See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Illustrasjonsbilde
© Bisnode/Kureren
Samfunn | Økonomi - Innenriks

Betalingsanmerkninger øker raskt i Norge

Kureren, 8. juli 2013 - I dag er det 66.874 flere betalingsanmerkninger hos personer enn for ett år siden. Både antall anmerkninger og antall personer med anmerkning økte med 7 prosent det siste året. Og statistikken peker på én gruppe som skiller seg ut: De over 60 år.

"Dette er den høyeste målingen vi har gjort av faktisk antall personer med anmerkninger på svært lenge," kommenterer Richard Harborg fra kredittselskapet Bisnode Credit som har utført målingen. "Likevel må vi ta hensyn til befolkningsveksten i dette bildet," legger Harborg til.

Harborg forklarer at rutinene for registrering av betalingsanmerkninger har blitt mer effektive de siste årene. Men økningen i registrerte betalingsanmerkninger reflekterer også en økonomisk trend i samfunnet, nemlig at stadig flere sliter med å betjene gjelden sin.

Det er 16.029 flere nordmenn som har registrerte betalingsanmerkninger i første halvår 2013, sammenlignet med tilsvarende periode i 2012. Dette reflekterer en økning på 1,5 milliarder kroner i ubetjent gjeld fra samme tid i fjor. Totalt skylder nordmenn nå over 40 milliarder kroner.

Og mange mener at dette gir grunn til bekymring.

Totalt er det registrert 1.032.742 betalingsanmerkninger, mens det i 2012 var registrert nærmere 966.000 anmerkninger.

Den største prosentvise økningen har Aust-Agder. Nord-Trøndelag er best, med 2 prosent økning. Flest anmerkninger har aldersgruppen 35 til 46 år, og menn er sterkest representert.

Pensjonister blir gjeldsslaver
Statistikken gir også økt bekymring over en ny gruppe som begynner å få dårligere kontroll over økonomien, nemlig de over 60 år. Dagens pensjonister har et annet forbruksmønster enn tidligere generasjoner eldre, og de tar med seg forbruksmønsteret de hadde i 1950-årene inn i pensjonisttilværelsen. Og for stadig flere går dette galt.

Ifølge statistikk fra mai er det nå registret 19.219 personer over 60 år med betalingsanmerkning. Dette er 1,8 prosent av befolkningen over 60 år og representerer en rask økning.

"Mens pensjonister før i tiden hadde nøkternhet i fokus, har dagens pensjonister et helt annet forhold til gjeld. Flere pensjonister tar for eksempel opp rammelån på huset, og kredittkortgjeld blir mer og mer vanlig for de over 60. Dette fører imidlertid til at de i økende grad ikke kan betale kravene sine," forklarer Harborg.

Men fortsatt er det menn mellom 35 og 45 år som har mest betalingsanmerkninger. Her har nemlig over 8 prosent problemer med å betale for seg.

Også bedriftene ille ute Og utviklingen i norsk næringsliv er ikke stort bedre. De nye tallene viser en 10 prosent økning i antall bedrifter som har betalingsanmerkninger. Den raske økningen i antall betalingsanmerkninger avspeiler en trend der stadig flere norske bedrifter, særlig innefor handelen, sliter økonomisk.

Meldingen om en rask økning i betalingsanmerkninger for privatpersoner og bedrifter kommer nemlig kun kort tid etter at en annen undersøkelse viser en rekordvekst i antall konkurser i Norge. I løpet av årets tre første måneder økte antall konkurser med 50 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

Les mer om veksten i antall konkurser i denne artikkelen: "Rekordmange konkurser i norsk handel".

Hva er en betalingsanmerkning?
En betalingsanmerkning som privatperson får du når du har unnlatt å betale (misligholdt) en regning. Om kravet ikke blir betalt, og går til inkasso, vil en betalingsanmerkning kunne bli påført 30 dager etter at det er sendt en forliksklage, eller en utleggsbegjæring til namsmannen. I saker der det foreligger tvist skal man ikke få anmerkning før tvisten er avgjort. I ytterste konsekvens kan man slås personlig konkurs hvis man ikke klarer å gjøre opp.

"Det er en mye lengre prosess å få registrert en anmerkning på en person enn på en bedrift. Inkassoselskapene forsøker gjerne å inndrive kravet før det går rettslig. På det tidspunktet saken går rettslig, har ikke inkassoselskapene like gode marginer, og samtidig øker totalbeløpet som personen er skyldig. For alle parter er det derfor gunstig å gjøre opp saken så fort som mulig", poengterer Harborg.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no