See also:
» 23.01.2014 - Tysk presse: Norsk "hvalskandale" på Grüne Woche i Berlin
» 17.01.2014 - Stort flertall for aktiv dødshjelp i Tyskland
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 26.11.2013 - Tyskland: Når hvite barnehagebarn ikke vil leke med brune
» 14.10.2013 - Tyskland sjokkert over innflytelsesrik pedofililobby
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 02.09.2013 - Stor debatt om medienes overlevelsesevne i Tyskland
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, TysklandChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Blir snart fortalt at homofile er likeverdige: Skolebarn i den sørtyske delstaten Baden-Württemberg
© SPD Baden-Württemberg/Kureren
Samfunn - Tyskland

Homovennlig læreplan møter motstand i Tyskland

Skoleministeren i Baden-Württemberg, Andreas Stoch (SPD), møter mye motstand

© Landesregierung Baden-Württemberg/Kureren
Kureren, 10. januar 2014
- Liberale tyskere sier seg overrasket over støyen i den katolske delstaten Baden-Württemberg, der det er blitt et voldsomt folkelig engasjement mot den nye, planlagte læreplanen. Ifølge planen skal seksuelle minoriteter fremstilles som likeverdige i undervisningen.

En underskriftskampanje på nett får overraskende stort og raskt tilløp av protesterende borgere. Nesten 100.000 har allerede skrevet under på kampanjen mot "den pedagogiske, moralske og ideologiske omskoleringen på de allmenne skolene" i Baden-Württemberg, helt sørvest i Tyskland.

Bakgrunnen for forargelsen er at den rødgrønne regjeringen i delstaten nå jobber med en ny læreplan for grunnskolen, som skal erstatte den som automatisk løper ut i 2015. I denne læreplanen legges det til noen nye, overgripende studiemål, og blant dem er "aksept av det seksuelle mangfoldet".

Planen forutser at man omtaler seksuelle minoriteter, blant annet homofile, lesbiske og transpersoner, på samme vis som det heteroseksuelle flertallet, for slik å forebygge diskriminering og mobbing. Hensikten er også at det skal bli lettere for elevene å akseptere sin egen og andres seksuelle identitet.

Baden-Württemberg har for tiden sin aller første rødgrønne regjering. I den tradisjonelt dypt konservative delstaten måtte kristeligdemokratiske CDU gi fra seg makten etter 58 år da Angela Merkels parti tapte valget i 2011. Men regjeringsleder Winfried Kretschmann fra De grønne utsettes stadig for konservativ motstand når han ønsker å gjennomføre reformer.

Den massive motstanden mot den nye lærerplanen kom likevel overraskende og den kom innenfra.

Det var en grunnskolelærer, Gabriel Stängle, som satt i gang petisjonen. De første dagene gikk den ubemerket hen. Så ble den oppdaget av høyrepopulistiske nettsteder og opplevde et økt tilløp. Og da store aviser som Süddeutsche Zeitung og Die Zeit oppdaget petisjonen på torsdag, og skrev svært nedsettende om den, formelig eksploderte støtten til Stängle.

Grunnskolelæreren har fått krasse reaksjoner på underskriftskampanjen og er til og med blitt politianmeldt, noe som synes å gjøre ham enda mer populær og til et fokus for folkelig motstand. Men pressen kunne også avsløre at den opprinnelige petisjonen hadde hatt sterke homofobe formuleringer som siden var blitt mildnet.

Stängle krever at læreplanen ikke skal orientere seg etter en minoritet men derimot etter "verdiene i grunnloven vår, som forsvarer beskyttelsen av ekteskapet og familien som demokratiske fremskritt."

Videre krever de nesten 100.000 som har skrevet under at undervisningen om homoseksualitet må inkludere "etiske refleksjoner om de negative sidevirkningene av livsstilen" til de seksuelle minoritetene. Dette inkluderer "høyere tendens til alkohol- og narkotikamisbruk, den påfallende høye hiv-infeksjonsraten blant homoseksuelle menn," samt at homofile hadde kortere forventet levealder og dårligere psykisk helse.

I kommentarfeltet under petisjonen kommer det frem en rekke motiver folk har hatt for å gi sin støttende underskrift. Disse inkluderer både f

Fotballspilleren Thomas Hitzlsperger ble denne uken hyllet for å ha stått frem som homoseksuell

© Thomas Hitzlsperger/Kureren
undamentalistisk religiøse synspunkter, samt homofobe ytringer om "normalitet" og "perversjoner".

Kirken melder seg på
I dag har også kirkesamfunnene i Baden-Württemberg for første gang meldt seg på i debatten. Ikke helt uventet støtter den katolske kirken, i følge med flere evangeliske kirkesamfunn, grunnbudskapet i den folkelige protesten.

Den katolske kirken advarer mot enhver form for "ideologisering og indoktrinering," slik de mener å se spor av i den nye læreplanen. Kirken påpeker at det som er kontroversielt i samfunnet ellers - underforstått homoseksualiteten - også må fremstilles som kontroversielt i undervisningen.

I den felles uttalelsen understreker kirkesamfunnene likevel at de støtter læreprinsipper som motvirker vold og diskriminerning og styrker menneskerettene. Kirken advarer også debattantene i denne saken mot å benytte seg av "hetsnettsteder og krenkende blogginnlegg."

I dag har også det konservative opposisjonspartiet CDU i delstaten for første gang uttalt seg mot den nye læreplanen, og ønsker at man heller skal fokusere på familieverdier i undervisningen. Det liberale partiet FDP er derimot dypt splittet i synet på læreplanen, og det har brutt ut åpen krangel i partiet.

Et liberalt flertall?
Debatten i Baden-Württemberg får nå massiv oppmerksomhet i mediene i hele Tyskland. Den kom samtidig med at den populære proffotballspilleren Thomas Hitzlsperger kom ut av skapet, og hele Tyskland feiret "det modige skrittet" til den tidligere landslagsspilleren.

Det var ikke få kommentatorer som i forbindelse med Hitzlsperger påpekte at Tyskland "er i førersetet" når det gjelder homofiles rettigheter, på tross av at likekjønnede fortsatt ikke kan gifte seg her. Man kunne lese at det så å si bare var på fotballtribunene at homofile møtte fordommer, og at den sosiale aksepten av seksuelle minoriteter var kommet lengre i Tyskland enn ellers i verden.

Nyheten om den folkelige motstanden mot en homovennlig læreplan i Baden-Württemberg ble møtt med stor overraskelse i tyske medier, på tross av at kommentarfeltene i de samme mediene i regelen tyder på at leserne ikke er like liberale som redaktørene.

Men, nesten som for å bevise at folkeflertallet i Tyskland er så liberalt som man gjerne vil ha det til, ble det straks etablert en motkampanje på nett. "Jeg mener det er viktig og riktig å gjøre elevene bevisst på at seksuelle minoriteter ikke er noe unormalt," heter det i den nye underskriftskampanjen, som støtter læreplanen. Her minnes det også om at det hyppigste skjellsordet på tyske skoler er "schwule Sau", eller "jævla homo".

Og også denne petisjonen får nå raskt tilløp. I løpet av dagen, da tyske medier gjorde oppmerksom på den, steg antall underskrifter i favør av læreplanen fra 10.000 til 22.000.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no