See also:
» 23.01.2014 - Tysk presse: Norsk "hvalskandale" på Grüne Woche i Berlin
» 10.01.2014 - Homovennlig læreplan møter motstand i Tyskland
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 26.11.2013 - Tyskland: Når hvite barnehagebarn ikke vil leke med brune
» 14.10.2013 - Tyskland sjokkert over innflytelsesrik pedofililobby
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 02.09.2013 - Stor debatt om medienes overlevelsesevne i Tyskland
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, TysklandChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Døende pasient: Tyskere flest ønsker seg adgang til å be om aktiv dødshjelp
© DAK-Gesundheit/Kureren
Samfunn - Tyskland

Stort flertall for aktiv dødshjelp i Tyskland

Tidligere SPD-leder Franz Müntefering: "Ingen hyllestsanger til selvmordet"

© Marco Urban/SPD/Kureren
Kureren, 17. januar 2014
- I tysk politikk har aktiv dødshjelp nærmest vært et ikke-tema, selv om dette er lov i flere av nabolandene. I befolkningen er det derimot et stort ønske om at dette blir tatt opp i den politiske debatten. Og hele 70 prosent ønsker seg retten til å be om aktiv dødshjelp.

Det er det halvoffentlige sykeforsikringsselskapet DAK-Gesundheit, det største i Tyskland, som nå har lagt frem en bred undersøkelse om den tyske befolkningens holdninger i forhold til aktiv dødshjelp. I meningsmålingen fant man en overraskende bred støtte til dette kontroversielle tiltaket.

Det finnes så langt ingen lovgivning i Tyskland som regulerer aktiv eller passiv dødshjelp for uhelbredelig syke pasienter. Aktiv dødshjelp er i praksis forbudt og kan straffes som drap, mens bistand til selvmord ikke straffeforfølges.

Spørsmålet har heller ikke stått høyt på den politiske agendaen i Tyskland, helt til nå.

Ifølge meningsmålingen til DAK-Gesundheit beklager en svært stor del av befolkningen den manglende debatten. Hele 79 prosent av de spurte ønsker at Forbundsdagen setter dette emnet på dagsordenen og kommer frem til et lovvedtak. Særlig de unge ønsker seg en avklaring, viste det seg. Mens 86 prosent i aldersgruppen 14 til 29 ønsket et politisk vedtak, gjaldt det samme for 74 prosent av dem over 60 år.

De aller fleste av disse ønsker seg også at parlamentet i Berlin skal tillate aktiv dødshjelp.

På spørsmål om hvilken innstilling respondentene selv hadde til aktiv dødshjelp, sa 70 prosent av både mennene og kvinnene at de ønsker seg muligheten til å kunne benytte seg av dette i tilfelle alvorlig sykdom. Kun 22 prosent avviser aktiv dødshjelp som en opsjon for seg selv, ifølge undersøkelsen.

Et plutselig politisk tema
Undersøkelsen kommer på et tidspunkt der flere fremstående tyske politikere har ytret seg om aktiv dødshjelp i mediene, og regjeringskoalisjonen mellom sosialdemokratiske SPD og konservative CDU har begynt å drøfte om man bør forberede et nytt lovverk i forhold til dødshjelp.

Debatten ble for alvor satt i gang av tidligere SPD-leder Franz Müntefering, en mann som blir tillagt stor autoritet på området etter at han i 2007 midlertidig trakk seg ut av politikken da hans kone fikk kreft. Fru Müntefering døde av kreften i 2008, etter sterke smerter.

Men dette har ikke fått sosialdemokraten til å forsvare aktiv dødshjelp, tvert imot. Müntefering advarte for litt over en uke siden mot at man, "i redsel for å bli pleietrengende altfor raskt begynner å synge hyllestsanger til selvmordet." Han advarte sterkt mot å gå inn på en relativerende debatt om aktiv dødshjelp. "Min død tilhører meg selv, og jeg akter ikke å sette noe spørsmålstegn

CDUs nye generalsekretær Peter Tauber vil ha strengere forbud mot dødshjelp

© Initiative D21/Kureren
bak dette utsagnet," utbrøt Müntefering på statskanalen ZDF.

Men utspillene til Müntefering har heller vekt til live en debatt om aktiv dødshjelp enn å avblåse den, slik han ønsket. I løpet av den siste uken er temaet blitt et av de heteste i den tyske offentlige debatten, nettopp på grunn av Münteferings uttalelser.

De to partiene i storkoalisjonen har vært uforberedte på debatten. Den ellers svært omfattende regjeringsplattformen nevner ikke emnet aktiv dødshjelp, og verken CDU eller SPD hadde tenkt å behandle temaet i fireårsperioden. Men det ene utspillet etter det andre fra politikere i de to partiene setter allerede nå regjeringen under handlingstvang.

I lederetasjene i det kristeligdemokratiske CDU er temaet uønsket. Partiets generalsekretær, Peter Tauber, og parlamentariske leder, Michael Grosse-Brömer, har denne uken begge utklart seg sterkt og klart mot aktiv dødshjelp, men også mot bistand til selvmord. De ønsker et klarere forbud enn dagens lovverk gir. Men de har langt ifra hele grasroten i CDU bak seg.

Også i SPD er man splittet i synet på aktiv dødshjelp. Tidligere SPD-leder Müntefering har, på tross av sin autoritet, kun et mindretall av partiets parlamentarikere bak seg. Men det er flere sosialdemokrater som har store etiske problemer med tematikken, ikke minst på grunn av Tysklands historiske belastning med eutanasiprogrammene under nazitiden.

Men, med bakgrunn i det folkelige ønsket om lovlig adgang til aktiv dødshjelp, ser det nå ut til at de to partiene enes om å la partipisken ligge, og at det blir opp til hver enkelt parlamentariker å stemme i henhold til sin samvittighet og overbevisning.

Og nå dannes det allerede grupper på tvers av partigrensene for å samle støtte for og imot aktiv dødshjelp og å formulere lovutkast i den tyske Forbundsdagen. Dermed er det fortsatt helt åpent hvilket forslag som til slutt vil vinne flertall i Berlin, eller om lovverket fortsetter slik det er nå.

Forbud i det meste av verden
Aktiv dødshjelp er i dag kun lov i Tysklands naboland Nederland, Belgia, Luxemburg og Sveits. Dessuten har noen australske og amerikanske delstater tillatt legeassistert selvmordshjelp.

I Norge er aktiv dødshjelp og assistert selvmord forbudt ved lov, og det er fortsatt ingen politiske partier som jobber for å legalisere dette. FrP har imidlertid på prinsipielt grunnlag uttalt at aktiv dødshjelp bør bli lov i Norge.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no