See also:
» 11.02.2014 - FrP, og høyreekstreme i EU, vil ha avstemninger om innvandring
» 29.01.2014 - EU-valgkampen: Martin Schulz versus ukjent
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 03.01.2014 - Nye angrep på FrP i internasjonal presse
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 14.11.2013 - Europas høyreekstreme partier forbereder samling
» 30.10.2013 - Malta: "Kutt EU-bistanden til utvandrerlandene"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Europeiske og maliske offiserer i treningsleiren Koulikoro
© EUTM/Kureren
Politikk - Europa | Mali

Nå blir EU-troppene i Mali operative

Finske og svenske instruktører ankommer Mali i et svensk militært transportfly

© EUTM/Kureren
Kureren, 2. april 2013
- De har flydd inn i små grupper, soldater fra 22 forskjellige europeiske land som skal trene opp Malis hær til å forsvare seg mot terrorister. Blant de siste til å ankomme var 12 svensker og 10 finner. Norge bidrar ikke.

I forrige uke kunne den allerede nesten fullstendige EU-styrken i Mali ta imot "de nordiske" soldatene på militærflyplassen utenfor Bamako. Den "nordiske" kontingenten besto, ifølge presseoffiseren i treningsleiren Koulikoro, av svensker, finner og litauere, totalt 24 i tallet.

Soldatene ble mottatt av kollegaer fra hele Europa, fra Irland til Hellas, og Portugal til Estland. De største kontingentene er franske (207 soldater og offiserer), tyske (71) og spanske (54), og de fleste har nå installert seg i treningsleiren Koulikoro, rundt 60 kilometer nord for Malis hovedstad Bamako.

Forrige uke ankom også et fransk kompani fra nabolandet Senegal, som har overtatt ansvaret for sikkerheten for treningsleiren. Det franske kompaniet er ikke del av EUs militærmisjon for treningen av de maliske styrkene, kort EUTM, men kommer som en tilleggstjeneste fra Frankrike.

Franskmennene har tatt over den største delen av ansvaret for å gi maliske styrker nødvendig opplæring, slik som Paris også gjorde da det gjaldt å befri Nord-Mali for ekstreme islamister og terroristgrupper tidligere i år. EUTM ledes da også av franske François Lecointre, og arbeidsspråket i treningsleiren er fransk.

Nå er de internasjonale styrkene i ferde med å installere seg i Koulikoro og forberede for det enorme treningsprogrammet de har foran seg. I første omgang er det nemlig bestemt at EUTM-trenerne skal lære opp 3.000 maliske soldater og offiserer. Det tilsvarer halvparten av de væpnede styrkene i Mali.

Ifølge europeiske militærkilder, er tilstanden heller desolat i den maliske hæren. Dette gjelder disiplin, kunnskapsnivå, organisasjon, men ikke minst utstyrsmessig. Og hvor dårlig det sto til, viste seg i fjor, da de tallmessig underlegne islamistene raskt kunne ta over store deler av landet mens regjeringsstyrkene flyktet hals over hode, oftest uten å yte motstand.

Lokalbefolkningen ble overlatt til islamistenes terrorvelde i rundt ett år. Ikke før franske styrker gikk inn i området, støttet av maliske, tsjadiske og nigerske kollegaer, kunne islamistene drives tilbake.

Sluttkampene mot islamistene føres fortsatt i fjellområdene helt nord i Mali og over grensen til nabolandene. Men av og til lykkes det terroristgruppene å utføre angrep i de gjenerobrede byene. På lørdag lyktes det en selvmordsbomber å sprenge seg ved en kontrollpost i Timbuktu og drepe en malisk soldat. På søndag angrep islamister maliske styrker utenfor Timbuktu, men ble slått tilbake.

EU-styrkene i Koulikoro, som nå i løpet av de neste 15 månedene skal trene opp den maliske hæren, vil prøve å sørge for at Mali ikke lenger ligger like åpent for terrorister.

Saharaørkenen har nemlig med tiden utviklet seg til et godt skjulested for internasjonale islamistiske terrorister, som truer med å destabilisere hele regionen. Dersom de får bite seg fast, eller til og med ta over kontrollen over større landområder som i Mali i fjor, vil disse gruppene også true Europas yttergrenser. Derfor er den tverreuropeiske interessen i å bidra med hver sin skjerv i Mali også så bred.

Potensialet i trusselen mot europeiske, og dermed også norske, interesser ble tydelig under terrorangrepet på In Amenas i Algerie. Det er slike hendelser EUTM og med tiden maliske styrker skal bidra til å hindre.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no