See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Høyreleder Erna Solberg taler på partiets siste landsmøte før valget
© Tomas Moss/Høyre/Kureren
Politikk - Innenriks

Vag men kløktig partileder på Høyres landsmøte

Høyreledelsen ved åpningen av landsmøtet på Gardermoen i dag

© Tomas Moss/Høyre/Kureren
Kureren, 3. mai 2013
- Erna Solberg brukte sin tale på Høyres landsmøte til å utdype partiets vage valgslogan om at "Norge trenger nye ideer og bedre løsninger." I tråd med dette, var det få frontalangrep på regjeringen og kun snakk om små justeringer til aktuell politikk.

Skolepolitikken, der Høyre synes å ha stor troverdighet blant velgerne, var selvsagt sentral i talen. Solberg snakket lenge om lærere som utgjorde en positiv forskjell. "Jeg lover at vi skal gjøre mer enn å snakke pent om læreryrket. Jeg lover at vi skal gi mer penger til etter- og videreutdanning," var ett av de får konkrete løftene partilederen ga.

Solberg fokuserte på lærerne i sitt lange innlegg om den norske skolen, og lovte yrkesgruppen mer karrieremuligheter. Det hun påpekte, var nyanseforskjellene til den sittende regjeringen. Men det store stridsemnet mellom høyre- og venstresiden, spørsmålet om privatiseringer i skolesektoren, utelot partilederen elegant.

Det skulle vise seg symptomatisk for talen til Høyrelederen. "Norge kan bedre," var gjennomgangstemaet i landsmøtetalen, som syntes å skulle tilbakevise statsminister Jens Stoltenbergs påstand om at høyresiden var blitt "sutrete". Solberg fremhevet hvordan Høyre ville gjøre Norge litt mindre oljeavhengig, gjøre forskningen litt bedre, satse litt mer på samferdsel, få litt flere inn i arbeidslivet og få litt mindre byråkrati.

Det er en tale som Jens Stoltenberg ville ha fått massiv kritikk for å holde, selv om han innholdsmessig kunne ha brukt den med svært små justeringer.

Mens Stoltenberg måtte forklare at det velgerne synes er en "kjedelig politikk" inneholder mange fremskritt, vil Solberg gjøre det blå-blå alternativet så "kjedelig" som mulig. Mens Stoltenberg snakker om et "historisk veivalg" til høsten, med en mulig regjering "til høyre for Høyre", toner Solberg ned forskjellene fra dagens regjering. Velgerne gis inntrykket av at en ny borgerlig regjering vil videreføre dagens kurs, kun med "nye ideer og bedre løsninger."

Som i omtalen av skolepolitikken, var det betegnende da Solberg kom inn på arbeidspolitikken. Partilederen la vekt på ukontroversielle punkter som å integrere flere i arbeidslivet, gjøre det lettere å starte nye bedrifter og sikre trygge arbeidsplasser mot at den europeiske krisen smitter over på Norge.

Solberg sendte til og med en vennlig hilsen til LO-kongressen. "Jeg vil gjerne si jeg er glad for tradisjonen med god dialog mellom fagbevegelsen og politikerne. Slik at vi i fellesskap kan skape trygge arbeidsplasser og trygge velferden," sa Høyrelederen.

Også her unngikk Solberg å fremheve konfliktlinjene med fagbevegelsen og venstresiden. LO-leder Roar Flåthen har advart kraftig mot en ny regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, som han mener vil åpne Norge for sosial dumping og true viktige arbeiderrettigheter og velferdsstatens fundament. Solberg, derimot, fremhevet at også en Høyre-ledet regjering vil kunne videreføre dialogen med fagbevegelsen.

Og Høyrelederen kunne dermed med rette gjøre et poeng ut av at hun, i motsetning til Stoltenberg, konsentrerte seg om politikken til eget parti, og ikke andre partier. "Jeg føler meg jo nesten litt tøff når Arbeiderpartiet forteller om hvilke ulykker som vil inntreffe bare jeg slippes løs på det norske folk," sa en smilende Solberg. "La Arbeiderpartiet holde på med sitt, ja, bare la dem drive med det de er gode på. Så skal vi denne helgen drive med det vi er best på - å snakke om Høyre," la hun til, til stor applaus.

Landsmøtedelegatene som forventet seg nye konsepter og programerklæringer fra partilderen, ble nok skuffet. Men Solberg syntes da heller å tale til den store delen nordmenn som vurderer å stemme Høyre ved valget til høsten. Og da var det vage og forsonlige ordvalget svært kløktig.

For mens Arbeiderpartiet vil konsentrere valgkampen om de store forskjellene mellom høyre- og venstresiden, og "faren" ved å få Fremskrittspartiet i regjering, demonstrerte Solberg at hun ikke ville bite på denne kroken i dag. Talen kunne oppsummeres som "ingen fare, vi skal bare gjøre ting litt bedre enn Jens," og dermed en avdramatisering av forskjellene.

Slik kan Høyre holde på det store og sammensatte potensialet av velgere som i dagens meningsmålinger vurderer partiet. Og slik sett var det en svært vellykket, om enn kjedelig, landsmøtetale.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no