See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gerd Kristiansen ble i dag foreslått som LO-leder av valgkomiteen
© Anne Garvoll/LO/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

Gerd Kristiansen er ny LO-leder

Tor-Arne Solbakken tapte kampen om LO-ledervervet og forblir nestleder

© Trond Isaksen/LO/Kureren
Kureren, 6. mai 2013
- Gerd Kristiansen, med lang erfaring fra offentlig sektor, er blitt valgt som LOs andre kvinnelige leder. Kristiansen ble valgt ved akklamasjon etter at valgkomiteen i dag innstilte henne som eneste kandidat og dermed avblåste maktkampen innad i LO.

Valgkomiteen i LO overrasket i dag med en innstilling som kun hadde én lederkandidat til toppvervet i fagbevegelsen. Også til de andre toppvervene var det kun én kandidat til hver posisjon, og dermed kunne LO-kongressen i Folkets Hus i Oslo i dag avblåste de antatte kampvoteringene mellom stridende kandidater til LO-ledelsen.

Og da valgkomiteen kun hadde én kandidat, var valget av Kristiansen fort gjort. Den nye LO-lederen ble valgt ved akklamasjon og til stor applaus fra salen.

Kristiansen er 57 år og fra Tromsø, men bosatt i Harstad. Hun har til nå vært nestleder i LO, der hun representerer det mektige Fagforbundet. Kristiansen har bakgrunn fra offentlig sektor, der hun har jobbet som hjelpepleier ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø. Hun har ingen yrkeserfaring fra privat sektor og regnes til sentrum-venstresiden i LO.

Maktkamp og hestehandel
Nominasjonen av Kristiansen følger et halvt års åpen maktkamp i LO, der begge nestlederne til avtroppende leder Roar Flåthen stilte som kandidater for ulike fløyer i fagbevegelsen. Nestleder Tor-Arne Solbakken bekjentgjorde sitt kandidatur i november, mens Kristiansen valgte å vente noe lenger, og sikre seg bredest mulig støtte først.

Solbakken høstet straks støtte fra sitt eget forbund, Norsk Tjenestemannslag, og var også klar favoritt hos LO-Stat og Handel og Kontor. Nestlederens brede erfaring i både privat og offentlig sektor ble trukket frem som styrker, og Solbakken var regnet som favoritt til vervet gjennom hele 2012.

Men Kristiansen, som kommer fra det store Fagforbundet innen LO, kunne raskt regne med støtte fra de to aller største forbundene i LO, Fellesforbundet og Fagforbundet. Disse to forbundene organiserer til sammen nesten 500.000 ansatte i for det meste privat og kommunal sektor, stort sett arbeidsgruppene "på gulvet", og til sammen har de et klart flertall på LO-kongressen.

Fagforbundets mektige leder, Jan Davidsen, stilte seg raskt bak Kristiansen og har drevet åpent lobbyarbeid innad i LO-systemet og overfor valgkomiteen for å få flertall for sin lederkandidat. Fellesforbundet, på sin side, ble med på å støtte Fagforbundets og Davidsens kandidat dersom de fikk nestlederen sin, Hans-Christian Gabrielsen, inn i LO-ledelsen.

Og nettopp dette foreslo valgkomiteen i dag, og det ble også resultatet på LO-kongressen. Mens Solbakken ble foreslått som 1. nestleder, ble Gabrielsen valgt til 2. nestleder. Det gir Fellesforbundets nestleder en gyllen posisjon ved neste ledervalg i LO. Dagens valg av 57-årige Kristiansen betyr nemlig at LO igjen får en leder som kun kan sitte i én periode på grunn av 60-årsgrensen for lederkandidatene.

Og Solbakken fra Tjenestemannslaget får beholde det viktige nestledervervet, og vil dermed representere de statsansatte og grupper med høyere utdanning innen LO i LO-ledelsen. Også Solbakken vil være for gammel til å stille som lederkandidat ved neste LO-kongress.

Men mens LO nå viser samling om den nye lederen, er det mange mindre forbund som føler seg overkjørt i det som ses på som en hestehandel mellom de største forbundene.

De to største forbundene, med Fagforbundets Davidsen i spissen, har i stor grad delt toppvervene mellom seg, mens de har gitt Solbakken fra Tjenestemannslaget oppgaven å representere de resterende forbundene i ledelsen. Og nå har de samme to forbundene posisjonert Gabrielsen til ledervervet ved neste veiskille.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no