See also:
» 11.02.2014 - FrP, og høyreekstreme i EU, vil ha avstemninger om innvandring
» 29.01.2014 - EU-valgkampen: Martin Schulz versus ukjent
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 03.01.2014 - Nye angrep på FrP i internasjonal presse
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 14.11.2013 - Europas høyreekstreme partier forbereder samling
» 30.10.2013 - Malta: "Kutt EU-bistanden til utvandrerlandene"
» 24.10.2013 - Sverigedemokraterna allierer seg med Nasjonal FrontChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Overfører jevnlig suverenitet til Brussel: Fra Stortingets høytidelige åpning i oktober 2013
© Hans Kristian Thorbjørnsen/Stortinget/Kureren
Politikk | Viten - Europa | Innenriks

Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"

EU-toppene José Manuel Barroso og Martin Schulz på besøk i Stortinget

© Stortinget/Kureren
Kureren, 17. januar 2014
- EU-systemet i seg selv er en ny "måte å få demokrati og rettigheter i samklang igjen." Men Norges tilknytning til EU, gjennom EØS-avtalen, er både grunnlovsstridig og undergraver demokratiet, ifølge Europa-forskere fra Universitetet i Oslo (UiO).

I forbindelse med grunnlovsjubileet har en rekke forskere fra ARENA Senter for europaforskning ved UiO gitt ut omfattende analyser i bokform om hvilken betydning Norges EU-tilknytning har for folkestyret. Konklusjonen er at EØS-avtalen er svært problematisk for demokratiet i Norge.

Grunnlovsjubileet sammenfaller med et annet jubileum. Det er i år 20 år siden EØS-avtalen trådde i kraft. Men mens grunnloven skal sikre demokratiet og suvereniteten i Norge, er EØS-avtalen med på å undergrave de samme verdiene, kommer det frem i boken "Det norske paradoks: Om Norges forhold til Den europeiske union".

Professor Erik Oddvar Eriksen ved ARENA påpeker at den aktuelle tilknytningsformen Norge har til EU i realiteten betyr at man har "oppnådd det motsatte av det som var hovedhensikten" med å stemme nei til EU i 1994.

"Så mye som tre fjerdedeler av lovgivningen som gjelder for medlemsstatene, gjelder også for Norge. Nye avtaler er kommet til over tid, og de eksisterende avtalene utvikles og utvides. Den samlede effekten er stor, utilsiktet og uoversiktlig," forklarer Eriksen.

Og mange av disse avtaleutvidelsene innebærer at mer og mer suverenitet overføres fra Oslo til Brussel. Men slike suverenitetsoverføringer trenger et grunnlag i grunnloven, som i dag ikke eksisterer, eller de må i det minste vedtas med et to tredjedels flertall i Stortinget.

EU er en dynamisk organisasjon, og dette har også konsekvenser for EØS-avtalen. Den utvides til stadig nye områder, påpeker Eriksen, og overføringen av myndighet til EU kan ikke stoppes. "EØS-avtalen bryter med grunnlovsideen om selvstyre ettersom norske borgere underlegges rettsakter som de selv ikke har innflytelse over." Han karakteriserer dette som "demokratisk selvskading".

I praksis setter EØS-avtalen grunnloven

Hovedredaktørene bak boken, ARENA-forskerne John Erik Fossum og Erik Oddvar Eriksen

© Miriam Stackpole Dahl/EU-delegasjonen/Kureren
til side, mener flere av de 11 bidragsyterne til boken. De viser til at Stortinget handler i strid med grunnloven hver gang norsk suverenitet overføres til EUs organer.

"Å avgi norsk suverenitet handler om å endre grunnloven, og det er nettopp gjennom slike endringer at flere av EUs medlemsland har tilpasset seg EU," sier Eriksen. Han etterlyser en skikkelig grunnlovsdebatt om Norges tilknytning til EU.

Beslutninger uten folkestyre
Norges forhold til EU har direkte konsekvenser for demokratiet. Som utenforland er ikke Norge med der beslutningene tas, og norske borgere har ikke medbestemmelse gjennom politisk valgte representanter i noen av EUs lovgivende eller utøvende organer.

Under EØS-avtalen har derfor norske myndigheters strategi gjerne vært å forsøke å få representanter i EU til å "tale Norges sak", altså fungere som "surrogatrepresentanter", slik medredaktør John Erik Fossum fra ARENA fremstiller det i boken. Men dette er ikke holdbart fra et demokratisk perspektiv, mener Fossum.

Han påpeker at det kun er den norske regjeringen som har et visst handlingsrom for å påvirke EUs beslutninger. Norske borgere er ikke delaktige, og den såkalte ostetollsaken viser også at "norske interesser" ikke er entydige. "Hvis folket ikke kobles opp mot det politiske systemet kan det ikke lenger kalles selvstyre," påpeker Fossum.

"Den formen for representasjon som Norge har i Brussel i dag er i høy grad den samme formen som ble avvist av de amerikanske kolonialistene og dermed dannet grunnlaget for den amerikanske revolusjonen. Dette må være et av historiens store paradokser," mener Fossum.

Ingen enkle utveier for Norge
Men hva er alternativene til dagens EØS-avtale? Her er forskerne svært pessimistiske, og mener at man dessverre har malt seg

Boken "Det norske paradoks: Om Norges forhold til Den europeiske union" fra Universitetsforlaget

© Kureren
inn i et hjørne det er bortimot umulig å komme seg ut fra. De to utveiene - fullt EU-medlemskap eller å si opp EØS-avtalen - er nemlig ikke realistiske i dagens situasjon.

Et fullt EU-medlemskap ville løst de fleste problemene i forhold til demokratiunderskudd og manglende folkelig innflytelse på bestemmelser som fattes i Brussel. Men den folkelige motstanden mot et EU-medlemskap er større enn noensinne. Derfor er det ikke ett politisk parti som i dag vurderer en ny folkeavstemning om EU.

Flere partier lefler derimot med tanken om en oppsigelse av EØS-avtalen, eventuelt at man søker en "sveitsisk modell" basert på bilaterale avtaler med EU. Men Eriksen avfeier også dette som et realistisk alternativ. "Norge har gått i integrasjonsfella, der begge utveier er sperret," påpeker forskeren.

"Norges avtaler med EU er så omfattende og komplekse at en oppsigelse fortoner seg som urealistisk. Samtidig vet nordmenn lite om EU som system. Mange stortingsrepresentanter får sjokk når de oppdager hvor mye av det de, som norske folkevalgte, skal jobbe med som faktisk reguleres av EU-organer," mener Eriksen. "Så blir de nødt til å tilpasse seg, og aksepterer i neste omgang at det er slik."

Eriksen tror heller ikke Norge kan få til den type frihandelsavtale med EU som Sveits har. Han mener det er mange som ikke klar over hvor stor inngripen EUs lovgivning også har i Sveits. "EUs påvirkning i Sveits er ikke ulik den i Norge," understreker Eriksen.

Og mens Norge trolig må innfinne seg med å forbli i EØS-fella i lang fremtid, anbefaler forskerne at Stortinget i det minste tilpasser det norske lovverket til realiteten. "Tiden er moden for en grunnlovsendring som gjør at EØS-avtalen og Norges øvrige avtaler med EU ikke kommer i konflikt med grunnloven," konkluderer Eriksen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no