See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


7. mai besøkte kronprins Håkon våpenstorprodusent Lockheed Martin i USA for å promotere norsk industri
© Forsvarsdepartementet/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks | Verden

Norsk våpeneksport øker kraftig

Utenriksminister Espen Barth Eide møter USAs tidligere forsvarsekretær Leon Panetta under et USA-besøk i 2012

© Department of Defense/Kureren
Kureren, 5. oktober 2013
- Regjeringens årlige gjennomgang av den norske våpeneksporten viser at denne omstridte næringen er i sterk vekst, med hele 8 prosent i fjor. De fleste storkundene av norsk forsvarsmateriell er NATO-alliansepartnere, med USA i spissen. Men eksporten til diktaturer i Midtøsten fortsetter.

Regjeringen la på fredag frem den årlige meldingen om norsk eksport av forsvarsmateriell til Stortinget. Og det viser at Norge solgte våpen for nesten 3,9 milliarder i 2012, en økning på 8 prosent. De fem største av importørene av norsk forsvarsmateriell i 2012 var USA, Sverige, Frankrike, Polen og Chile.

Den samlede verdien av eksporten av forsvarsmateriell, tjenester for militære formål, produksjonsrettigheter, formidling og flerbruksvarer til militær bruk, var i 2012 nær 4,6 milliarder kroner. Av dette utgjorde eksporten av forsvarsmateriell om lag 3,9 milliarder kroner, ifølge regjeringen.

Meldingen til Stortinget gir detaljert informasjon om hva slags militære varer som ble eksportert, hvilke land det ble eksportert til og verdien av eksporten. Meldingen inneholder også informasjon om lisenssøknader som er blitt avslått.

Hovedmottakerne av forsvarsmateriell fra Norge er allierte land i NATO og nøytrale land som Sverige, Sveits og Finland. Det europeiske markedet er særlig stort, med NATO-land som Frankrike, Polen, Italia, Storbritannia og Nederland i spissen, ifølge stortingsmeldingen.

Men den desidert største enkeltmottakeren av norsk forsvarsmateriell var USA, slik det har vært i mange år. Den norske våpeneksporten til USA var verdt hele 1,11 milliarder kroner i 2012.

Våpeneksport til Midtøsten
Våpeneksporten til NATO-allierte og andre vestlige land er lite omstridt. Men Norge fortsetter også å eksportere våpen og ammunisjon i stort omfang til land som er ansvarlig for grove menneskerettsbrudd.

Det er særlig tre land i Midtøsten som peker seg ut: Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Kuwait. Den norske våpeneksporten til disse tre landene hadde til sammen en verdi på over 10 millioner kroner i 2012. I Kuwait har myndighetene rettet våpen mot eget folk under landets tilløp til en "arabisk vår" i 2011 og 2012. Og i mars 2011 slo styrker fra Saudi-Arabia og Emiratene sammen ned folkeopprøret i nabolandet Bahrain i et blodig angrep.

På den annen side har den norske våpeneksporten til landene i Nord-Afrika stoppet helt opp. Fortsatt i 2010 ble det eksportert norske våpen og ammunisjon

Styrker fra Saudi-Arabia og Emiratene slår ned folkeopprøret i Bahrain i mars 2011

© Mohamed CJ/GNU/Kureren
til diktaturene Libya og Egypt, men dette har det vært slutt på siden 2011, året da Den arabiske våren startet.

"UD har skjerpet seg"
Utenriksminister Espen Barth Eide sa i går at "utenriksdepartementets behandling av søknader om eksport av forsvarsmateriell er skjerpet. Enda grundigere vurderinger av interne forhold i aktuelle mottakerland ligger nå til grunn," hevder ministeren.

UDs innskjerpede praksis skal blant annet gjelde vurdering av risiko for at forsvarsmateriellet kan bli brukt i intern undertrykking i det aktuelle mottakerlandet. Krav til sluttbrukerdokumentasjon skal også være ytterligere styrket. Det ble gitt 18 avslag på søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell i 2012. På tross av dette ble det altså gitt eksportlisens for våpen til Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Kuwait.

"Norske forsvarsbedrifter må ha gode og forutsigbare rammevilkår. De er viktige verdiskapere og teknologidrivere. Regjeringen ønsker å legge til rette for fortsatt eksport gjennom et strengt og tydelig regelverk", la Eide til.

Krav om umiddelbar stans
Men det er ikke alle som er bergreiset for denne økningen i eksporten av norske forsvarsmateriell. 20 organisasjoner og alle ungdomspartiene sluttet i vår opp om en felles markering og appell foran Stortinget, der de krevde stans i norsk eksport av militært utstyr til undertrykkende regimer. Saudi-Arabia og Emiratene ble spesielt nevnt som problematiske eksportdestinasjoner.

"I dag eksporteres militært utstyr både direkte fra Norge og fra norskeide bedrifter i utlandet til land som aktivt motarbeider menneskerettighetene gjennom sin praksis. Disse regimene begrenser grunnleggende friheter og rettigheter for sine innbyggere," sa Forum for utvikling og miljø (ForUM) i en pressemelding.

"Ved å eksportere krigsmateriell til land som Saudi-Arabia, Qatar og De Forente Arabiske Emirater, styrker vi disse statenes evne til å begå overgrep mot sin egen befolkning," påpekte organisasjonen.

Men med unntak av Saudi-Arabia, steg den norske våpeneksporten til disse diktaturene betydelig i 2012. Dette gjelder særlig Qatar og Kuwait, men også Emiratene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no