See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 04.03.2013 - Maisdyrkingen var opphavet til høykulturene i Peru
» 14.02.2013 - Rekordtilbakegang av isbreer i AndesfjelleneChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Pyramiden før og etter besøket fra eiendomsmekleren
© El Peruano/Kureren
Kultur | Viten - Peru

Eiendomsmegler river 4.000 år gammel pyramide i Peru

Gravemaskiner river ned pyramiden i El Paraíso, Peru

© El Peruano/Kureren
Kureren, 5. juli 2013
- En 4.000 år gammel pyramide fra prekolombiansk tid i Peru har blitt rasert av gravemaskiner. Ifølge kulturdepartementet i Peru, er de skyldige en eiendomsmegler som var nabo til pyramiden, og et byggefirma. Begge er allerede tiltalt for hærverket.

Pyramiden, som er blitt fullstendig ødelagt for alltid, var den eldste i komplekset kjent som "El Paraíso", et arkeologisk område nord for Perus hovedstad Lima som ble erklært nasjonal kulturarv i mars 2002. Den ødelagte pyramiden var seks meter høy og bredte seg over mer enn 2.500 kvadratmeter.

Kulturdepartementet i Lima har tatt ut tiltale mot to selskap som sies å være ansvarlige for ødeleggelsen av pyramiden: eiendomsmegleren Alisol og byggeentreprenøren Provelanz. Og for å unngå flere katastrofer, har myndighetene også bedt retten om å konfiskere gravemaskinene som ble brukt i ødeleggelsen av pyramiden.

Statssekretær i det peruanske kulturdepartement, Rafael Varón Gabai, beklaget i en pressemelding ødeleggelsen av det han kalte en "viktig milepæl i vår historie."

I uttalelser til den statseide avisen 'El Peruano', forklarte Varón Gabai at "innenriksdepartementet har gitt ordre til det lokale politiet om en konstant overvåking av hele det arkeologiske området med ti politimenn."

"Samtidig," forklarte han, "arrangerer vi et privat overvåkingssystem, og inngår en mer direkte kontakt med medlemmer av foreningen Sumaq Kapaq ayllu, de spesielt utpekte forsvarerne av El Paraíso." På den annen side annonserte han at det arkeologiske arbeidet i området vil fortsette.

Lederen for det arkeologiske teamet som arbeider i El Paraíso, Marco Guillén, vurderer at rivningen representerer en "uopprettelig skade" på det historiske bygget. "Vi vil ikke være i stand til å finne materialene som opprinnelig var i pyramiden, og kartlegge hvordan samfunnet var organisert på det tidspunktet da pyramiden ble bygd," beklager han.

Komplekset "El Paraíso", som er datert til før inkakulturen, ble først studert i 1960 av den sveitsiske arkeologen Fréderic Engel. Det representerer en av de eldste høykulturene på det søramerikanske kontinentet.

Pyramiden, som nå er totalødelagt, sto i et kompleks på totalt 64 hektar med arkeologiske funn og stammer fra den prekolombianske kulturen ved den peruanske kysten. Tolv pyramider har så langt blitt oppdaget under utgravningen av komplekset.

Det arkeologiske funnstedet El Paraíso ligger ved elva Chillón, fem kilometer før elven renner ut i Stillehavet. Den ødelagte pyramiden ligger i den nordlige delen av komplekset, og rett ved siden av dette holder eiendomsmeglerfirmaet Alisol til.

Det er ikke første gang prekolombianske pyramider rives av byggefirmaer i Latin-Amerika. Les mer om raseringen av en mayapyramide i Belize tidligere i år i denne artikkelen: "Belize: Mayapyramide brukt til fyllmasse".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no