See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"
» 23.09.2013 - Ny Merkel-koalisjon vil myke opp Tysklands Europa-politikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Dommerne i den tyske grunnlovsdomstolen skal avgjøre om partiet NDP skal forbys
© Bundesfinanzministerium/Kureren
Politikk | Samfunn - Tyskland

Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD

En politisk markering av høyreekstreme NDP møtes med protester

© Peter Endig/Bundesrat/Kureren
Kureren, 11. oktober 2013
- Tyske politikere er blitt enige om å presentere en ny søknad om å forby det høyreekstreme partiet NPD til grunnlovsdomstolen i Karlsruhe. Et tidligere forsøk på å forby partiet mislyktes i 2003, men drapsserien mot innvandrere utført av nynazister fører nå til et nytt forsøk.

Den tyske grunnloven er utstyrt med unike mekanismer for å beskytte seg selv og demokratiet mot ekstreme grupper som selv ikke respekterer demokratiske verdier, slik som partier med kommunistisk eller nasjonalsosialistisk tankegods. Fire partier er blitt forbudt siden 1952, og nå kan NDP bli det femte.

Tysklands nasjonaldemokratiske parti (NDP) er et høyreekstremt småparti som har eksistert siden 1964, og som ifølge tyske politiske utredninger har "en programmessig og språklig nærhet" til Hitlers naziparti. Etter den tyske gjenforeningen har partiet opplevd et visst oppsving i Øst-Tyskland, og det har nå representanter i landdagene i de to østtyske delstatene Sachsen og Mecklenburg-Vorpommern.

Men ved forbundsdagsvalget i september fikk partiet kun 1,3 prosent av stemmene. Likevel anses NPD som en trussel mot det tyske demokratiet, ifølge de tradisjonelle partiene i landet.

Derfor har Forbundsrådet - som er et slags tysk overhus der de autonome delstatene er representert - innledet en "forbudsprosess" mot NDP. "Vi er fullt ut innen tidsrammene i forberedelsene til en forbudssøknad, og jeg går ut fra at Forbundsrådet kan sende den til [grunnlovsdomstolen i] Karlsruhe i løpet av dette året," sa Lorenz Caffier fra arbeidsgruppen som forebereden saken mot NPD i dag.

Forbindelse til naziterrorister
Forbundsrådet bestemte seg allerede i desember 2012 at det ville forberede en ny sak mot det høyreekstreme partiet. Vedtaket ble gjort etter at en grotesk drapsserie mot innvandrere hadde blitt avdekket, som den høyreekstreme terrorgruppen Nasjonalsosialistisk undergrunn (NSU) sto bak. Mordene har sjokkert den tyske offentligheten, og rettssaken mot nazigruppen NSU løper fortsatt i tyske rettssaler.

Og terrorgruppen NSU ble raskt satt i forbindelse med det politiske partiet NDP. Blant annet er det blitt dokumentert at NDP-nestlederen i den østtyske delstaten Thüringen, Ralf Wohlleben, sto i direkte kontakt med terroristene i NSU.

Men likevel har det trukket ut i langdrag å starte forbudsprosessen mot NDP, rett og slett fordi de etablerte partiene har fryktet et mulig nederlag i grunnlovsdomstolen og de konsekvensene dette ville ført med seg. Et nederlag kunne nemlig styrket NDP fremfor å eliminere partiet.

Informanter og agenter i tvilsomt lys
Politikerne har lært av feilene som ble begått under det mislykkede forsøket på å forby det høyreekstreme partiet i 2001-03 etter initiativ til regjeringen til forbundskansler Gerhard Schröder. Det utviklet seg nemlig til en storstilt skandale da domstolen i Karlsruhe avdekket at det var umulig å skille de ekte NDP-politikerne fra de mange hemmelige agentene og informantene som var plassert i partiet, som til dels satt i toppstillinger.

Det ble reist spørsmål om infiltreringen av NDP var så stor at statsagentene selv var medansvarlige i de grunnlovsstridige aktivitetene til partiet. Dermed ble forbudsprosessen mot NDP avlyst før grunnlovsdomstolen rakk å se på spørsmålet om partiet var grunnlovsstridig. Dette ble et av Schröder-regjeringens større politiske nederlag og en svært pinlig affære for kansleren.

Dette er trolig også en hovedgrunn til at forbundskansler Angela Merkel og hennes regjering hittil ikke har villet støtte en ny forbudssak mot høyreekstremistene. Merkel har ikke ønsket å stoppe prosessen, men vil ikke sette seg selv i spissen for den. Dette er til tross for at delstatsregjeringer som styres av hennes eget parti, blant annet Bayern, har vært

Holger Apfel, partileder i Tysklands høyreekstreme NDP, fremstiller seg som moderat

© NDP/Kureren
fremst i rekken for å sette i gang en forbudsprosess.

Men denne gang skal saken forberedes bedre enn i 2001, har Forbundsrådet bestemt seg for. I mars 2012 vedtok delstatsregjeringene som ledes av Merkels parti CDU å trekke ut alle statsagentene og informantene som fortsatt opererte innenfor NPD. Og i desember i fjor ble det oppnådd enstemmighet blant alle delstatene om at det nå var på tide å forberede en ny sak mot det høyreekstreme partiet.

Likevel har arbeidet med å få til et forbud mot NDP gått tregt, ikke minst på grunn av manglende støtte fra Merkel. Det har tatt tid med å samle inn bevis og formulere en anklage som vil ha utsikt til å vinne gjennom i grunnlovsdomstolen. Tyske kommentatorer har derfor oppfattet at forberedelsene hadde vært lagt på is.

Men i dag ble det altså klart at en grunnlovssak mot NDP trolig vil bli lagt frem allerede i november i år, ifølge avisen Die Welt. Dermed vil grunnlovsdomstolen trolig treffe en kjennelse om hvorvidt NDP er et grunnlovsstridig parti eller ikke i løpet av 2014, antas det.

Fire partier allerede forbudt
Tyskland har forankret klare forskrifter for hvilke typer politiske partier som tillates i Etterkrigs-grunnloven, som til dels ble diktert av seiermaktene etter Andre verdenskrig. Politiske partier er forpliktet til å ha et avklart forhold til det "frihetlige, demokratiske" politiske grunnsystemet i Forbundsrepublikken.

Disse forskriftene kom som en naturlig følge av det politiske kaoset i Weimar-republikken i mellomkrigstiden, der to anti-demokratiske partier, nazistene og kommunistene, fikk flertall i Riksdagen og dermed hindret det demokratiske politiske arbeidet i parlamentet. Dette la i sin tur grunnlaget for nazistenes maktovertakelse og avskaffelsen av demokratiet. Dagens grunnlovsforskrift skal dermed hindre at anti-demokratiske krefter bruker demokratiets virkemidler og innebygde svakheter for å kuppe seg til makt.

Grunnlovsdomstolen i Karlsruhe har hittil ført fire saker til ende som har endt med en partioppløsning. Det første partiforbudet kom i 1952, da domstolen forbød Det sosialistiske rikspartiet (SRP), som ble oppfattet som et arvtakerparti til Hitlers parti NSDAP. Partiet, som krevde at de tyske grensene fra før krigen skulle gjenopprettes, organiserte en paramilitær gruppe og vant 11 prosent av stemmene ved delstatsvalget i Niedersachsen i 1951, som var dets beste resultat.

Det mest kontroversielle forbudet ble utstedt mot Tysklands kommunistiske parti (KPD) i 1956, som ble ansett å ikke respektere de demokratiske spillereglene og kjempe for en revolusjon. Domstolen nevnte i sær at marxistleninismen var demokratifiendtlig fordi den tok sikte på "proletariatets diktatur". Dommen og forbudet har vært svært omstridt i Tyskland, og det hevdes at forbundskansler Konrad Adenauer personlig hadde påvirket både domstolens sammensetning og selve kjennelsen.

Også to mindre høyreekstreme partier ble i praksis forbudt av domstolen, som kom frem til at disse ikke var partier i grunnlovsmessig forstand men tvert imot organisasjoner. Dermed kunne lokale myndigheter forby organisasjonene etter eget initiativ.

Dersom grunnlovsdomstolen forbyr et politisk parti, må dette umiddelbart opphøre å eksistere. Alle valgte representanter i lokale, regionale og nasjonale forsamlinger mister sitt mandat, og det er ikke lov å danne et arvtakerparti. Samtidig konfiskeres alle verdier til det forbudte partiet, og det blir forbudt å bruke partilogen offentlig.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no