See also:
» 23.01.2014 - Tysk presse: Norsk "hvalskandale" på Grüne Woche i Berlin
» 17.01.2014 - Stort flertall for aktiv dødshjelp i Tyskland
» 10.01.2014 - Homovennlig læreplan møter motstand i Tyskland
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 14.10.2013 - Tyskland sjokkert over innflytelsesrik pedofililobby
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 02.09.2013 - Stor debatt om medienes overlevelsesevne i Tyskland
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, TysklandChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Uglesett: Barn med ballong fra det tyske høyreekstreme partiet NPD
© Stadtgermane/GNU/Kureren
Samfunn | Viten - Tyskland

Tyskland: Når hvite barnehagebarn ikke vil leke med brune

Amadeu Antonio Stiftung jobber for å begrense høyreekstremismen i Tyskland

© Amadeu Antonio Stiftung/Kureren
Kureren, 26. november 2013
- Hva skjer når høyreekstreme får barn og sender avkommet i barnehagen med ordre om ikke å leke med innvandrerbarn? I noen tyske landsdeler er problemet så utbredt at det arrangeres kurs for førskolelærere om hvordan de skal omgås barn av høyreekstreme.

Og hvordan skal andre foreldre reagere når barna til høyreekstreme og rasister inviterer til barnebursdag. Dette er blant de nye problemstillingene som dukker opp etter hvert som stadig flere småbarnsforeldre tilhører ekstreme grupper, særlig i landlige deler av Øst-Tyskland.

I foreldregruppen Lichtblicke i Berlin har man i lang tid hjulpet andre foreldre med å takle at deres egne barn glir ut i ekstremistiske miljøer, alt fra nynazistiske grupper til ekstremislamisme. Men nå har Lichtblicke også begynt med en ny type seminarer og rådgivningsarbeid.

Kureren.no fikk innblikk i kursprogrammet:

"Dette videreutdanningskurset drøfter emnet om profesjonell behandling av foreldre til barnehagebarn fra høyreekstreme miljøer. Hvordan kan førskolelærere reagere dersom disse foreldrene oppfører seg på en uanselig måte og 'kun' bemerkes på grunn av klærne sine eller symbolbruken? Hva skal man gjøre dersom det akkurat er disse foreldrene som begynner å engasjere seg og bidra? Hva bør man være ekstra påpasselig med i arbeidet med barna til slike familier?"

Stiftelsen Amadeu Antonio har i en årrekke befattet seg med kvinner som blir med i høyreekstreme miljøer. Det er herfra det meste av fagkunnskapen kommer på dette området, også på seminaret i Berlin. Forskere som pedagogen Heike Radvan har sett på hvordan man møter høyreekstreme, jødehatere og rasister i foreldregrupper, i ungdomsklubben, som kollegaer i skolen og på barnehagen, og nå også hvordan man går frem med barna til ekstremistene.

Staten gjør for lite
Men stiftelsen klager på at det blir gjort altfor lite for å møte problemet i de landlige, fattige provinsene i det tidligere DDR, der høyreekstreme grupper til dels har klart å vokse seg store. Her er det spesielt stort beho

Heike Radvan er pedagog i Amadeu Antonio Stiftung

© Heike Radvan/Kureren
v for "videreutdanningstilbud til pedagoger som jobber med barn av høyreekstreme i barnehager og skoler," ifølge stiftelsen.

Tyske myndigheter har fortsatt i svært liten grad befattet seg med disse spørsmålsstillingene. Ikke fordi man ikke jobber aktivt med å bekjempe høyreekstremisme i Tyskland, men fordi problemstillingen bare så vidt har begynt å dukke opp i mediene i den aller siste tiden.

Derfor er det fortsatt kun organisasjoner som stiftelsen Amadeu Antonio og foreldregruppen Lichtblicke som har et tilbud å gi når førskolelærere plutselig konfronteres med problemer som barn av høyreekstreme som nekter å ha kontakt med mørkhudede barn, barn som sprer høyreekstrem ideologi i barnehagen, høyreekstreme foreldre som tar ledelsen i det frivillige arbeidet på barnehagen eller ansatte som er med i høyreekstreme grupper.

Da er det i mange tilfeller Radvan fra stiftelsen Amadeu Antonio som blir oppringt. Og da har trolig allerede spredningen av høyreekstrem ideologi fått pågå en stund i lokalsamfunnet. Studier viser nemlig at tilhengelige av ekstreme ideologier gjerne samler seg i ett og samme boområde og danner et miljø der, hvor de også begynner å rekruttere.

Radvan sa nylig i et intervju med avisen Die Zeit at selv om problemet er alvorlig, er det en rekke tiltak barnehager og andre foreldre kan treffe. Noe av det viktigste var å sørge for å bevisst rekruttere foreldre og barn med størst mulig mangfold slik at også barna til de høyreekstreme raskt ble kjent med "en demokratisk hverdag".

Også på det forstyrrende spørsmålet om barnebursdager hos høyreekstreme har Radvan et like klart som enkelt svar. Hun advarer sterkt mot å bidra til å isolere slike barn. "Barna kan jo ikke noe for det," minner hun om i intervjuet med Die Zeit.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no