See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kampanje mot vold mot kvinner
© APAV/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

"Ny regjering vil utsette innvandrerkvinner for vold"

Kritisk: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik

© LDO/Kureren
Kureren, 15. oktober 2013
- Likestillingsombudet advarer nå mot Solberg-regjeringens planer om å heve kravet for å få oppholdstillatelse i Norge. Innvandrere vil måtte være gift i fem, ikke lenger tre, år for å få bli i landet, og det vil utsette mange innvandrerkvinner for vold i hjemmet, advares det.

Allerede nå blir den såkalte botidsregelen i Norge sterkt kritisert av menneskerettsgrupper og FNs kvinnekomité. Den har nemlig knapt noen unntak for innvandrerkvinner som utsettes for vold av sine norske ektemenn, og kvinnene må i praksis velge mellom å bli kastet ut av Norge eller å holde ut volden i tre år.

Både i samarbeidsavtalen og i regjeringsplattformen foreslår de påtroppende regjeringspartiene at botidsregelen heves fra tre til fem år. Ifølge utlendingsloven er permanent oppholdstillatelse på bakgrunn av familiegjenforening som hovedregel avhengig av at ekteskapet består i tre år. Hvis ekteskapet brytes, må den familiegjenforente forlate landet.

"Dette kan få alvorlige konsekvenser for kvinner som lever i voldelige forhold - og som er avhengige av å bli hos ektefellen for å få selvstendig permanent oppholds status," advarer likestillingsombudet nå.

"Vi vet at kvinner under treårsregelen som blir utsatt for mishandling ofte blir i ekteskapet til tross for volden de opplever. Vi mener botidsregelen bør senkes til ett år," sier Tove Smaadahl, som leder paraplyorganisasjonen for de fleste krisesentrene i landet.

Også likestillingsombud Sunniva Ørstavik er svært kritisk til denne foreslåtte innstrammingen, som støttepartiene KrF og Venstre allerede har sagt ja til. "Rettssikkerheten til voldsutsatte kvinner uten selvstendig oppholdstillatelse er ikke godt nok ivaretatt i Norge. Vi frykter det vil bli enda verre hvis kravet om botid heves til fem år," sier Ørstavik, som ber om at botidsregelen ikke heves.

Både ombudet og krisesentrene mener at praktiseringen og tolkningen av unntaksregelen allerede nå er for streng, og at tolkningen ofte ikke harmonerer med voldsbegrepet i straffelovens forstand. I praksis er dermed mange innvandrerkvinner rettsløse mens de utsettes for vold i hjemmet.

"Mange av disse kvinnene kommer til krisesentrene. Vi hører historier om kvinner som er voldtatt, truet og slått, uten at dette gir dem unntak fra regelen. Mange går tilbake til overgriperen i frykt for å bli kastet ut av landet," kan Smaadahl fortelle.

Både Ørstavik og Smaadahl mener at innvandrerkvinnene blir påtvunget alt for strenge krav til å dokumentere at de er blitt utsatt for vold. I tillegg må mishandlingsbegrepet i utlendingslovens forstand revurderes og oppdateres i samsvar med dagens definisjon av vold og overgrep, krever de to.

Den norske praktiseringen av botidsregelen blir også kritisert internasjonalt. Blant annet er kvinnekomiteen i FN bekymret over den sårbare situasjonen til utenlandske kvinner på grunn av 3-årsregelen i den norske utlendingsloven. "Tiden er overmoden for å gi voldsutsatte kvinner tilstrekkelig rettsvern," sier Smaadahl.

Men den nye borgerlige regjeringen skal altså gå motsatt vei. Ifølge samarbeidsavtalen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre, er det nådd enighet om å "heve kravet om botid for permanent oppholdstillatelse fra tre år til fem år." Det er dermed et stortingsflertall for denne innstramningen.

Samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene føyer imidlertid også til at den nye regjeringen skal "gjennomgå reglene knyttet til personer som opplever mishandling" i forbindelse med familiegjenforening.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no