See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 04.01.2014 - USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti
» 11.12.2013 - Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett
» 04.11.2013 - New York får "europeisk sosialdemokrat" som borgermester
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 17.10.2013 - USA gjenåpnes i dag, enn så lenge
» 30.09.2013 - USA: Alle offentlige kontorer kan bli stengt











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Internasjonale journalister venter på et glimt av Edward Snowden på flyplassen Sjeremetjevo i Moskva
© Dmitry Rozhkov/GNU/Kureren
Politikk | Økonomi - USA | Europa

Europa vurderer straffetiltak mot USA etter overvåking

Forbundskansler Angela Merkel og president François Hollande reagerer sterkt på USAs spionasje (arkivbilde)

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 1. juli 2013
- Toppolitikere i Europa og EU snakker nå åpent om å avlyse forhandlingene om en frihandelssone med USA. Ledere som Angela Merkel kaller USAs overvåking av EU "uakseptabel", europeisk presse raser og eksperter advarer om en ny "diplomatisk istid" mellom EU og USA.

Informasjonen gitt av varsleren Edward Snowden skaper enorme bølger, særlig for forholdet mellom Europa og USA. Først ble europeiske forbrukere sjokkert av opplysningene om at USAs etterretningsorgan National Security Agency (NSA) tapper informasjon fra store selskap som Google, Facebook og Microsoft. I motsetning til norske myndigheter, reagerte regjeringene i land som Tyskland krast på vegne av sine forbrukere og protesterte overfor USA.

Men den store skandalen som nå gir en alvorlig knekk på tilliten og samholdet over Atlanterhavet ble avslørt i den aktuelle utgaven av magasinet 'Der Spiegel' og baserer seg også på informasjon fra Snowden. Ifølge magasinet, avlytter NSA aktivt de forkjellige EU-institusjonene. I tillegg avslører 'Spiegel' omfanget av amerikansk overvåkning av tyskere: Hver måned avlyttes og lagres det data fra 500 millioner kommunikasjonsforbindelser bare i Tyskland, alt fra telefonsamtaler og sms-er til e-poster.

'Spiegel'-kommentator Jakob Augstein skriver at den massive avlyttingen av tyskere viser at "Tyskland er en alliert av tredje klasse" for amerikanerne. "Spionasjeskandalen kommer til å få konsekvenser: Vi kan ikke lenger stole på et USA slik det er nå," oppsummerer Augstein.

Samtidig kan den britiske avisen 'The Guardian' avsløre at hovedmålet for amerikansk avlytting utenlands er allierte land som Frankrike, Italia og Hellas. Avsløringene fikk den italienske storavisen 'Corriere della Sera' til å ta frem teksten fra en berømt propagandaplakat fra Mussolini-tiden, "Vær stille, fienden hører også!" til sin lederartikkel som fordømte den amerikanske spionasjen.

Avsløringene som takket være Snowden er blitt gjort av euro

EUs justiskommissær Viviane Reding er svært provosert over avsløringene (arkivbilde)

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
peisk presse de siste dagene viser også at USA misbruker sin såkalte kamp mot terrorisme til å drive storstilt industrispionasje i Europa. I Brussel er konklusjonen klar blant EU-politikerne. NSAs avlyttingsprogram med dekknavnet "Dropmire", der blant annet mikrofoner er blitt plassert i EU-institusjoner, har lite med bekjempelse av terrorisme å gjøre. Dette er god, gammeldags spionasje som skal gi USA diplomatiske og økonomiske fordeler.

Nå tar også de første europeiske toppolitikerne bladet fra munnen. "Det er uakseptabelt å avlytte venner. Vi er ikke i Den kalde krigen lenger," sier talsmannen til Tysklands forbundskansler Merkel. Frankrikes president François Hollande uttrykte vantro og utbrøt: "Vi krever at dette tar slutt øyeblikkelig!" Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn la til: "Amerikanerne bør heller overvåke sin egen etterretningstjeneste enn sine allierte!"

Krav om konsekvenser
Presset fra alle kanter er nå så sterkt at det forventes at enten EU eller de forskjellige medlemslandene enkeltvis vil måtte reagere med handling overfor USA. Og fra de forskjelligste politiske leirene kommer det nå krav om konkrete konsekvenser etter avlyttingsskandalen.

I Tyskland krever politikere både fra regjeringskoalisjonen og opposisjonen straffetiltak. Forbrukerminister Ilse Aigner og næringsminister Philipp Rösler sier at spionasjeavsløringene kan få konsekvenser for forhandlingene om en frihandelssone mellom EU og USA da tilliten nå er brutt. Jürgen Trittin, gruppeleder for partiet De grønne, krever at EU sier opp gjeldende avtaler med USA om utveksling av bank- og flypassasjerdata. Trittin vil også ha stans i frihandelsforhandlingene og

Tysklands tidligere miljøvernminister, Jügen Trittin, krever straffetiltak mot USA (arkivbilde)

© Die Grünen/Kureren
at Tyskland gir Snowden politisk asyl.

I Brussel er det særlig EUs justiskommissær Viviane Reding som har gått på barrikadene og konkret truet med å stoppe frihandelsforhandlingene med USA. "Vi kan ikke forhandle om et stort transatlantisk marked dersom det består den minste mistanke om at partnerne våre avlytter kontorene til forhandlingslederne våre," sa Reding. Hun krevde at amerikanerne først måtte "rydde alle slike tvil av veien."

Kravet om en stans i bestrebelsene for en transatlantisk frihandelssone blir i dag gjentatt av flere og flere innflytelsesrike stemmer. I Det europeiske parlamentet formuleres kravet av et voksende tall parlamentarikere. Det samme gjelder politikere, særlig fra opposisjonen, i sentrale hovedsteder som Paris, Berlin og Roma. Også i pressen reiser kravet seg, slik som i den innflytelsesrike pariseravisen 'Le Monde'.

Samtidig begynnere kravet om at Snowden bør få politisk asyl i et europeisk land å reise seg. Tyske Trittin sier det er "pinlig" at Snowden "må søke tilflukt hos despoter" og minner om at varsleren "har gjort Europa en tjeneste." Derfor bør han få asyl i Europa, for eksempel Tyskland, krever Trittin. Også i andre vesteuropeiske land er det politikere som ønsker Snowden velkommen. Men et slikt tiltak ville skape svært sterke reaksjoner i USA.

Med stadig nye krav om sterke reaksjoner og straffetiltak mot USA, er stemningen på kontinentet mer USA-fiendtlig enn på svært lenge. Og eksperter på begge sider av Atlanteren advarer derfor om en ny diplomatisk "istid" mellom Europa og USA dersom president Barack Obama ikke kommer med en beklagelse og lover å rette opp i den overdrevne overvåkningen av sine allierte.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no