See also:
» 17.01.2014 - Stort flertall for aktiv dødshjelp i Tyskland
» 10.01.2014 - Homovennlig læreplan møter motstand i Tyskland
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 26.11.2013 - Tyskland: Når hvite barnehagebarn ikke vil leke med brune
» 14.10.2013 - Tyskland sjokkert over innflytelsesrik pedofililobby
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 02.09.2013 - Stor debatt om medienes overlevelsesevne i Tyskland
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, TysklandChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Visste ikke at eksport av hvalkjøtt var ulovlig: Den norske delegasjon selger hvalkjøtt på Grüne Woche i Berlin
© Landbruks- og matdepartementet/Kureren
Samfunn - Tyskland | Innenriks

Tysk presse: Norsk "hvalskandale" på Grüne Woche i Berlin

Visste ikke at eksport av hvalkjøtt var ulovlig: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP) åpnet den norske standen på Grüne Woche

© Landbruks- og matdepartementet/Kureren
Kureren, 23. januar 2014
- Den norske delegasjonen på Grüne Woche, verdens største matmesse, har fått uventet oppmerksomhet. Tysk toll beslagla hvalkjøtt som en norsk stand solgte mens delegasjon ikke visste at det er ulovig å eksportere hvalkjøtt. "Hvalskandalen" gjør sin seiersgang i tysk presse.

Grüne Woche i Berlin er verdens største mat- og forbrukermesse. Og der er også Norge på plass med en stor stand, som på fredag ble åpnet av landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP). På årets norske stand er det over 80 ulike produsenter og bedrifter innen mat og reiseliv fra regionene Fjord-Norge, Nord-Norge og Trøndelag.

"Norges deltakelse på Grüne Woche skal bidra til å styrke omdømmet for norsk mat og reiseliv. Turistene vil ha det spesielle og særegne, både når det gjelder mat og andre opplevelser," sa Listhaug i sin åpningstale for en uke siden.

Og Norge har i alle fall fått mye plass i tyske medier etter at tyske tollere gikk til aksjon mot den norsken standen, som åpent solgte hvalkjøtt. Innførsel og salg av hvalkjøtt er forbudt i Tyskland, akkurat som i alle andre land, da internasjonal omsetning av hvalprodukter generelt er ulovlig på grunn av en totalfredning av hval.

"Wal-Skandal auf der Grünen Woche"
Det er først og fremst den største avisen i Tyskland, ultratabloiden Bild, som i dag skriver om den såkalte "hvalskandalen". Avisen minner leserne sine om at "jakt på hval er omstridt internasjonalt, og i Tyskland og store deler av EU er det å selge og spise hvalkjøtt strengt forbudt. Og likevel ble fortsetter hvalkjøtt å bli tilbudt på messen!"

"Røkt, marin

Visste ikke at eksport av hvalkjøtt var ulovlig: Arne Rød, prosjektleder for den norske standen og spesialrådgiver for Innovasjon Norge

© Innovasjon Norge/Kureren
ert, med chili eller blåbærsyltetøy, for 2 euro stykket," utmaler masseavisen.

Også det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel skriver i dag om saken og forklarer at tre kilo hvalkjøtt ble beslaglagt av politiet. Men mediet legger til at representantene for den norske delegasjon "slipper en straffesak, og unngår både bøter og fengsel" siden det var den norske staten som var arrangør for den norske standen på Grüne Woche.

Og det hele synes å ha sin bakgrunn i at Arne Rød, prosjektleder for den norske standen og spesialrådgiver for Innovasjon Norge, ikke visste at hvalkjøtt er ulovlig å omsette i Tyskland og i så å si alle andre land i verden. "Vi er overrasket over at salget her er ulovlig," kommenterte Rød til Bild.

Miljøorganisasjoner raser mot Norge
Det var den tyske miljøorganisasjon WDC (Whale and Dolphin Conservation) som oppdaget salget av norsk hvalkjøtt på Grüne Woche i Berlin. "Det er en skandale at kjøtt av en dyreart som er strengt beskyttet i Tyskland og EU tilbys for salg her," fastslår talskvinne i WDC, Astrid Fuks. Selv de som god tro har kjøpt hvalkjøttet har i teorien gjort seg straffbare ifølge tysk lov, utdyper hun.

Ifølge Fuchs ble "rette avdeling på miljøverndepartementet umiddelbart informert, og den undersøker allerede bakgrunnen for salget. I mellomtide

Godt tilbud, men ulovlig utenfor Norge: 2 euro for å smake på norsk hvalkjøtt

© WDC/Kureren
n startet tollmyndighetene sin ettersøkning og kjøttet ble tatt ut av salg."

Miljøorganisasjonen benytter selvsagt denne perfekte anledningen til å gjenta kritikken mot norsk hvalfangst. Men kritikken mot norske myndigheter går enda lengre.

"Målet med dette tilbudet på Grüne Woche er å gi besøkende et inntrykk av at hvalkjøtt er en vanlig tradisjonell delikatesse. Den norske befolkningen er imidlertid blitt mindre interessert i hvalkjøtt, og derfor lages det aggressive reklamekampanjer spesielt rettet mot ungdom og turister, for eksempel i form av hvalburgere på musikkfestivaler, for å gjøre dette mer spiselig," hevder Fuchs.

Også den tyske miljøorganisasjon MEER ("Hav") meldte seg på i kritikken mot salget av norsk hvalkjøtt i "offentlig regi" i Berlin.

"I stedet for å prøve å skape nye salgsmuligheter, bør Norge endelig innse at hvalfangst er et fenomen som har gått ut på dato. På grunn av et minkende innenlandsk marked, har de her tydeligvis prøvd å bringe kjøttet til utlandet på en ulovlig måte, i strid med folkeretten," påpeker Daniel Stengel fra MEER i Berlin.

Så i stedet for å "styrke omdømmet for norsk mat og reiseliv," har den uheldige hvalepisoden heller bidratt til igjen å sette Norge på kartet som miljøsyndere og vakt nytt liv i hvaldebatten i miljøbevisste Tyskland.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no