See also:
» 11.02.2014 - FrP, og høyreekstreme i EU, vil ha avstemninger om innvandring
» 29.01.2014 - EU-valgkampen: Martin Schulz versus ukjent
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 03.01.2014 - Nye angrep på FrP i internasjonal presse
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 30.10.2013 - Malta: "Kutt EU-bistanden til utvandrerlandene"
» 24.10.2013 - Sverigedemokraterna allierer seg med Nasjonal Front











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Geert Wilders og Marine Le Pen presenterer den nye ultrahøyreblokken i europeisk politikk
© Kureren
Politikk - Europa

Europas høyreekstreme partier forbereder samling

Den nederlandske islamkritikeren Geert Wilders er den fremste pådriveren for en ny høyreekstrem fraksjon

© Kureren
Kureren, 14. november 2013
- I dag møtes lederne for Sverigedemokratene, franske Front National, østerrikske FPÖ, belgiske Vlaams Belang og nederlandske PVV i Wien for å formalisere samarbeidet. De forbereder Europa-valget, der de håper å danne en innflytelsesrik gruppe dersom de får mer enn 27 mandater.

De mest suksessfulle og innflytelsesrike lederne på den ekstreme høyresiden, Front Nationals Marine Le Pen og det nederlandske PVVs Geert Wilders, presenterte seg seiersikre på en pressekonferanse i Den Haag i går. Sammen skulle de "beseire monsteret i Brussel."

De euroskeptiske og høyreradikale partiene i Europa har allerede kommet langt i arbeidet med å etablere et europeisk enhetsparti, og i dette arbeidet spiller også Sverigedemokratene en sentral rolle. Men for å danne en anerkjent parlamentarisk gruppe i EU-parlamentet, må de ha minst 27 parlamentsmedlemmer fra partier i minst syv land.

Antall mandater ser det ikke ut til at disse partiene vil få et problem å oppnå ved Europa-valget i mai neste år. Front National fortsetter å være den sterkeste politiske kraften på franske meningsmålinger, og ved EU-valg kan de andre euroskeptiske partiene også regne med ekstra stor støtte i sine hjemland.

Den profilerte nederlandske islamkritikeren Wilders sa under pressekonferansen i Den Haag at de høyreekstreme partiene nå for alvor ville søke makt på europeisk nivå. "Dermed begynner frigjøringen fra eliten og Europa, monsteret i Brussel," annonserte Wilders. Le Pen la til at målet for den nye grupperingen var å få en slutt på systemet som hadde "ført de europeiske folkene inn i slaveriet."

Flere partier må til
Men fortsatt må grupperingen gjøre seg lekker for flere EU-skeptiske partier for å ha representasjon fra nok land til å kunne danne en parlamentarisk gruppe. Den fremste kandidaten er italienske Lega Nord, som trolig slutter seg til. Men fortsatt mangler det et parti fra minst ett land til, og hittil har høyreekstremistene ikke fått napp.

Nigel Farage fra det EU-fiendtlige og populistiske britiske UKIP har takket nei til et samarbeid. Farage har særlig gått ut mot nederlandske Wilders og kritisert islamhetsen hans. Det var selvmotsigende å gå inn for ytringsfrihet og samtidig kreve et forbud mot Koranen, påpekte Farage nylig.

Også for Dansk Folkeparti, Sannfinnene i Finnland og det nye tyske EU-kritiske partiet AfD er grupperingen for radikal. Wilders og Le Pen avviser derimot å ta opp åpent fascistiske og rasistiske partier som Jobbik i Ungarn og Gyllent daggry i Hellas. Et nytt tsjekkisk parti, ledet av milliardæren Andrej Babis, er blant d

Jimmie Åkesson, partileder i Sverigedemokraterna, og Marine Le Pen hadde et møte den 18. oktober

© Nasjonal Front/Kureren
e siste håpene.

Den høyreradikale alliansen konkurrerer også med en allerede etablert løs EU-kritisk parlamentarisk fraksjon kalt "Europa for frihet og demokrati", der blant annet Dansk Folkeparti, Sannfinnene, Farages UKIP og italienske Lega Nord deltar. Denne løse gruppen enes først og fremst om EU-skepsisen, men de fleste partiene ses generelt på som høyrepopulistiske.

Det er også andre fallgruver, ikke minst fordi det er store innholdsmessige og retoriske forskjeller mellom de radikale partiene. Franske Le Pen har problemer med islamhatet til nederlandske Wilders. Israel-vennen Wilders har problemer med antisemittiske uttalelser fra Front Nationals grunnlegger og gudfar, Le Pen senior.

Men Le Pen og Wilders er den harde kjernen og pådriverne i kampen for å danne en sterk parlamentarisk fraksjon i EU-parlamentet med et felles mål om å blokkere mye av EU-prosjektet. Dagens møte i Wien er derfor viktig for å sikre at samarbeidspartnerne fra Sverige, Belgia og Østerrike er på linje, samt å rekruttere italienske Lega Nord og flere partier.

En gruppering kan få mye makt
De etablerte partiene i Europa følger nøye med på disse nye forsøkene på å danne EU-kritiske parlamentariske grupper på den ytre høyresiden. Dersom fremstøtet lykkes, kan det neste EU-parlamenentet få to grupper som motsetter seg ethvert arbeid med videre reformer i Brussel, og i praksis blokkere mange prosesser i unionen.

En parlamentarisk gruppe har spesielle rettigheter i EU-parlamentet. Blant annet kan slike grupper ta initiativ til politiske prosesser og lovforslag, samt at de har rett til å delta i og lede parlamentsutvalg.

EU-kritiske partier kan vinne godt over 20 prosent av stemmene ved Europa-valget til våren. Og med to fiendtlig innstilte fraksjoner, kan det parlamentariske arbeidet bli vanskelig i unionen. Også partier på den politiske venstresiden, som Beppe Grillos Femstjernersbevegelse i Italia, vil bidra til at EU-motstanden får et godt fotfeste i det neste EU-parlamentet.

"Dersom en femtedel av parlamentsrepresentantene vegrer seg mot et konstruktivt samarbeid og satser på en fundamental opposisjon, vil dette gjøre arbeidet mye vanskeligere," oppsummerer det tyske EU-parlamentsmedlemmet Jo Leinen, en veteran fra sosialdemokratiske SPD, til tysk presse i dag.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no