See also:
» 23.01.2014 - Tysk presse: Norsk "hvalskandale" på Grüne Woche i Berlin
» 17.01.2014 - Stort flertall for aktiv dødshjelp i Tyskland
» 10.01.2014 - Homovennlig læreplan møter motstand i Tyskland
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 26.11.2013 - Tyskland: Når hvite barnehagebarn ikke vil leke med brune
» 14.10.2013 - Tyskland sjokkert over innflytelsesrik pedofililobby
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 02.09.2013 - Stor debatt om medienes overlevelsesevne i TysklandChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protestaksjon mot nyfattigdommen i Spania
© Cáritas/Kureren
Samfunn | Økonomi - Tyskland | Spania

Bundesbank: "Spanjolene er rikere enn tyskerne"

Kureren, 22. mars 2013 - Mange spanjoler fikk kaffen i halsen i dag da de leste at en studie fra den tyske sentralbanken (Bundesbank) viser at de er vesentlig rikere enn tyskerne. Med en nyfattigdom som sprer seg raskt i Spania, trekkes konklusjonen i tvil.

Den tyske avisen 'Frankfurter Allgemeine' skriver i dag om en ny studie fra Bundesbank, som sier at spanjolene er hele 50 prosent rikere enn tyskerne. Og det er ikke snakk om kulturell, kunstnerisk eller miljømessig rikdom, men rikdom målt i håndfast formue.

Ifølge Bundesbank, ligger "nettoformuen (kontanter, eiendom og biler med fradrag av gjeld) i Tyskland i gjennomsnitt på 195.000 euro, mens den i Spania ligger på 285.000 euro". 'Frankfurter Allgemeine' var den første avisen som lot seg overaske over disse tallene. "De fleste tyskere kan bare drømme om disse beløpene," skriver avisen, som raskt ble sitert av den spanske pressen.

Men spansk presse påpekte raskt at både Bundesbank og 'Frankfurter Allgemeine' hadde oversett flere ting. Dette gjelder særlig gjeldsbelastningen til de fleste spanjolene, sammenliknet med den reelle verdien av eiendommene deres. De fleste spanjoler har nemlig gjeld så det holder.

Det er store forskjeller mellom privatøkonomien til tyskere og spanjoler. I Tyskland er det vanlig å leie en bolig i stedet for å kjøpe den. Blant tyskerne eier bare 44 prosent av befolkningen sitt eget hjem, mens denne andelen i Spania er på hele 82 prosent.

Bundesbank-studien nevner heller ikke den urealistisk høye verdien av eiendom i Spania, som ikke lenger har rot i eiendommenes markedspris. I gjennomsnitt har boligprisene sunket med 30 prosent de siste årene, og det er generelt svært vanskelig å få omsatt en bolig i det hele tatt.

Ifølge spanske medier, ser Bundesbank-studien også bort fra at de fleste spanjolene i praksis ikke eier sin bolig, men at det er bankene som har pant i dem, ofte gjennom lån som nå har en høyere verdi enn boligens egentlige markedsverdi. I gjennomsnitt varer bankenes pant på en bolig i Spania i 27 år, til lånet er nedbetalt.

Nyheten om Bundesbank-studien har i dag spredt seg som ild i tørt gress i mange spanske nettaviser, og spanske lesere har ikke latt seg be to ganger for å fylle opp nettavisenes kommentarfelter.

"Denne studien er så ufullstendig at det er en fornærmelse," skriver en "overrasket" kvinne i debattfeltet til den spanske avisen 'El Mundo', som legger til at forfatterne av studien enten må være lettlurte eller tro at leserne av studien er lettlurte.

"Hvis man i denne studien tar utgangspunktet i eiendommer i form av byggmasse, er det ikke overraskende at spanjolene har mer rikdom enn tyskerne. Antall mennesker i Spania som har mer enn én leilighet eller to, er imponerende. Dette er utenkelig i landene i Nord-Europa," mener imidlertid en annen leser.

"Men vi spanjoler er lykkeligere enn tyskerne," konkluderer enda en leser. "Spør de pensjonerte tyskerne som bor de siste årene sine i Spania om de er fornøyd her. Det store smilet deres sier alt. Og det faktum at de bruker pengene sine her i Spania gjør at Merkel blir forbannet," legger han til, med et smil.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no