See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i ItaliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Giorgio Napolitano gratuleres av parlamentspresidenten med gjenvalget som Italias president
© Quirinale/Kureren
Politikk - Italia

87-åring gjenvalgt som Italias president

Beppe Grillo, leder av den populistiske 5-stjernersbevegelsen

© Beppe Grillo/Kureren
Kureren, 20. april 2013
- 87-årige Giorgio Napolitano ble i dag motvillig gjenvalgt for nok en syvårsperiode som Italias president. Napolitano viste seg å være den eneste partiblokkene kunne enes om, etter fem mislykkede forsøk på å velge en ny president.

Napolitano hadde ikke lagt skjul på at han så frem til å "pensjonere seg" den 15. mai i år, når presidentmandatet hans egentlig løper ut. Nå har ekskommunisten latt seg presse til å takke ja til en periode nummer to som italiensk statsoverhode.

Før han lot seg overtale, hadde det allerede vært fem mislykkede avstemninger i valgrådet, som består av 1007 medlemmer fra det italienske parlamentet, senatet og representanter fra regionene. Nederlagene kom på tross av at de steilt motsatte blokkene i italiensk politikk egentlig hadde blitt enige om en kandidat.

På onsdag ble Silvio Berlusconi enig med den sosialdemokratiske lederen for landets største parti, PDs Pier Luigi Bersani, om å gå sammen om å stemme på den 80-årige tidligere senatslederen og PD-politikeren Franco Marini.

Men da det kon til stykket, klarte ikke Marini å samle et stort nok flertall i valgrådet. I første og annen stemmeomgang må en kandidat skaffe et to tredels flertall, men mange av representantene til Bersanis PD og Berlusconis PdL nektet å følge partiledernes råd og stemte imot Marini. Marini trakk kandidaturet sitt etter to valgomganger.

Etter hvert som det ble klart at verken Marini eller andre kandidater ville bli valgt, avga de fleste representantene kun blanke stemmer.

I fjerde valgrunde, der et enkelt flertall hadde vært nok, presenterte Bersanis parti den tidligere statsministeren og EU-kommisjonslederen Romani Prodi som kandidat. Men også Berlusconis PdL og Beppe Grillos 5-stjernebevegelse presenterte egne kandidater. Dermed blokkerte de tre største politiske gruppene hverandres kandidater, og ingen vinner kunne utpekes.

I løpet av dagen appellerte dermed Bersani, Berlusconi og fungerende statsminister Mario Monti til Napolitano om å stille som kandidat for en ny periode. Gitt den fastlåste situasjonen, sa 87-åringen overraskende ja. I den sjette valgrunden kunne derfor en ny president velges med 738 av 1007 stemmer.

Grillo protesterer høylydt
Den eneste gruppen som var samlet imot et nytt Napolitano-kandidatur var Grillos 5-stjernebevegelse, det tredje største partiet i den italienske nasjonalforsamlingen. Grillo, som hittil ikke har vært villig til å delta i noe politisk kompromiss eller forhandle om regjeringsdeltakelse, reagerte med sinne da hans kandidat, Stefano Rodotà, ikke fikk de andre partienes støtte.

Da Napolitanos seier ble annonsert, forlot Grillos følgesvenner nasjonalforsamlingen og organiserte en protest foran parlamentet. Grillo protesterte høylydt og hevdet at "et kupp er i ferd med å skje for å hindre endring i Italia."

Populisten annonserte en "protestmarsj mot Roma" med millioner av tilhengere, som kritikere umiddelbart så som en smakløs parallell til fascistenes "marsj mot Roma" i 1922.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no