemlig regjeringen flertall dersom de klarer å vinne stemmene fra enten Arbeiderpartiet eller Senterpartiet, eller fra SV og Miljøpartiet.

"Regjeringen ønsker å ha et konstruktivt samarbeid med opposisjonen," sa statsministeren. "Jeg er derfor veldig glad for at mange opposisjonspolitikere i løpet av denne debatten har erklært at de skal være konstruktive," la hun til, særlig med tanke på uttalelsene fra Jens Stoltenberg.

Solberg klargjorde at den nye mindretallsregjeringen vil være mer åpen for politiske forhandlinger med opposisjonen enn den avgåtte rødgrønne flertallsregjeringen. "Større reformer er tjent med brede forlik. Da blir de varige og bedre. Derfor er vi innstilt på å komme til Stortinget for å finne gode løsninger for fremtiden," annonserte Solberg.

Videre lovte hun også å være konstruktiv i forhold til initiativ fra Stortinget. Regjeringen ville "også vurdere gode forslag fra opposisjonen, og fra tid til annen vil de nok også bli vedtatt. Det er fordi vi har et felles ansvar for å gjøre Norge bedre," sa en forsonende statsminister.

"Vi ser frem til en periode hvor Stortinget forsterkes som politisk verksted, og ordskiftene som følger med. Da regner jeg med man gjør som man sier: Stemmer for det man er for, og ikke bare driver politisk spill, men gjør det som er til det beste for innbyggerne i Norge," avsluttet Solberg talen.

Både Høyre og FrP har under den rødgrønne regjeringen beklaget at Stortinget var blitt degradert til en sandpåstrøer for flertallsregjeringens politikk. Den daværende opposisjonen var stadig frustrert over ikke å bli hørt, og at forslagene deres ble nedstemt av regjeringsflertallet selv i tilfeller regjeringspartiene hadde flagget at de hadde samme standpunkt.

Men med en mindretallsregjering er situasjonen en annen, og Stortinget øker igjen sin betydning som et sted der politikken blir utformet. Spenningen i den neste fireårsperioden knytter seg derfor til i hvilken grad en regjering som står til høyre for Høyre vil klare å få flertall for sine kjernesaker.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no