See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Assistert befruktning (arkivbilde)
© SEF/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

Høyre bekrefter legereservasjon mot assistert befruktning

Familiepolitisk talskvinne i Høyre, Linda Hofstad Helleland

© Jon Amundsen/Høyre/Kureren
Kureren, 7. oktober 2013
- Høyre bekrefter i dag at samarbeidsavtalen partiet har skrevet under med KrF og FrP vil gi leger rett til å reservere seg mot å hjelpe kvinner med å få assistert befruktning. Men partiet lover at legene ikke vil kunne reservere seg kun mot lesbiske par.

Det er familiepolitisk talskvinne i Høyre, Linda Hofstad Helleland, som i dag bekrefter at den nye reservasjonsretten for legene ikke kun vil omfatte henvisninger til abort, slik den ofte har vært beskrevet, men også assistert befruktning og enkelte prevensjonsmidler.

Men ifølge Helleland, var det viktig for Høyre at når legens reservasjonsmulighet skal omhandle assistert befruktning, "så skal det ikke være mulig for legen å begrense reservasjonen til for eksempel lesbiske par."

Og mens den nye reservasjonsretten vil gi fastleger mulighet til å nekte å skrive ut prevensjonsmidler eller den såkalte "angrepillen", vil det ifølge Helleland bli begrensninger også her. "Hormonell prevensjon (P-piller eller spiral etc.) skal det ikke være mulighet til å reservere seg imot," sier talskvinnen i dag.

"Høyre har tidligere vært imot en reservasjonsrett, fordi kvinnens og pasientens rett til tjenester er det viktigste hensynet å ta," innrømmer også Helleland. Det kommende regjeringspartiet utsettes nå for massiv kritikk etter at det underskrev en samarbeidsavtale med KrF og FrP om å gjeninnføre det upopulære tiltaket. Venstre nektet å skrive under på denne teksten, og partiet uttrykte sterk kritikk mot reservasjonsretten.

Det er blant annet en protestkampanje i gang, initiert av flere såkalte "mammabloggere", med masseutsendelser av e-post til alle stortingsrepresentantene. Protestbrevet fokuserer på at det er kvinnen, ikke legen, er den svake parten i en henvendelse om assistert befruktning, svangerskapsavbrudd og prevensjon. Det påpeker også problemet for unge jenter på bygda, som arver foreldrenes fastlege og har få alternativer dersom legen har reservert seg mot å hjelpe dem.

Som et svar på denne protestaksjonen lover Helleland i dag at "reservasjonsmuligheten kun skal omfatte spørsmål om liv og død." Partiet ville "sørge for at denne reservasjonsmuligheten ikke skal gjøre det vanskeligere for folk å få den helsehjelpen de trenger, når de trenger den," legger hun til.

"Vi er opptatt av at ingen pasient i møte med legen skal møte en dømmende holdning, derfor er det viktig å ha åpenhet om en fastlege har reservert seg mot henvisninger og etablere fullgode alternativer for kvinnene," sier Helleland.

Videre lover Høyre-politikeren at skal "tas lokale hensyn" der utvalget av fastleger er begrenset. "Det betyr at å innfri et reservasjonsønske vil være avhengig av at det finnes mulighet for rask tilgang til helsetjenesten lokalt - og befolkningen må ha nødvendig tilgang til alle tjenester de har rett på," sier Helleland, uten å gå videre inn på hvordan dette skal løses i praksis.

Legeforeningen har også presisert at den foretrekker en "reservasjonsmulighet" fremfor en "reservasjonsrett" slik at tiltaket ikke skal gå ut over pasientrettighetene. "Det dreier seg altså ikke om en rett til reservasjon, men om en mulighet, såfremt ledelsen i sykehuset eller kommunene mener at dette kan gjennomføres uten at det går utover pasientene," påpeker legeforeningen.

Men ifølge den avgående rødgrønne regjeringen, kan det selv med dagens lovverk være vanskelig for jenter og kvinner å få de helsetjenestene de har krav på da enkelte leger ignorerer at de foreløpig ikke har rett til å reservere seg mot å henvise til abort eller assistert befruktning. Helsedepartementet meldte så sent som i fjor at det har fått flere klager fra kvinner som blir avvist hos fastlegen ved spørsmål om abort, og om fastleger som motsetter seg å gi prevensjonsveiledning til jenter.

Avtalen mellom Høyre, KrF og FrP om reservasjonsrett for leger ble møtt med stor skepsis av dagens regjeringspartier, men også fra Venstre. Venstre-leder Trine Skei Grande har flere ganger uttalt at en slik reservasjonsrett går mot partiets program og at Venstre mener man prinsipielt skal beskytte den svakeste parten, som i dette tilfellet er de kvinnelige pasientene.

Selv i Høyre skaper reservasjonsretten uro. Partiet er egentlig mot en slik ordning. Flere Høyre-veteraner har reagert på avtalen, blant dem tidligere nestleder og minister Astrid Nøklebye Heiberg. Likevel vil det bli gjennomført.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no