See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i ItaliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Italias statsminister Enrico Letta og Tysklands kansler Angela Merkel, i dag i Berlin
© Bundeskanzlerin/Kureren
Politikk - Italia

Italia: Ny regjering med klare mål

Enrico Letta får overlevert nøklene til kontoret fra Italias avtroppende statsminister Mario Monti

© Governo Italiano/Kureren
Kureren, 30. april 2013
- Nå er det formelt. Italia har endelig, etter to måneder med kaos og forhandlinger, en styringsdyktig flertallsregjering med et klart program. Den nye regjeringen til statsminister Enrico Letta ble godkjent av Senatet i Roma i dag.

I går ble Lettas regjering godkjent av underhuset, og med dagens senatsgodkjenning, er regjeringen formelt blitt tatt i ed. Letta har fremlagt et klart regjeringsprogram. Han har allerede uttalt at det første målet av hans "Europa-vennlige" regjering er å få slutt på krisen og bekjempe arbeidsledigheten "for å unngå et mareritt av utarming" av landet.

Lederen for det demokratiske partiet (PD, sentrum-venstre) Enrico Letta (46) kunngjorde de store planene sine foran det italienske parlamentet i går, og pekte ut flere tiltak som tilfredsstiller kravene til de politiske partiene i storkoalisjonen bak regjeringen. Det første og mest symboltunge tiltaket til Letta er å fjerne den nyinnførte eiendomsskatten i juni i år. Skatten ble det store trumfkortet for Silvio Berlusconis parti Frihetens Folk (PdL) i løpet av valgkampen.

Letta begynte sin tale i parlamentet slik: "Jeg skal tale med sannhetens undergravende språk." Deretter erkjente han at krisen i landet er dyp, og at den offentlige gjelden, som nå er på hele 127 prosent av BNP, "tynger nåtidens og fremtidens generasjoner som en kvernstein og truer med å knuse landets økonomiske utsikter for all tid."

Letta annonserte at den nye samlingsregjeringen ikke i vesentlig grad skulle forlate kursjusteringene og sparepolitikken til den avtroppende teknokratregjeringen til statsminister Mario Monti, som var blitt til for å løse den samme krisen.

Likevel skal Lettas regjering i større grad arbeide for å "gjenopprette veksten uten å risikere den finanspolitiske konsolideringsprosessen. Italia dør dersom det kun satses på budsjettsanering. Etter mer enn et tiår uten vekst, kan man ikke vente lengre med gjenreisningspolitikken. Vi har ikke mer tid. Det er mange familier som lider i fortvilelse," erklærte Letta.

Og etter at de generelle linjene var lagt, la den nye statsministeren frem konkrete tiltak. Det viktigste var fjerningen av den nye eiendomsskatten og en frysing av merverdiavgiften på dagens nivå. Så kunngjorde statsministeren en overraskelse. "Ikke engang de vet det", sa Letta, med adresse til de nye statsrådene. Regjeringsmedlemmene, som også er parlamentsmedlemmer, skal ikke lenger få dobbel lønn, sa statsministeren ifølge den italienske avisen 'Corriere della Sera'.

Og det var flere overraskelser. Letta kunngjorde at hans regjering vil redusere den offentlige finansieringen av de politiske partiene, og lovet å fjerne tokammerssystemet i det italienske parlamentet, samt reformere dagens valglov som gjør landet uregjerlig.

"Dersom disse reformene ikke er gjennomført innen 18 måneder," truet statsministeren, "vil det bli konsekvenser." Da ville han gå av som statsminister, erklærte han.

Lynvisitt til Berlin
Etter gårsdagens fremlegging av den nye regjeringens politikk og dagens tillitsvotum i Senatet, tillot Letta seg ikke å hvile på laurbærene. Statsministeren reiste direkte til Tyskland etter sin opptreden i Senatet. Kroningsturen til Berlin er bare første steg på en Europa-turné som også vil ta Italias nye statsminister til Paris og Brussel i de neste dagene.

I Berlin feiret forbundskansler Angela Merkel den nye italienske statsministeren i dag med å si at "Italia har gått en betydelig vei" siden begynnelsen av krisen. Letta lovet samtidig at "alle forpliktelsene overfor de europeiske partnerne vil bli møtt," men uttalte seg også i favør av en "vekstpolitikk" for hele det kriserammede Europa.

Journalister i Berlin fikk inntrykk av at Letta har funnet en god tone med Merkel. På en felles pressekonferanse spøkte Letta med korrespondentene: "Under middagen må jeg spørre kansleren om råd om hvordan man suksessfullt leder en storkoalisjon." Kristendemokraten Merkel ledet en storkoalisjon sammen med Tysklands sosialdemokrater i perioden 2005-09.

Neste punkt på Lettas program er Paris og møter med Frankrikes president François Hollande. Og om han fant tonen med Merkel, vil Italias statsminister ha det enda lettere å møte Hollande politisk sett. Også Hollande har prøvd å fremme krav om en sterkere europeisk vekstpolitikk overfor Merkel, hittil uten å gjøre altfor stort inntrykk på motparten i Berlin.

Også i Brussel, der man er svært glad for i det minste å unngå et comeback av Berlusconi, kan Letta vente seg godord og støtte. EU-kommisjonens leder, portugiseren José Manuel Barroso, var også nylig ute med kritikk av den ensidige sparepolitikken og ønsket seg mer vekstfremmende tiltak i Europa. Også han fikk en kald skulder fra Merkels Berlin, men nå får han i hvert fall støtte fra Roma.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no