See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


På søndagens pressekonferanse i Madrid krevde opposisjonsleder Alfredo Pérez Rubalcaba regjeringens avgang pga korrupsjon
© Kureren/PSOE
Politikk | Økonomi - Spania

Spania lammes av korrupsjonsskandalen

Regjeringssjef Mariano Rajoy taler til folket: "Anklagene er falske"

© Kureren/PP
Kureren, 4. februar 2013
- Regjeringssjef Mariano Rajoy nekter for å ha mottatt svarte penger fra den korrupsjonsanklagede partikassereren mens andre partimedlemmer bekrefter at utbetalingslistene stemmer. Regjeringen har mistet all troverdighet i befolkningen.

Storavisen 'El País', som forbindes med venstresiden i spansk politikk, fortsetter å grave i korrupsjonsskandalen som rammer alle toppene i Rajoys konservative regjeringsparti PP. Skandalen kommer i kjølvannet av korrupsjonsanklagen mot partikassereren Luis Bárcenas, og 'El País' har publisert partiets hemmelige skyggeregnskap som viser millionoverføringer av svarte penger fra Spanias skandaliserte byggebransje og enorme utbetalinger til alle PP-toppene, inkludert Rajoy.

Fra 1997 til 2008, altså minst i en elleveårsperiode, skal Rajoy ha mottatt rundt 200.000 kroner årlig fra Bárcenas' parallelle partikasse. Slik det fremstilles i avisen, er dette svarte inntekter og korrupsjonspenger.

På lørdag svarte Rajoy på anklagene i en direktesendt pressekonferanse. "Det er feil. Aldri, jeg gjentar, aldri har jeg mottatt eller fordelt svarte penger, verken i dette partiet eller noe annet sted," sa regjeringssjefen. I følge Rajoy er hele korrupsjonsskandalen en konspirasjon for å skade regjeringen og "destabilisere Spania." De parallelle regnskapene er forfalskninger, hevder han.

Det kom ikke på tale å gi fra seg makten, understreket regjeringssjefen.

Rajoy lovte videre å offentliggjøre likningene sine og "full transparens" rundt hans økonomi. Den spanske pressen ble likevel forbløffet over at regjeringssjefen ikke fulgte opp åpenhetsløftet og nektet å svare på spørsmål fra journalistene etter å ha lest opp sin forberedte tekst på pressekonferansen.

Men allerede i dag virket Rajoys uskyldsbedyrelser hule. 'El País' har klart å få flere av PP-politikerne som står på Bárcenaslisten til å innrømme at utbetalingene til dem faktisk fant sted. Dette øker tilliten til autensiteten til det hemmelige regnskapet.

Calixto Ayesa, den tidligere helseministeren i delstaten Navarra, bekreftet utbetalinger på i underkant av 200.000 kr

Helse- og sosialminister Ana Mato er også korrupsjonsanklaget

© Kureren/La Moncloa
til ham tidlig på 1990-tallet, slik de er gjengitt i parallellregnskapet. Ayesa hever at han ga opp sin lukrative legepraksis da han gikk inn i politikken, og som kompensasjon fikk han forhandlet seg til regelmessige svarte utbetalinger fra PPs partikasse.

Men ikke bare 'El País' er ute etter regjeringen. Også den konservative storavisen 'El Mundo' har dekket opp sin egen korrupsjonsskandale. 'El Mundo' har gravet i illegale utbetalinger til helseminister Ana Mato og avdekket at den sentrale PP-politikeren har mottatt store summer fra et firma som settes i kontakt med en korrupsjonsring - den såkalte Gürtelaffæren.

Hemmelige regnskap viser at helseministeren har mottatt gratisreiser til seg, sin eksmann og sin ecuadorianske hushjelp, samt beløp til å feire barnebursdager og konfirmasjon. Spansk politi har anklaget henne for korrupsjon og sendt saken videre til statsadvokaten, med beskjed til pressen om at de finner saken godt nok belyst og bevist.

Mato selv hevder at det var hennes eksmann som nøt godt av de irregulære og ikke-beskattede utbetalingene, selv om de sto i hennes navn. 'El Mundo' og andre spanske aviser har i flere omganger krevd hennes avgang og kaller helseministeren både "utroverdig" og "inkompetent". Men regjeringssjef Rajoy sier han har "full tillit" til sin korrupsjonsanklagede minister, til stor forbauselse til folk flest.

Leder Alfredo Pérez Rubalcaba for den sosialdemokratiske opposisjonen, PSOE, uttalte søndag at hans parti ikke lenger har tillit til Rajoy og regjeringen hans. Rajoy må gå av, krevde Rubalcaba.

"Señor Rajoy kan ikke lede landet vårt i slik delikat tid. Hans tilstedeværelse i ledelsen av regjeringen løser ikke, men forverrer den politiske krisen. Vi ber om at han trer tilbake fra regjeringsledelsen og overlater det til en annen leder å gjenopprette tilliten, sikkerheten og s

Politiet er i konstant alarmberedskap utenfor PP-partikontoret i Calle Génova (Madrid), der spontane protester opptrer jevnlig

© Kureren/15MBcn via Twitter
tabiliteten som Spania trenger," sa Rubalcaba til pressen, og tillot oppfølgende spørsmål fra journalistene.

Og det er ikke bare det sosialdemokratiske partiet som har mistet tilliten til Rajoy. I den seneste meningsmålingen faller regjeringspartiet PP til et nytt lavmål på 23,9 prosent, mer enn 20 prosentpoeng mindre enn ved valget i november 2011. Målingen ble gjort forrige uke, før mange av detaljene i korrupsjonsskandalene ble kjent.

Verre for Rajoy er det kanskje at 77 prosent av spanjolene er uenige med lederskapet hans, 85 prosent ikke har tillit til ham og 79 prosent ikke er fornøyd med regjeringen som helhet. 80 prosent av velgerne krever avgangen til alle som har mottatt svarte penger.

Tilliten til politikken er i det hele tatt erodert i Spania, og sosialdemokratene klarer heller ikke å vinne velgere på krisen. PSOE har tilliten til kun 23,5 prosent av velgerne. Profitørene så langt er partiet IU på ytre venstre fløy, med 15,3 prosent og det nye sentrumspartiet UPyD, som ble etablert i 2007, med 13,6 prosent av velgerne bak seg.

Et nyvalg ville gitt et heller uoversiktlig parlament i Madrid. Rubalcaba voktet seg derfor vel for å kreve nyvalg, og foreslo heller at regjeringspartiet PP velger en ny regjeringssjef. Sosialdemokratene, som styrte under José Luis Zapatero fra 2004 til 2011, gis fortsatt skylden for den aktuelle økonomiske krisen av majoriteten av spanske velgere.

Mistilliten truer imens med å lamme hele det politiske livet i landet. Med regjeringssjefen og flere ministere mistenkt for korrupsjon, har de mange tunge økonomiske og sosiale reformene befolkningen utsettes for mistet sin legitimitet.

Protestene brer seg, og de nye parolene lyder at Rajoy må gå.

Les mer om korrupsjonsanklagene her: "Spanias regjering korrupsjonsanklaget".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no