See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 10.12.2013 - EU får "tyvfiske" utenfor okkuperte Vest-Sahara
» 17.09.2013 - Massegraver avdekkes i Vest-Sahara
» 23.04.2013 - Marokko og EU starter samtaler om frihandel
» 14.03.2013 - Strandet i Marokko, utsatt for politivold
» 15.02.2013 - Vest-Saharas flyktninger får sitt første universitetChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Utstyr for å installere vindkraftteknologi blir losset av i havnen i El Aaiun, i Vest-Sahara.
© WSRW/Kureren
Samfunn | Økonomi - Vest-Sahara | Marokko

"Grønn energi sementerer Marokkos okkupasjon i Vest-Sahara"

Oversikt over større energianlegg i Morokko og Vest-Sahara

© WSRW/Kureren
Kureren, 5. september 2013
- Marokko produserer ikke olje og gass selv, og myndighetene hungrer etter energi. Nå planlegger Marokko byggingen av anlegg for fornybar energi med en kapasitet på over 1000 megawatt i okkuperte Vest-Sahara, viser en ny rapport.

Organisasjonen Western Sahara Resource Watch (WSRW) publiserte i går rapporten "Dirty Green March" som beskriver hvordan Marokko planlegger en storstilt bygging av anlegg for fornybar energi i okkuperte Vest-Sahara.

Rapporten viser at de nye produksjonsanleggene for sol- og vindenergi vil befinne seg i territoriet som det saharawiske folk flyktet fra under Marokkos invasjon i 1975, kjent som Den grønne marsj. Marokko invaderte Vest-Sahara etter at tidligere kolonimakten Spania rømte territoriet.

I dag utgjør energiproduksjonen fra sol- og vindkilder i Vest-Sahara maksimalt 5,5 prosent av Marokkos totale energiproduksjon. Innen 2020 vil imidlertid tallet kunne stige til signifikante 26,4 prosent, ifølge den nye rapporten.

Store internasjonale aktører i den grønne energisektoren har så langt latt seg forføre av Marokkos planer. De fleste selskapene nevnt i rapporten ville ikke svare på spørsmål knyttet til deres konkrete planer. Likevel blir det akkurat nå, under publiseringen av rapporten, losset av utstyr for å installere vindkraftteknologi i havnen i El Aaiún, i Vest-Sahara.

Helt siden invasjonen har marokkanske myndigheter, i strid med folkeretten, benyttet seg av naturressurser i Vest-Sahara. Med økt energitilgang, vil både fiskerisektoren og gruveindustrien bli mer lukrative. Gjennom disse planene knytter Marokko det okkuperte området til sitt eget og Europas strømnett, et utspekulert politisk trekk, ifølge WSRW.

"De rettmessige eierne av området, det saharawiske folket, har ikke samtykket til de marokkanske planene. Derfor er planene i strid med FNs juridiske uttalelse på temae

Utstyr for å installere vindkraftteknologi blir losset av i havnen i El Aaiun, i Vest-Sahara.

© WSRW/Kureren
t," ifølge organisasjonen. Vest-Sahara blir i dag definert av FN som et ikke-selvstyrt område.

"Disse kommende sol- og vindprosjektene, uansett hvor grønne de måtte være, er svært skadelig for Vest-Saharas folk. Den energien som produseres vil bli brukt av Marokko til å legge til rette for ytterligere utnytting av Vest-Saharas ressurser. Og ved å eksportere energien til EU og Marokko, forsøker okkupasjonsmakten å rotfeste sitt urettmessige krav på territoriet," sier Sara Eyckmans, koordinator i Western Sahara Resource Watch.

Uendelig konflikt
Fra 1884 til 1975 var Vest-Sahara et spansk protektorat kjent som Spansk Sahara. Idet Spania trakk seg ut i 1975, tok Marokko og Mauritania kontroll over landområdet, og etter at Mauritania også trakk seg ut i 1979, sto Marokko igjen som de facto administrasjonsmakt.

Etter geriljakrigen fra 1975 til 1991 mellom Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR), ledet av frigjøringsbevegelsen Polisario, ble det forhandlet frem en våpenhvile der de to partene delte området.

Siden da har tre firedeler av territoriet vært kontrollert av Marokko, mens Polisario i hvert fall delvis har kontrollert den resterende firedelen med ufruktbare ørkenområder i innlandet, den såkalte frisonen. Området er lite beboelig, og majoriteten av saharawiene lever i de sahrawaiske flyktningleirene midt i Sahara-ørkenen i Tindouf-provinsen sørvest i Algerie.

Gjennom FN-operasjonen MINURSO har FN siden 1991 arbeidet for at det avholdes en folkeavstemning i Vest-Sahara for å avgjøre spørsmålet om uavhengighet. Men prosessen har stoppet totalt opp.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no