See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 05.02.2014 - Parlamentet i Skottland har godkjent homoekteskapet
» 22.10.2013 - Nytt britisk atomkraftverk får store statssubsidier
» 08.10.2013 - Britisk Breivik-alliert trekker seg
» 20.08.2013 - Cameron var orientert om aksjoner mot 'The Guardian'
» 19.08.2013 - Britene bruker terrorlov mot Snowden-journalist
» 17.04.2013 - Arbeidsledigheten stiger i Storbritannia
» 12.02.2013 - Bulgarsk-britisk ordkrig om innvandringChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ulikhetene øker i Storbritannia: Her er de kongelige blant folket i Ascot
© Richard Fawcett/Kureren
Samfunn | Økonomi - Storbritannia

Ulikhetene i Storbritannia eksploderer

Ben Phillips, direktør for Oxfam-kampanjene i Storbritannia: "Grunn til å være bekymret"

© Oxfam/Kureren
Kureren, 17. mars 2014
- De fem rikeste familiene i Storbritannia eier mer enn hele den fattigste femtedelen av den britiske befolkningen, avslører en ny rapport i dag. Rapporten viser hvordan ulikhetene i Storbritannia har eksplodert i de siste 20 årene.

Det er den anerkjente utviklingsorganisasjonen Oxfam som i en ny rapport oppsummerer det økende sosiale skillet mellom rike og fattige, som har fått utvikle seg i løpet av de siste to tiårene i Storbritannia.

Tallene fra Oxfam er slående. De fem rikeste familiene i landet har en samlet formue på utrolige 28,20 milliarder pund (279 milliarder kroner).

Hvor mye dette er, kommer frem når man sammenligner beløpet med de 12,6 millioner innbyggerne som utgjør den fattigste femtedelen (20 prosent) av befolkningen i Storbritannia. Deres samlede formue er på 28,10 milliarder pund (278 milliarder kroner), altså marginalt mindre.

Ifølge Oxfam er de fem rikeste familiene i landet Grosvenor-familien (som har sin formue i eiendomsmarkedet); David og Simon Reuben (i metall og eiendomssektoren); Hinduja-brødrene (i banksektoren); Cadogan-familien (eiendom); og Mike Ashley, som er eieren av Newcastle United fotballklubb.

Forskjellene øker jevnt og trutt
Og forskjellene øker fra år til år. Tallene fra utviklingsorganisasjonen viser nemlig også at de aller rikeste i Storbritannia har økt inntektene nesten fire ganger raskere enn de resterende 90 prosent av befolkningen i de siste 20 årene.

"Storbritannia er blitt en dypt splittet nasjon, med en rik elite som kan følge med på hvordan inntektene deres øker, mens millioner av familier sliter med å få endene til å møtes hver eneste måned," kommenterer Ben Phillips, direktør for Oxfam-kampanjene i Storbritannia.

Phillips legger til at det er grunn til "stor bekymring over disse ekstreme ulikhetsnivåene" i landet, der "en håndfull mennesker har mer penger enn de millionene som sliter med å overleve i fattigdom." En slik grad av ulikhet leder ofte til sosial uro og den begrenser utviklingen.

"Når det nå er bare to dager igj

Ricardo Fuentes-Nieva, hovedforfatteren av rapporten: "Øk minstelønnen!"

© Oxfam/Kureren
en før den britiske regjeringen presenterer nasjonalbudsjettet sitt for det neste regnskapsåret, har Oxfam benyttet anledningen til å kreve at politikerne søker en bedre balanse ved å øke skattene for de rikeste i samfunnet som har råd til det, og å øke minstelønnen til et anstendig nivå," sier Ricardo Fuentes-Nieva, hovedforfatteren av rapporten, i en uttalelse i dag.

Fuentes-Nieva legger til at den konservative regjeringen til statsminister David Cameron i alle fall "må slutte å kutte tjenester som har en stor betydning for de fattigste i samfunnet, de rundt 13 millioner menneskene som i dag lever under fattigdomsgrensen i landet."

Ulikhetene øker i hele verden
Selv om Storbritannia er et av de verste eksemplene i Europa, er landet langt fra det eneste der ulikhetene eksploderer. Oxfam presenterte en annen rapport i januar som avslørte at de 85 rikeste personene globalt sett eier like mye som den fattigste halvparten av verdens befolkning til sammen.

I tillegg til at ulikhetene allerede er vokst til et ekstremt nivå, fortsetter avgrunnen å bli større mellom de fattigste og rikeste, både globalt sett og i de fleste land. Syv av ti mennesker bor i land der ulikhetene er blitt større i de siste tre tiårene, viste rapporten.

Den rikeste én-prosenten har økt andelen sin av nasjonalformuen i 24 av de 26 landene som det finnes data for i både 1980 og 2012, og Norge er et av de landene der de rike har økt formueandelen sin raskest. Men aller raskest går det i USA. Der har den rikeste én-prosenten av befolkningen stukket av med hele 95 prosent av den økonomiske veksten siden 2009, mens 90 prosent av den amerikanske befolkningen samtidig er blitt fattigere.

Les mer om repporten i denne artikkelen: "Ulikheten i verden eksploderer".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no