See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 05.09.2013 - "Grønn energi sementerer Marokkos okkupasjon i Vest-Sahara"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


En innvandrer har slått seg ned i skogen ovenfor Nador, i nærheten av den spanske eksklaven Melilla (i bakgrunnen)
© Anna Surinyach/MSF/Kureren
Samfunn - Marokko | Spania

Strandet i Marokko, utsatt for politivold

Afrikanske migranter i Nador, en marokkansk bygd med utsikt over spanske Melilla, reisens mål

© Sara Mabger/MSF/Kureren
Kureren, 14. mars 2013
- Afrikanske emigranter som har strandet i Marokko på vei til Spania og videre i Europa utsettes i stadig større grad for vold fra myndighetene. Og stadig flere strander i Marokko, ettersom landet samarbeider med EU for å stoppe migrasjonsstrømmen.

Det er en ny rapport fra Leger uten grenser (MSF) som dokumenterer det store omfanget av menneskerettsbrudd mot illegale innvandrere fra Afrika sør for Sahara i Marokko. Overgrepene går sterkt ut over helsetilstanden til disse rettsløse afrikanerne, advarer MSF, som gir EU og særlig Spania medskyld.

Funnene i rapporten er egentlig et resultat av det som feires som en seier i Europa, og særlig i Marokkos nordlige naboland, Spania. Flere år med tettere samarbeid og nedtrapping av konflikter mellom særlig Spania og Marokko, men også med dypere integrasjon av Marokko i det europeiske markedet, har hatt som resultat at myndighetene i Rabat nå tar arbeidet med å stoppe afrikanske migranter før de når Europa svært alvorlig.

Trafikken av afrikanere over Gibraltarstredet og over til Kanariøyene er blitt svært redusert. Men samtidig er det fortsatt svært mange håpefulle afrikanere som krysser Saharaørkenen. Disse strander i Nord-Afrika, da særlig Marokko. Her er migrantene i stadig større grad overlatt seg selv og helt rettsløse, dokumenterer MSF-rapporten.

"Marokkos endring fra et transittland til et tvunget oppholdsland for migranter, som følge av stadig strengere grensekontroller, gjør migrantene mye mer sårbare," ifølge MSF. Den strengere migrasjonskontrollen kommer, ifølge MSF, på bekostning av menneskerettighetene. Sårbare grupper, som voldtektsofre og ofre for menneskehandel "mottar ikke tilpassede helsetjenester fra myndighetene."

"Det fornyede samarbeidet mellom Marokko og Spania, som ifølge disse to landene er fokusert på kampen mot grenseoverstigende kriminalitet, illegal innvandring og narkotikasmugling, har store negative konsekvenser for de afrikanske migrantenes fysiske og psykiske helse," advarer David Cantero, lederen for Leger uten grenser i Marokko.

Rapporten fokuserer også på de mange overgrepene de afrikanske migrantene utsettes for i Marokko. Innvandrerne er ofte hje

Afrikanske migranter har slått leir i skogen i Øst-Marokko

© Anna Surinyach/MSF/Kureren
lpeløse ofre for kriminalitet, og de utsettes for alt fra tyveri til seksuelle overgrep. MSF har i de siste par årene tatt imot over 700 innvandrerkvinner og -jenter som har vært utsatt for voldtekt, samt en større gruppe voldtatte gutter.

Men i like stor grad utsettes migrantene for systematiske overgrep fra marokkanske myndigheter, som heller ikke er kjent for å respektere menneskerettene til sin egen befolkning.

"Siden desember 2011 har MSF vært vitne til en økning i antallet politiaksjoner der migrantene får eiendelene sine ødelagt, og en økning i utvisninger til Algerie av dem som blir arrestert, inkludert sårbare grupper som gravide kvinner, sårede mennesker og mindreårige," står det i rapporten. Grensen mellom Marokko og Algerie er dominert av kriminelle bander, ifølge MSF.

Ifølge rapporten, er disse politiaksjonene og utvisningene "del av den nye voldsbruken fra marokkanske og spanske sikkerhetsstyrker for å prøve å demotivere migrantene fra å hoppe over gjerdene som omgir det spanske territoriet Melilla." Bare i 2012 hadde lokalkontoret til MSF i nærheten av Melilla "behandlet over 1.100 sårede mennesker," og det antas at de fleste av disse ble skadet i forbindelse med politivold.

"Særlig siden april i fjor, har vi observert brudd på armer, bein, hender og kjever, ved siden av knekte tenner og hjernerystelser, med mer. Disse skadene er i samsvar med det migrantene forteller om, at de har blitt angrepet av sikkerhetsstyrker," forklarer Cantero.

Rapporten, som er svært skeptisk til marokkanske og spanske myndigheter, og beskylder dem for grove menneskerettsbrudd, ser likevel ett lyspunkt for de mange migrantene som har strandet i Marokko. Mens MSF tidligere var den eneste organisasjonen som ga helsetilbud til denne utsatte gruppen, er det nå et større antall lokale organisasjoner, med støtte fra helseministeriet i Rabat, som har et tilbud for de illegale innvandrerne.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no