See also:
» 17.01.2014 - London advarer skottene mot uavhengighet
» 26.11.2013 - Planen for Skottlands uavhengighet er klar
» 22.10.2013 - Nytt britisk atomkraftverk får store statssubsidier
» 08.10.2013 - Britisk Breivik-alliert trekker seg
» 12.08.2013 - "Spania bruker Gibraltar som innenrikspolitisk lynavleder"
» 14.05.2013 - EU-motstanden går dypt inn i den britiske regjeringen
» 03.05.2013 - Høyrepopulister vinner engelsk lokalvalg
» 15.03.2013 - London og Paris utfordrer EUs våpenembargo mot SyriaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


I agentenes fokus: Hovedkvarteret til avisen 'The Guardian' i London
© BryantBob/GNU/Kureren
Politikk | Samfunn - Storbritannia

Cameron var orientert om aksjoner mot 'The Guardian'

David Miranda (h) i møte med pressen på flyplassen i Rio de Janeiro, sammen med journalistkjæresten Glenn Greenwald (v)

© Agência Brasil/Kureren
Kureren, 20. august 2013
- Det advares om at pressefriheten er under massivt trykk i Storbritannia etter at det i dag ble klart at statsminister David Cameron var orientert om flere aksjoner mot avisen 'The Guardian'. Cameron var orientert om varetekten av David Miranda og ordren om å destruere Snowden-dokumenter.

"Vi er dypt sjokkert over den britiske regjeringens forfølgelse av journalistene i 'The Guardian'," sier Christophe Deloire, lederen for Reportere uten grenser (RSF), i en uttalelse i dag.

Deloire beskriver myndighetenes ordre til den britiske avisen om at den måtte destruere harddisker som inneholdt hemmelige Snowdon-dokumenter som "et ekstremt grovt overtramp av informasjonsfriheten i et land som smykker seg med å ha en av de frieste pressene i verden."

Den uvanlig sterke reaksjonen fra RSF, som normalt er forbeholdt autoritære regimer som Kina og Russland, kommer etter nye avsløringer om hvordan britiske myndigheter har prøvd å hindre 'The Guardian' i å informere om dokumentene som er lekket av varsleren Edward Snowden. Dokumentene avslører hvordan USA og Storbritannia overvåker kommunikasjonen og bevegelsene til millioner av normale borgere, og også journalister i Vesten.

I går skapte anholdelsen av David Miranda på Heathrow flyplass i London furore. Miranda er samboeren til Glenn Greenwald, journalisten i 'The Guradian' som behandler Snowden-dokumentene. Politiet brukte anti-terrorloven for å holde Miranda i isolert varetekt i ni timer og konfiskere pc-en, mobilen og minnepinnene hans mens han skulle bytte fly på vei fra Berlin til Rio de Janeiro med Snowden-dokumenter i bagasjen.

Greenwald, 'The Guardian' og RSF beskrev angrepet på journalistens kjæreste som et forsøk på å skremme avisen til taushet. Les mer om anholdelsen av Miranda i denne artikkelen: "Britene bruker terrorlov mot Snowden-journalist".

I dag er skandalen blitt utvidet.

Statsministerens kontor i London har i dag bekreftet at både David Cameron og innenriksminist

Alan Rusbridger, redaktør i den britiske avisen 'The Guardian'

© Internaz/Kureren
eren hadde blitt varslet om anholdelsen av Miranda på forhånd. De valgte ikke å gripe inn, og godkjente dermed den rettslig tvilsomme handlingen. Camerons kontor hadde til og med underrettet Det hvite hus i Washington om at journalistkjæresten Miranda skulle anholdes.

Anholdelsen av Miranda ble i dag offisielt forklart med at Greenwalds partner hadde med seg "svært sensitiv, stjålet informasjon som kan hjelpe terrorister," ifølge en pressemelding fra det britiske innenriksdepartementet.

Agenter beordret destruksjon
I dag har også sjefsredaktøren i 'The Guardian', Alan Rusbridger, gitt flere detaljer om hvordan avisen har vært under konstant press fra britiske myndigheter etter at den begynte å offentliggjøre detaljer om overvåkningsprogrammene til amerikanske NSA og britiske GCHQ. Rusbridger skriver at han allerede i juni ble kontaktet av agenter som handlet på direkteordre fra statsministerens kontor.

Agentene krevde at 'The Guardian' enten måtte utlevere eller destruere de hemmelige dokumentene Snowden hadde lekket. Ellers ville regjeringen gå til søksmål for å hindre videre rapportering om saken.

Etter en måned, skriver Rusbridger, økte presset. "Nå har dere hatt moroa deres; nå vil vi ha sakene tilbake," ble redaktøren fortalt over telefon. Rusbridger protesterte og sa at offentliggjøring av flere dokumenter var viktige for offentligheten og den offentlige debatten. "Dere har allerede hatt debatten deres. Det er ikke nødvendig å skrive noe mer," var svaret.

Under trusler om en langdrøy rettssak ble Rusbridger overtalt til at 'The Guard

Fra redaksjonslokalene til den britiske avisen 'The Guardian'

© Alan Rusbridger/Twitter/Kureren
ian' skulle destruere et større antall harddisker som inneholdt Snowden-dokumenter under påsyn av GCHQ-agenter i kjelleren til avislokalet. Redaktøren gjorde oppmerksom på at handlingen var meningsløs, da de selvsagt hadde kopier av materialet i utlandet, og at avisen ville fortsette rapporteringen om Snowden-avsløringene i land der pressefriheten er sikret.

Likevel ble han tvunget til å destruere harddiskene.

"En stat som bygger et så formidabelt overvåkningsapparat vil gjøre sitt beste for å hindre journalister i å skrive om det," kommenterer Rusbridger. "De fleste journalister forstår dette. Men jeg lurer på hvor mange som har tatt inn over seg hvilken total trussel mot journalistikken som ligger implisitt i ideen om total overvåkning, når eller om den kommer. Og i økende grad ser det ut som et spørsmål om 'når'," advarer redaktøren.

Rusbridger refererer indirekte til at 'The Guardian' har fått lite støtte av andre britiske medier, særlig de på høyresiden. Utover 'The Guardian' er det stort sett statskanalen 'BBC' som har hatt en bredere dekning av Snowden-affæren i Storbritannia. Mange av mediene på høyresiden forsvarer statens rett til totalovervåkning for å øke sikkerheten og hindre terrorisme.

Men med de gjentatte angrepene på 'The Guardian', har nå også flere briter begynt å slå ring om pressefriheten i landet. Opposisjonen har begynt å ta opp problematikken overvåkning og pressefrihet og krever forklaringer fra Cameron og innenriksministeren. Og flere medier på høyresiden i britisk politikk har nå begynt å stille spørsmålstegn ved myndighetenes fremferd.

Det kan se ut som om Snowden-avsløringene nå endelig begynner å bli et politisk debattema i Storbritannia.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no