See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i ItaliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Italias president Giorgio Napolitano og Silvio Berlusconi
© Governo italiano/Kureren
Politikk - Italia

"Berlusconi vil søke om benådning"

Italias statsminister Enrico Letta

© Chigi/Governo italiano/Kureren
Kureren, 14. august 2013
- Etter at den fireårige dommen mot Silvio Berlusconi ble rettskraftig for to uker siden, spekuleres det i fremtiden til Italias tidligere regjeringssjef. Må han i husarrest? Blir han ekskludert fra politiske verv? Advokaten sier nå at Berlusconi vil søke om benådning.

Ved månedsskiftet bekreftet italiensk høyesterett deler av dommen mot Berlusconi etter at en domstol i Milano hadde funnet ham skyldig i storstilt skattesvindel. Eksstatsministeren er dømt til fire års fengselsstraff, men den femårige ekskluderingen fra å delta i politikken ble avvist og må behandles på nytt av retten i Milano.

Det var den 16. rettsprosessen mot Berlusconi, og denne gangen holdt anklagene helt til topps i rettssystemet.

Dommen førte til et bluss av politisk hysteri i Italia. Ministrene fra Berlusconis parti Frihetens folk (PdL) tilbød å trekke seg fra regjeringen. Støttespillere til PdL-lederen advarte om en mulig "borgerkrig" i Italia; og Berlusconi selv mente demokratiet i landet var truet.

Italias respekterte president, 87-årige Giorgio Napolitano, har i to uker strevd med å roe gemyttene og jobbet med å redde den tynnslitte storkoalisjonen under sosialdemokraten Enrico Letta som regjerer Italia sammen med Berlusconis PdL.

Napolitano insisterer på at Berlusconi og PdL må respektere høyesterettsdommen og samtidig fortsette deltakelsen i Lettas samlingsregjering. Presidenten påpekte tidlig at Berlusconi, på grunn av sin høye alder, ikke risikerer å havne bak fengselsmurene. 76-åringen vil i praksis kunne velge mellom husarrest eller samfunnstjeneste, slik det er vanlig for straffedømte over 70 år i Italia.

Men det er fortsatt en udetonert bombe i Berlusconi-domfellelsen. Retten i Milano vil snart måtte presentere en ny formulering av et eventuelt politikkforbud for eksstatsministeren. Og i løpet av september skal en kommisjon i det italienske parlamentet fastslå om Berlusconi må utelukkes fra senatet som følge av dommen, slik antikorrupsjonslovene krever det. Da vil PdL-lederen miste sitt siste politiske verv og i praksis være politisk død.

Utelukkes Berlusconi fra senatet og politikken, øker igjen sjansene for en regjeringskrise i Italia. Mange stemmer i PdL har truet med å trekke partiet ut av Lettas samlingsregjering skulle parlament

Opposisjonsleder Beppe Grillo fra "Femstjernersbevegelsen"

© Movimento Cinque Stelle/Kureren
et treffe tiltak mot PdL-lederen. Det er Lettas parti PD som har flertall i parlamentet.

Mot en benådning?
Men det finnes én mulig utvei for Berlusconi, og det er dersom president Napolitano benåder ham. Berlusconis advokat, Piero Longo, sa i et intervju med 'Radio Capital' i dag at dette kan være aktuelt. "Jeg tror at, før eller siden, så vil Berlusconi søke om benådning," uttalte advokaten.

Advokatens uttalelse kom dagen etter at Napolitano i en pressemelding fra presidentpalasset ikke ville utelukke "en mildhetens akt" i Berlusconi-saken. Presidenten advarte mot politisk ustabilitet og en mulig regjeringskrise. Men samtidig understreket Napolitano at Berlusconi måtte akseptere høyesterettsdommen og rette seg etter den.

Men spekulasjonene om en benådning har satt sinnene i kok blant de italienerne som ikke støtter Berlusconi. Det er særlig den opposisjonelle protestgruppen "Femstjernersbevegelsen" til komiker Beppe Grillo, Italias tredje største politiske kraft, som raser mot antydningene om en benådning.

Grillo hevder at de statlige institusjonene i Italia "vil dø" dersom Napolitano benåder Berlusconi. "Napolitano vil da forlate den politiske scenen på verst mulig måte. Mitt råd til ham er at han går av nå," sier en opprørt Grillo i en uttalelse. "Hvem er det du vil beskytte? Det er i hvert fall ikke Italia!" skriver Grillo, med adresse Napolitano.

De voldsomme reaksjonene på benådningsføleriene, ikke bare fra Grillo, har allerede fått aktørene til å trekke utspillene tilbake. Advokat Longo hevdet i ettermiddag at han aldri hadde sagt at Berlusconi hadde bestemt seg for å søke om benådning.

Men i partiet PdL er saken likevel ikke ute av verden. En talsmann for partiet insisterer fortsatt på at "statslederens ord fortjener dyp respekt og refleksjon," og at en benådning må ses på som en mulighet. Talsmannen minner om at Berlusconi har 10 millioner italienske velgere bak seg "som ser på dette som et mål på helsetilstanden til demokratiet vårt."    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no