See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Spanias nåværende statsminister Mariano Rajoy (v) og tidligere statsminister José María Aznar (h)
© FAES/Kureren
Politikk | Økonomi - Spania

Spanias regjeringsparti har vært ulovlig finansiert i 20 år

Regjeringspartiet PPs tidligere kasserer, Luis Bárcenas

© PP/Kureren
Kureren, 8. juli 2013
- Spanias konservative regjeringsparti, Partido Popular (PP), skjelver. Partiets tidligere kasserer, Luis Bárcenas, er arrestert for ulovlig partifinansiering og forklarer at partiet har operert med svarte penger i 20 år. Også statsminister Rajoy skal ha tatt imot "svarte penger".

Luis Bárcenas har vært nøkkelmannen for PPs økonomi og regnskap i 20 år, frem til i 2009, da han ble tiltalt for engasjementet sitt i den såkalte Gürtelaffæren, et korrupsjonsnett knyttet til det konservative partiet. Og etterforskningen av dette nettverket har i løpet av de siste månedene brakt den ene skandalen etter den andre frem i lyset som rammer den øverste ledelsen i partiet.

Storavisen 'El País' avdekket i januar papirer som stammet fra de hemmelige regnskapene til Bárcenas og dokumenterte hvordan han leverte månedlige konvolutter med "svarte penger" til ledelsen i PP. Blant dem som mottok penger var Spanias tidligere statsminister, José María Aznar, og nåværende statsminister Mariano Rajoy, samt flere nåværende og tidligere statsråder.

Konvoluttene innholdt opp til 10.000 euro og ble betalt ut til PP-lederne hver måned uten at de skattet for dem. Pengene skal ha kommet fra forskjellige firmaer, særlig i byggebransjen, og var angivelig ofte knyttet opp mot gjenytelser som byggetillatelser. Flere parlamentsmedlemmer fra regjeringspartiet har bekreftet deler av historien, men Rajoy og hans regjering nekter å snakke om emnet og prøver å distansere seg fra Bárcenas.

Les mer om korrupsjonsnettverket i denne artikkelen: "Spanias regjering korrupsjonsanklaget".

Ifølge Rajoy er hele korrupsjonsskandalen en konspirasjon for å skade regjeringen og "destabilisere Spania." De parallelle regnskapene er forfalskninger, hevdet han tidligere i år.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Spania lammes av korrupsjonsskandalen".

Bárcenas selv har inntil nå nektet for å ha drevet et parallelt regnskap som PPs kasserer. Men nå er han blitt fengslet, og han har ikke fått noen støtte av sine gamle kollegaer og venner i partiledelsen. Overlatt til sin skjebne og med trusler om flere år bak murene, er Bárcenas plutselig blitt snakkesalig og villig til å bekrefte det han hittil hadde nektet: Eksistensen av et ulovlig regnskap i regjeringspartiet i Spania.

Ekskassereren fikk for halvannen uke siden beskjeden han hadde fryktet. En dommer i Madrid beordret fengslingen av Bárcenas etter at etterforskningen hadde vist at han skjulte opptil 22 millioner euro på kontoer i diverse skatteparadiser. Retten fryktet dermed at Bárcenas kunne flykte utenlands. Bárcenas ble også blitt dømt til å betale 43,2 millioner euro (347 millioner kroner) i erstatning,

Bare et par dager før måtte i fengsel, ga Bárcenas et intervju til avisen 'El Mundo' og forklarte hvordan han organiserte den ulovlige finansieringen av partiet. Og ifølge Bárcenas, har PP i minst 20 år blitt finansiert med svarte penger. Partiet hadde mottatt store pengegaver fra utbyggere og entreprenører i bytte for at disse fikk kontrakter med lokal- og regionaladministrasjonen i provinser som var styrt av partiet.

Og dette er bare forsmaken: I intervjuet som ble publisert i går, advarer Bárcenas at det som hittil har blitt publisert kun er en liten del av hele nettverket. Han advarer om en at offentliggjøring av alle dokumenter vil "velte regjeringen" i Spania.

Bárcenas gjør det klart at han også har skyts mot statsministeren. I intervjuet forklarer han at, i en samtale med Mariano Rajoy, utdypet han overfor statsministeren hvordan han klarte å innkassere en godtgjørelse på 200.000 euro (1,6 millioner kroner) "for PP i regionen Castilla-La Mancha i bytte mot tildelingen av en stor kontrakt i byen Toledo til et byggefirma."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no