See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 05.07.2013 - Eiendomsmegler river 4.000 år gammel pyramide i Peru
» 04.03.2013 - Maisdyrkingen var opphavet til høykulturene i PeruChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det som en gang var Chacaltayabreen utenfor La Paz i Bolivia er nå smeltet vekk
© P. Blanchon/IRD/Kureren
Viten - Bolivia | Colombia | Ecuador | Peru

Rekordtilbakegang av isbreer i Andesfjellene

Breen på vulkanen Antisana ligger rundt 50 km fra Ecuadors hovedstad Quito og kun 0,28 grader sør for Ekvator

© B. Francou/IRD/Kureren
Kureren, 14. februar 2013
- I løpet av 30 år har isbreene i Andesfjellene gått tilbake mellom 30 og 50 prosent, viser målinger gjort denne sesongen. Forskere snakker om "spektakulære" klima- og landskapsendringer.

Noen av de få isbreene i verden som ligger rundt ekvator og i tropene finner man i Andesfjellene - det vil si, man finner restene av dem. Flere mindre isbreer er forsvunnet helt i de siste tiårene og de større breene har krympet til omlag halvparten på samme tid, ifølge nye tall lagt frem i dag av franske forskere fra Institut de Recherche pour le Développement (IRD).

Forskerne har kartlagt breene i Colombia, Ecuador, Peru og Bolivia i en 300-årsperiode. På ikke noe tidspunkt i denne lange perioden krympet breene raskere enn i løpet av de siste tre tiårene, ifølge forskerne.

Breene i Andes nådde sitt maksimum mellom 1650 og 1730, den såkalte "lille istiden", viste avsetningene i bredalene. Siden den gang har de gått sakte tilbake, men nedsmeltingen akselererte fra 1950-tallet, da klimaendringene i tropene begynte å bli merkbare. Særlig raskt gikk reduksjonen fra slutten av 1970-tallet, der det er målt en økning av gjennomsnittstemperturen i Andesregionen på 0,7 grader.

"Med dagens hastighet i reduksjonen, vil de mindre isbreene forsvinne helt innen 10 til 15 år, og dette vil ha en negativ effekt på vannforsyningen til befolkningen," advarer IRD-forskerne.

Studien viser at klimaendringene har vært spesielt følbare i Andesregionen. Siden slutten av 1970-tallet har brearealet i Colombia, Ecuador, Peru og Bolivia i snitt blitt redusert med mellom 30 og 50 prosent, viser kartleggingen. I enkelte områder er det bredekte arealet til og med blitt redusert med mellom 80 og 100 prosent, sier forskerne.

Forskerne har kunnet følge veksten og reduksjonen av breene ved å studere morenene som er blitt avsatt siden breene nådde sitt maksimum på 1730-tallet. I tillegg eksisterer det et stort antall flyfotoer og satellittbilder som viser utbredelsen av isbreene fra og med 1950-tallet. Ut fra dette og nedbørs- og temperturdata, har de franske forskerne kunnet gjenskape breenes bevegelser og hvilken betydning klimaendringer har hatt på vekst og reduksjon.

I løpet av hele 300-årsperioden har det, ifølge forskerne, vært

Flybilde av Zongobreen i Bolivia, som henger ned fra 6.000 til 4.900 meter over havet og er viktig for vannforsyningen i La Paz

© B. Francou/IRD/Kureren
lite variasjon i nedbørsmengden, som er én vesentlig faktor i dannelsen av breis. Derimot har man observert en stadig økning i temperaturen, den andre vesentlige faktoren.

Siden 1970-tallet har temperaturen i den tropiske vestre delen av Sør-Amerika, som inkluderer Andesregionen, økt med 0,7 grader som følge av at Stillehavet er blitt varmere. Selv om temperaturen ikke nødvendigvis er blitt høyere enn frysepunktet på høyfjellet i Andes, har nedbøren blitt mykere og snøen dermed reflektert mindre sollys. I sommermånedene har dermed breisen blitt mer utsatt for nedsmelting, ifølge forskerne.

De mest utsatte isbreene er de minste, de på under én kvadratkilometer, som ligger på under 5.400 meters høyde over havet. "Dersom de forventede temperaturøkningene for resten av århundret slår til, vil de fleste isbreene i denne delen av Andesfjellene, store som små, forsvinne," spår forskerne.

Ett dramatisk eksempel har allerede skapt overskrifter i Latin-Amerika. Den 18.000 år gamle Chacaltayabreen på 5.400 meters høyde i nærheten av Bolivias hovedstad La Paz har vært landets eneste vintersportsenter til inntil nylig. Men nedsmeltingen har gått raskt, og klimamodeller hadde gitt Chacaltaya til 2015 før den ville forsvinne helt. Men allerede i 2010 var breen forsvunnet for godt.

"Nå er det sentralt å forbedre prognosene slik at man kan få bedre modeller for hvordan dette vil slå ut for befolkningen i Andesfjellene i fremtiden," anbefaler IRD-forskerne. "Fjellbreene spiller en stor rolle i å regulere tilgangen på vannressursen utover året. Millioner av innbyggere i Andesregionen er avhengig av dette i tørketiden - for vanning i jordbruket, vannkraft og drikkevann i byene."

Også Verdensbanken advarte nylig mot de tungtveiende økonomiske og sosiale følgene av en bresmelting for befolkningen i Andesregionen. Utviklingen truer vann- og strømforsyningen til nesten 80 millioner mennesker, ifølge banken. Særlig Bolivia, Ecuador og Peru bruker vannkraft fra fjellregionen til omlag halvparten av landenes strømforsyning.
    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no