See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i Italia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Silvio Berlusconi, leder av partiet "Popolo della Libertà", Frihetens Folk
© PdL/Kureren
Politikk - Italia

Berlusconi klarte det: Nytt kaos i Italia

Pier Luigi Bersani under et valgmøte tidligere i år

© Ilaria Prili/PD/Kureren
Kureren, 25. februar 2013
- Silvio Berlusconi har gjort et utrolig comeback. Partiblokken hans vil utgjøre den største gruppen i senatet, og han kan dermed igjen blokkere italiensk politikk. Nå mangler regjeringsalternativer, og et raskt nyvalg er mulig.

Etter hvert som opptellingen begynner å bli mer komplett og resultatene sikrere i befolkningsrike, jevne provinser som Lombardia, ser det ikke lenger ut til å være noen tvil: Eksstatsminister Berlusconi har nådd sitt mål. Han er fortsatt en sentral maktfaktor i Italia.

Valgdagsmålingene hadde vist noe annet. Det så lenge ut til at sosialisten Pier Luigi Bersani skulle klare å vinne flertall i både parlamentet og senatet i Italia. Dermed kunne han ha dannet regjering alene.

Bersanis sentrum-venstreparti PD gjorde da også rent bord i parlamentet. Som største parti på landsbasis - det er bekreftet selv om det ble knapt - vil PD få en ekstrabonus, slik det forutsettes i valgloven. PD, som fikk rundt 29,2 prosent av stemmene, kommer dermed til å kontrollere minst 340 av setene i underhuset, som er rundt 54 prosent. Berlusconi klarte nesten å ta igjen Bersani, og oppnådde utrolige 28,3 prosent av stemmene i parlamentsvalget.

Men det er umulig å danne en stabil regjering i Italia uten å kontrollere både parlamentet og senatet i Roma. Og senatets sammensetning bestemmes av hvem som blir størst parti i de enkelte provinsene. Det folkerike Lombardia så lenge ut til å tippe i Bersanis favør, og valgdagsmålingene i ettermiddag ga PD opptil 169 av de totalt 315 setene i senatet. Men det ville seg annerledes.

Nå er det klart at ikke noe parti eller blokk får et flertall i senatet. Berlusconis partiallianse ledet av hand Frihetens Folk (PdL) blir en største grupperingen. Han sikret seg de store regionene Lombardia, Campania og Sicilia. Sammen med protestbevegelsen til komikeren Beppe Grillo ville PdL hatt flertall i senatet, men de to grupperingene er bitre motstandere.

Berlusconi og Grillo enes kun om noen få ting. Det er motstanden mot EU og såkalte "diktater" fra Berlin og Brussel, og det er sparepolitikken til Italias avtroppende teknokratstatsminister Mario Monti. Og de er trolig enige om å blokkere for Bersani, eller i det minste for politikken hans.

Komikeren Grillo må ses å være den store valgvinneren. I senatsvalget klarte hans femstjernersbevegelse til å med å nå over 25 prosent av stemmene - i enkelte provinser var det godt over 30 prosent.

Montis blokk er for øvrig den store taperen i valget. Kun 10 prosent ønsket å se teknokraten fortsette reformene sine. Med det svake resultatet kan Monti heller ikke være den forventede reddende koalisjonspartneren til sosialisten Bersani.

Mot nyvalg?
Med de to kamrene på kollisjonskurs og ingen utsikter til et stabilt flertall, er det helt åpent hva som nå vil skje i Italia. Man kan naturligvis fortsette som før, med Bersani og Berlusconi i en storkoalisjon ledet av statsminister Monti. Men det ville vært å ignorere italienske velgere og spille ballen inn i hendene på Beppe Grillo.

Noen spekulerer i at Bersani kan søke støtte hos de helt uberegnelige "grillistene" i senatet for slik å få et flertall. Mange i Grillos bevegelse sies å stå på den politiske venstresiden, men er helt uerfarne i politikken og til en stor grad overbevist av konspirasjonsteorier. Det ville bli en uoversiktelig situasjon.

Klarer ikke Bersani å bygge alliansene som skal til for å få et regjeringsflertall, kan det gå mot et raskt nyvalg i Italia.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no