See also:
» 17.01.2014 - London advarer skottene mot uavhengighet
» 26.11.2013 - Planen for Skottlands uavhengighet er klar
» 22.10.2013 - Nytt britisk atomkraftverk får store statssubsidier
» 08.10.2013 - Britisk Breivik-alliert trekker seg
» 20.08.2013 - Cameron var orientert om aksjoner mot 'The Guardian'
» 12.08.2013 - "Spania bruker Gibraltar som innenrikspolitisk lynavleder"
» 14.05.2013 - EU-motstanden går dypt inn i den britiske regjeringen
» 03.05.2013 - Høyrepopulister vinner engelsk lokalvalgChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nigel Farage leder UK Independence Party (UKIP) og ønsker en folkeavstemning om EU-medlemskapet
© UKIP/Kureren
Politikk | Samfunn - Storbritannia | Bulgaria

Bulgarsk-britisk ordkrig om innvandring

Bulgarske Ralitsa Behar har studert fire år i Edinburgh og kritiserer britiske fordommer overfor Øst-Europa

© Ralitsa Behar/Kureren
Kureren, 12. februar 2013
- Mens britiske myndigheter kringkaster en film i Bulgaria og Romania om hvor ille det er å vandre inn i Storbritannia, har politikeren Nigel Farage provosert en ordkrig med bulgarere etter sitt utspill om en kommende "flodbølge" av innvandrere.

Farage, leder for det EU-skeptiske "uavhengighetspartiet" UKIP, vakte tidligere i år oppsikt med en dramatisk skildring om en farlig "flodbølge" av ufaglærte innvandrere fra Bulgaria og Romania. De to sørøsteuropeiske landene slippes inn på det europeiske arbeidsmarkedet 1. januar 2014, og mange frykter at en masseutvandring vil belaste arbeidsmarkedet og sosialsystemet i Vest-Europa.

"Dersom jeg hadde vært bulgarer, hadde jeg for lengst pakket kofferten og reist til Storbritannia," hevdet Farage etter å ha listet opp eksempler på den elendige sosiale situasjonen i Bulgaria.

Utspillet fra Farage kommer samtidig med at britiske myndigheter offentliggjorde planen om å sende en negativ reklamefilm i Romania og Bulgaria. I filmen skal det vises hvor ille det kan gå innvandrere i Storbritannia, hvor trangt det er i arbeidsmarkedet og hvor dårlig sosialsystemet er bygd ut.

Filmen og utspillet til Farage har provosert, særlig i Bulgaria. Mange hevder at utspillene først og fremst bunner i "britiske klisjéoppfatninger om Bulgaria."

Ralitsa Behar, en ung bulgarer som har studert i Edinburgh, sendte forrige uke et åpent brev til Farage som har fått stor oppmerksomhet og er blitt trykket i et stort antall aviser. Behar nevner seg selv som eksempel. Etter endte studier reiste hun hjem til Bulgaria "fordi kompetansen min er mye mer nyttig i hjemlandet mitt enn i Storbritannia."

Behar beklager det "forvrengte bildet britene og mange vesteuropeere har av Øst-Europa." Selv om situasjonen i Bulgaria "ikke er så god som jeg ønsker meg," mener hun at det først og fremst er klisjeer og faktafeil som presenteres om landet hennes. Særlig Farage hadde betjent seg av mange faktafeil, hevder Behar.

Mens Farage hevdet at gjennomsnittslønnen i Bulgaria ligger på 200 euro (rundt 1600 nkr) i måneden, er den ifølge det nasjonale statistikkbyrået på 754 lew, eller 385 euro, "nesten det dobbelte," skriver Behar til Farage. Mens Farage sier at gjennomsnittspensjonen ligger på 100 euro, sier Behar at den ligger på 138 euro. Og mens Farage sier at 50 prosent av bulgarerne lever under fattigdomsgrensa, sier Behar at det riktige tallet er 27 prosent.

I stedet for et sosialt dumpingland, som fremstilt i Vest-Europa, er Bulgaria i virkeligheten "et land med et enormt potensial," skriver Behar. Ikke noe annet land i EU har en lavere skattesats og lavere hindringer for å starte en bedrift, hevder Behar, som viser til rekordmengden av firmaetableringer i landet de siste årene.

"Jeg vil også påpeke at ikke alle bulgarerne, og heller ikke rumenerne, som kommer til landet deres grunnleggende er 'ufaglærte hjelpekrefter'. Og selv om det hadde vært slik, ville disse likevel bidratt til vekst i økonomien deres," skriver hun, og inviterer Farage til å besøke henne i Bulgaria.

Med den store oppmerksomheten Behars åpne brev har fått i lokale media og på nett, så Farage seg tvunget til å svare den veltalende bulgarske ungdommen. I et åpent brev, trykt i flere bulgarske medier, understreker Farage at han "ikke hater" Bulgaria og gir Behar rett på noen punkter.

"Jeg er fornøyd med at kommentaren min har bidratt til å reise en debatt i Bulgaria, et stolt land med mange velutdannede folk," åpner Farage. Men den britiske politikeren lar seg ikke imponere av faktasjekken til Behar. "Sammenlignet med vestlige deler av Europa er Bulgaria et mye fattigere land. Dette er ikke en fornærmelse, som du antyder, men fakta."

Farage minner om at over en million innvandrere kom til Storbritannia etter at arbeidsmarkedet ble åpnet for andre deler av Øst-Europa, og "skapte et stort trykk på vårt skattefinansierte helsesystem og sosialsystemet vårt og skapte en stor etterspørsel etter flere boliger."

"Jeg er sikker på at bulgarerne elsker landet sitt. Hvordan ville folket ditt føle seg dersom for eksempel Tyrkia ble tatt opp i EU i nær fremtid, og en million tyrkere kom for å bosette seg i Bulgaria? Ville folk i Bulgaria virkelig sette pris på dette? Ville du virkelig satt pris på at en million innvandrere, uten ditt samtykke, benyttet helse- og velferdssystemet ditt på bekostning av bulgarske skattebetalere. Jeg tror ikke det," skriver Farage.

Farage viser videre til kritikk fra Den europeiske kommisjonen, som sier at korrupsjon og organisert kriminalitet fortsatt er altfor utbredt i Bulgaria. Det er korrupte politikere som er skyld i at Bulgaria fortsatt er såpass fattig, hevder Farage, som dermed forklarer at det er for tidlig å slippe Bulgaria inn i Schengensamarbeidet.

En masseutvandring av bulgarere med god utdanning er ikke en god løsning for noen, påpeker Farage, som viser til at land som Latvia har mistet store deler av den "mest talentrike ungdommen sin". Farage anbefaler bulgarerne å kvitte seg med korrupte politikere og rydde opp i eget hjem i stedet for å satse på utvandring til Vest-Europa.

Farages brev har så smått begynt å skape ny debatt. I britiske og vesteuropeiske medier synes meningene hans i stor grad å bli applaudert. I Øst- og Sør-Europa er røstene mer kritiske og minner om hvor mye bulgarsk og rumensk arbeidskraft allerede har bidratt til veksten i Vest-Europa. Også de sterke nasjonalistiske overtonene i brevet til Farage har skapt negative reaksjoner.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no