See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Asylbarn på et norsk mottak (illustrasjonsbilde)
© Rebecca Jafari/Redd Barna/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

KrF innrømmer at mange asylbarn faller utenfor

Beklager overfor SV og asylbarna: KrF-leder Knut Arild Hareide

© Troens Bevis/Kureren
Kureren, 4. oktober 2013
- KrF-leder Knut Arild Hareide beklager i dag at han tok munnen for full da han presenterte samarbeidsavtalen med Høyre og KrF og ga inntrykk av at det var funnet en løsning for alle lengeboende asylbarn. Hareide beklager at han vakte ubegrunnede håp hos mange barn.

Det er i et brev til SV-leder Audun Lysbakken at Hareide ber om avlat for sine synder fra presentasjonen av samarbeidsavtalen mandag den 30. september. KrF har i dag offentliggjort beklagelsesbrevet, etter at Hareide skværet opp med Lysbakken allerede på tirsdag.

"Det KrF og Venstre kom frem til i samarbeidsavtalen med Høyre og FrP løser ikke situasjonen for alle lengeboende asylbarn," skriver Hareide. "Jeg er derfor lei meg for at jeg i forbindelse med undertegnelsen av samarbeidsavtalen uttalte meg slik at jeg kan ha gitt flere enn det var grunnlag for en forhåpning om at deres sak med dette vil bli løst," legger han til.

På mandagens pressekonferanse til de fire borgerlige partiene ble avtalen om en "engangsløsning" for alle de lengeboende asylbarna presentert som en av KrFs og Venstres største politiske seiere i forhandlingen med de to partiene som nå skal danne en blåblå regjering. Samtidig kunne FrPs Siv Jensen avsløre at KrF og Venstre måtte betale for dette forliket om asylbarna med en generelt strengere innvandringspolitikk, noe som blant annet trolig vil inkludere lukkede asylmottak.

Allerede på tirsdag ble det klart at det var svært store begrensninger i hvilke asylbarn som vil kunne få endelig opphold i Norge. Ifølge Hareide selv, er det kun snakk om at "lengeboende barn og deres familier med endelig avslag, fra land med returavtale, nå skal kunne få opphold i Norge."

Men det råder full forvirring om hvordan den nye avtalen skal tolkes i praksis, noe som blir opp til den nye ministeren med ansvar for innvandringsfeltet. Og dette er en ministerpost de fleste forventer at FrP vil kreve.

Organisasjonen Redd Barna har forsøkt å sette seg inn i hva den vagt formulerte avtalen om asylbarna vil bety i praksis. Det som først ble presentert som et "amnesti" for asylbarna inneholder nemlig "svært mange forbehold og unntak, slik at mange barn som har vært her lenge likevel ikke vil få lov til å bli," skriver Redd Barna.

"Dette er en kortsiktig løsning som vil omfatte rundt en fjerdedel av de 752 lengeventende barna som har bodd i Norge i mer enn tre år. De lengeværende barna det er snakk om er barn i familier som enten har fått avslag på asylsøknaden, som venter på svar fra anke, eller som kommer fra land som de

SV-leder Audun Lysbakken

© BLD/Kureren
ikke kan returnere til," konkluderer organisasjonen.

I praksis kan avtalen altså bety at rundt 180 av de 750 lengeboende asylbarna får bli i Norge. Som en engangsløsning.

KrFs Hareide forsvarer imidlertid fortsatt avtalen som et godt resultat: "Jeg vil si det er betydelige resultater på dette feltet etter to ukers samtaler med partier som står for en annen kurs i disse sakene. Jeg mener dette er endringer som vil bety mye for mange lengeboende asylbarn og deres familier," skriver han i brevet til SV og Lysbakken.

SV har i debattinnlegg denne uken påpekt at de ved tidligere anledninger, mens de satt i regjering, har fått til forlik som har omfattet amnesti for et større antall lengeboende asylbarn. Slike avtaler ble oppnådd både i 2004 og 2007. Det vakte derfor stor harme i SV da Hareide på mandag hevdet at han hadde fått til mer med Høyre og FrP på 14 dager enn SV hadde fått til med Arbeiderpartiet på åtte år.

Hareide beklager også utfall mot SV
Også dette utsagnet beklager Hareide i sitt brev til Lysbakken og SV. "Jeg uttrykte meg også på en måte som snakket ned den kampen og den innsatsen SV har lagt ned på dette feltet fra sin posisjon i regjering de siste åtte årene. Det beklager jeg. Jeg vet at dette er en sak SVs ledelse og hele partiorganisasjonen har et stort engasjement for, og det står det respekt av," skriver Hareide.

"Jeg har gått med en vond følelse inni meg siden mandag. Nå er det på tide å si unnskyld til Audun Lysbakken og SV. Jeg burde aldri ha sagt det," kommenterer Hareide til Klassekampen i dag.

Lysbakken, for sin del, tar imot beklagelsen fra Hareide med åpne armer. "En slik beklagelse er sikkert alle PR-rådgiveres skrekk, men styrker bare min respekt for Hareide. Han er en raus og annerledes politiker," kommenterer SV-lederen i dag.

"Uansett er det barna dette handler om, ikke SV," legger Lysbakken til. "Vi skal gjøre alt vi kan fra vår nye posisjon i Stortinget for å bidra til at flest mulig barn får bli i Norge. Gjerne i samarbeid med KrF," sier han videre. Også Hareide hadde invitert SV til et "godt samarbeid om asylpolitikken i kommende Stortingsperiode" i brevet sitt til Lysbakken.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no