See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 17.03.2014 - Ulikhetene i Storbritannia eksploderer
» 05.02.2014 - Parlamentet i Skottland har godkjent homoekteskapet
» 08.10.2013 - Britisk Breivik-alliert trekker seg
» 20.08.2013 - Cameron var orientert om aksjoner mot 'The Guardian'
» 12.02.2013 - Bulgarsk-britisk ordkrig om innvandringChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


David Miranda (h) møter pressen på flyplassen i Rio de Janeiro, sammen med kjæresten Glenn Greenwald (v)
© Agência Brasil/Kureren
Samfunn | Politikk - Storbritannia

Britene bruker terrorlov mot Snowden-journalist

Dagens utgave av 'The Guardian' fokuserer på den uvanlige arrestasjonen

© Kureren (faksimile)
Kureren, 19. august 2013
- Britisk politi brukte en omstridt terrorlov for å anholde David Miranda på flyplassen i London og konfiskere pc-en hans. Miranda er kjæresten til journalisten som er sentral i formidlingen av Snowden-dokumentene. Nå protesterer Amnesty, den britiske opposisjonen og regjeringen i Brasil.

David Miranda var på vei fra Berlin til sin hjemby Rio de Janeiro da han mellomlandet i London. Der ble han dratt til side av britisk politi, som med referanse til terrorloven av år 2000 anholdt den brasilianske statsborgeren i ni timer. Politiet konfiskerte også Mirandas bærbare pc, mobiltelefon, cd-er og minnepinner, også med hjemmel i den omstridte terrorloven.

Nå mistenkes imidlertid ikke Miranda for noen terrordåd eller terrorplaner.

Tvert imot. Miranda er partneren til en av Storbritannias mest omtalte journalister, Glenn Greenwald, en av de viktigste kontaktene til den amerikanske varsleren Edward Snowden, som nå sitter i russisk asyl. Snowden har brukt Greenwald som tillitsperson i formidlingen av hemmelige amerikanske dokumenter som avslører omfattende overvåkning av vanlige borgere verden over.

Les mer om Snowden-asvløringene i denne artikkelen: "Europa vurderer straffetiltak mot USA etter overvåking".

Britisk politi har vært svært tilbakeholdne med å kommentere anholdelsen av Miranda. Scotland Yard har kun opplyst om tidspunktet for anholdelsen og hjemmelen i terrorloven, og de har understreket at Miranda ikke på noe tidspunkt var arrestert; kun anholdt.

I dag ankom Miranda, sterkt forsinket, flyplassen i hjembyen Rio de Janeiro. Der ble han møtt av partneren Greenwald og av et stort pressekorps. Begge forklarte at de anså anholdelsen på Heathrow som et overgrep fra britiske myndigheter og et forsøk på å få hånd om informasjon om Snowden-saken.

Sterke reaksjoner
Greenwald har i dag i en kommentar i 'The Guardian' fortalt om hendelsen. Ifølge journalisten fikk partneren hans verken lov til å kontakte ham eller en advokat. Ikke engang Brasils ambassadør fikk lov til å snakke med Miranda.

Brasilianeren ble, i motsetning til nesten 100 prosent av de som anholdes med hjemmel i terrorloven, holdt i nøyaktig ni timer, som er den tillatte maksimumstiden. Emnet terror kom ikke opp i forhørene. Greenwald og 'The Guardian' konkluderer dermed at britiske myndigheter kun anholdt Miranda for å skremme Greenwald

Varsleren Edward Snowden har samarbeidet tett med Guardian-journalist Glenn Greenwald

© Tanya Lokshina/Human Rights Watch/Kureren
til taushet.

"Det er ille nok å rettsforfølge og fengsle varslere," skriver Greenwald. "Det er enda verre å fengsle journalister som beretter om sannheten. Men å begynne å anholde familiemedlemmer og kjærester til journalister, det er rett og slett despotisk. Selv mafiaen hadde etiske grenser mot å angripe familiemedlemmer av folk de følte seg truet av," fortsetter han.

Og nå er det ikke bare 'The Guardian' som reagerer med avsky og krever svar på hvorfor Miranda ble anholdt med hjemmel i terrorloven. Saken holder på å vokse seg til en politisk skandale i Storbritannia.

Opposisjonspolitikeren Keith Vaz, som er leder for innenrikskomiteen i parlamentet i London, sier han er sjokkert over hendelsen. "Jeg er bekymret for at anti-terrorlovene misbrukes som forklaring på noe som ikke synes å ha noe å gjøre med terrorisme," sier Vaz til 'BBC' i dag. Vaz, som også mener at terrorloven ikke gir anledning til å konfiskere personlige eiendeler som Mirandas mobil og pc, krever nå en redegjørelse fra regjeringen.

I Brasil er utenriksdepartementet opprørt over hendelsen på Heathrow. Regjeringen i Brasilia understreker at det "ikke foreligger noen mistanker" mot Miranda "som kan legitimere bruken av det aktuelle lovverket." I Brasil har man fortsatt politidrapet på brasilianeren Jean Charles de Menezes i London i 2005 i erindring, der også terrorlovgivningen kom i bruk. Nå krever Brasil en forklaring fra britiske myndigheter.

Også Amnesty International har i dag protestert på det sterkeste mot det de kaller en "ulovlig og ikke-tilgivelig" hendelse. Menneskerettsekspert Widney Brown fra organisasjonen understreker at det neppe kan dreie seg om en tilfeldighet når partneren til Snowden-journalist Greenwald blir "sjikanert" på Heathrow.

I tillegg har pressefrihetsorganisasjonen Reportere uten grenser (RSF) i dag uttrykt avsky over hendelsen. "Verdens mest undertrykkende stater setter ofte journalister og terrorister i samme bås, og nå har også britiske myndigheter krysset en viktig grense ved å benytte seg av denne praksisen," sier RSF. Britenes angrep på ytringsfriheten viser hvor viktige og legitime avsløringene til Snowden og Greenwald har vært, legger organisasjonen til.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no